artikelen 2023
Not illegal fishing competition publicatiedatum: 15-9-2024
De Ambassade van de Noordzee, organiseerde voor deze 15e editie van Manifesta de Not Illegal Fishing Competion, een speciale viswedstrijd in de rivier El Llobregat. Ik sprak met Harpo T Hart, verantwoordelijk voor het project.
Manifesta 15 / Barcelona Metropolitana
8 september t/m 24 november 2024
lees meer
| |
Kunst en Klimaat: Tomas Libertiny publicatiedatum: 15-8-2024
Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Voor Tomas Libertíny is de relatie tussen mens en natuur een constante bron van inspiratie. Met zijn werk laat hij zien dat wij onderdeel van die natuur zijn. Door ons (consumptie)gedrag aan te passen kunnen wij een bijdrage leveren aan het voortbestaan van onze planeet.
True Colors, Akzo Nobel Art Foundation
Kunstmuseum Den Haag
1 juni t/m 29 september 2024
lees meer
| |
The Poetic Potential of Sound publicatiedatum: 14-6-2024
Sound art is a relatively new shoot on the ever-expanding stem of the arts. Especially the digital revolution in sound technology in recent decades has created many new possibilities, such as ‘object-based audio’, a technique often used by sound artist and composer Casimir Geelhoed (NL, 1995).
https://sculpture-network.org/en/page/73573/the-poetic-potential-of-sound
lees meer
| |
Life in a different resolution publicatiedatum: 13-2-2024
Curator Bogomir Doringer brings an overview of twenty years of work from the art group Random International in NXT Museum Amsterdam. According to Doringer, ‘The digital works of the group are creative, collective dances between the audience and technology; they create fascinating stories in our minds about what it means to be human.’
Sculpture Network Magazine
february 2024
https://sculpture-network.org/en/page/70861/life-in-a-different-resolution-random-international
lees meer
| |
Farming Textiles - Diana Scherer publicatiedatum: 19-12-2023
Diana Scherer ontwikkelde een techniek waarmee zij het groeiproces van plantenwortels kan sturen, wat verfijnde natuurlijke weefsels oplevert. Haar eerste museale solotentoonstelling in Museum Kranenburgh levert een fraai beeld op van de sculpturale mogelijkheden die deze groeitechniek haar biedt.
Museum Kranenburgh
1 oktober 2023 t/m 10 mrt 2024
www.kranenburgh.nl
lees meer
| |
Beyond the glacier publicatiedatum: 7-12-2023
One year ago, the work of Jakob Kudsk Steensen (b 1987, DK) was presented during Paradys, a sculptural exhibition at the estate of Oranjewoud (Friesland, The Netherlands). Recently Teylers Museum, the oldest museum of the Netherlands (dated 1784) invited the Danish video artist to present two breathtaking video installations that deal with the existence and collapse of one of the most famous ice caves in Switzerland: the Arolla Cave.
https://sculpture-network.org/en/page/69978/beyond-the-glacier-jakob-kudsk-steensen
lees meer
| |
Anne Wenzel in Schiedam publicatiedatum: 9-9-2023
Zaterdag 8 juli opende de tentoonstelling Carte Blanche (Fuck The Dictator) van Anne Wenzel. Een overweldigende tentoonstelling over het fenomeen macht in drie benedenzalen. Tot zelfs in de gang en het trappenhuis staan en hangen Wenzel’s beelden van gevallen helden.
9 juli 2023 t/m 14 januari 2024
lees meer
| |
Yayoi Kusama in Stedelijk Museum Schiedam publicatiedatum: 9-9-2023
Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert dit najaar een tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Kusama maakt haar kunst buiten de geijkte kaders en zoekt de ruimte tussen de disciplines op. Ze zoekt actief naar nieuwe media en nieuwe vormen van presenteren.
lees meer
| |
Jaliala Essaïdi en het Symbioceen publicatiedatum: 9-9-2023
Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als kunstenaar en ondernemer onderzoekt Jalila Essaïdi met haar team naar mogelijkheden om de verschillende vakgebieden natuur, samenleving en technologie met elkaar te verbinden. In haar BioArt Village, een broedplaats aan de rand van Eindhoven, staan nieuwsgierigheid en verbondenheid centraal.
geplaatst op www.sculpture-network.org
https://sculpture-network.org/en/page/67534/jalila-essa%C3%AFdi-and-the-symbiocene
lees meer
| |
David Bade en Tirzo Martha op ARTZUID publicatiedatum: 30-8-2023
Tijdens de achtste editie van de Amsterdamse Sculptuur Biënnale ARTZUID kreeg het gelegenheidsduo Tirzo Martha en David Bade een opdracht voor het maken van een beeld; twee kunstenaars die al vaker met veel plezier samenwerkten.
Sculptuur Biënnale ARTZUID
19 mei t/m 24 september
www.artzuid.nl
lees meer
| |
Josua Wechsler en de Bienale Noordwijk publicatiedatum: 30-8-2023
Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als beeldhouwer onderzoekt Josua Wechsler de verhouding tussen mens en natuur in zijn beelden. Hij wil zijn verwondering over de natuurlijke processen van groei en verval op ons overbrengen. Voor de Biënnale Noordwijk maakte hij een beeldengroep die bestaat uit vier staande varenbladeren.
Biënnale Noordwijk
21 maart t/m 21 augustus 2023
www.biennalenoordwijk.nl
lees meer
| |
Biennale Noordwijk publicatiedatum: 30-8-2023
Biënnale Noordwijk - kunst op geestrijke gronden
Afgelopen maart opende de eerste editie van Biënnale Noordwijk. Een expositie met dertien speciaal voor de locatie gemaakte kunstwerken in de openbare ruimte van Noordwijk en omgeving.
21 maart t/m 21 augustus 2023
www.biennalenoordwijk.nl
lees meer
| |
Katja Novitskova in Fries Museum publicatiedatum: 14-3-2023
Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Katja Novitskova maakt zich zorgen om klimaatverandering en de bedreiging van de natuur door de mens. In haar werk benadrukt zij de relatie tussen ecologie, natuur en technologie. Ze maakt gebruik van found footage, algoritmen en artificial intelligence. Tijdens haar solotentoonstelling in het Fries Museum valt haar originele aanpak pas goed op.
Model Earth, Fries Museum,
11 maart t/m 3 september 2023
Interview verscheen in Beeldenmagazine 2# 2023
lees meer
| |
Razzia Monument Anne Wenzel publicatiedatum: 14-3-2023
Het ontwerp van Anne Wenzel voor een Razzia Monument werd uit een longlist gekozen. Het initiatief kwam van de Stichting Razzia Monument Rotterdam. Samen met CBK Rotterdam werd door de stichting een geslaagd traject opgestart om het monument tot ontwikkeling te brengen. Tijdens de jaarlijkse herdenking van de Razzia op 10 en 11 november wordt het monument onthuld.
Onthulling Razzia Monument 10 en 11 nov Parkkade Rotterdam
Interview verscheen in Beeldenmagazine 2#2023
lees meer
| |
The LXRY List 2023 publicatiedatum: 14-3-2023
The LXRY List 2023 is onlangs verschenen. De lijst omvat een keuze uit de meest recente (technologische) ontwikkelingen op gebied van architectuur, mode, design en kunst. Met daarbij een goed oog voor klimatologische invloeden en sociale ontwikkelingen wereldwijd. Als pannellid mocht ik ook dit jaar weer bijdragen aan de rubriek Status of the Art.
https://mastersexpo.com/product/lxry-list-2023
lees meer
| |
Kunst en Klimaat, Alexandra Crouwers, Not Gonna Make It publicatiedatum: 13-12-2022
Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als het gaat om het klimaat is hun benadering niet per se wetenschappelijk. Alexandra Crouwers kiest in haar werk de ene keer voor een apocalyptische benadering, de andere keer voor een ontspannen New Age sfeer. Tijdens haar tentoonstelling bij Collectie DE.GROEN in Arnhem was veel werk te zien dat je in verontrustende sferen trok.
Collectie DeGroen
11 JUNI - 11 SEPTEMBER 2022
www.collectiedegroen.nl
www.alexandracrouwers.com
lees meer
| |
Uit het leven van een vlinder, Museum de Domijnen publicatiedatum: 12-9-2022
Wat moet er veranderen in onze omgang met natuur en milieu en vooral, hoe kunnen we beter samenwerken om een ommezwaai in denken en doen te realiseren? Het kunstenaarsduo Stefan Cools en Sandra van den Beuken hanteert een oplossingsgerichte aanpak in de vorm van concrete natuurprojecten. Het grote publiek wordt er op een creatieve manier bij betrokken en werkt graag mee.
Museum De Domijnen
21 mei t/m 30 oktober 2022
www.dedomijnen.nl
www.stefancools.nl
lees meer
| |
KlimaatExpo '22 publicatiedatum: 12-9-2022
Museum de Fundatie en ArtWorlds presenteren KlimaatExpo ’22, de eerste landelijke kunsttentoonstelling over klimaatverandering via open inschrijving. Tijdens deze expositie zijn 250 anoniem gekozen kunstwerken te zien op verschillende locaties van Museum de Fundatie.
KlimaatExpo’22
Museum De Fundatie
17 september t/m 4 december 2022
www.museumdefundatie.nl
lees meer
| |
Kunst en Klimaat Opening Museum Arnhem Tenminste Houdbaar Tot publicatiedatum: 3-6-2022
Tijdens de tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot worden verhalen en relaties tussen mens en natuur gepresenteerd. De expositie omvat een breed spectrum aan kunstuitingen waarin uiterst kritische politieke opvattingen naast een meer naturalistische visie op de wereld aan bod komen. Zo zijn er kunstwerken met als onderwerp koloniale uitbuiting en ongelijke welvaartsverdeling, en er zijn werken die een sterke fascinatie voor de natuur verbeelden.
Museum Arnhem
13 mei 2022 t/m 9 januari 2023
Beeldenmagazine 3 # 2022
lees meer
| |
Zonvonkengesproei van Zoro Feigl in Schiedams Museum publicatiedatum: 3-6-2022
Zonvonkengesproei van Zoro Feigl
Stedelijk Museum Schiedam
Na anderhalf jaar dicht te zijn geweest, opende Stedelijk Museum Schiedam met een poëtische solo-expositie van kinetisch kunstenaar Zoro Feigl. Zes grote installatie beslaan de helft van het museumgebouw en markeren de heropening van het museum dat sloot wegens renovatie. De titel van de expositie verwijst naar een gedicht van Herman Gorter.
Stedelijk Museum Schiedam
14 mei t/m 11 september 2022
Beeldenmagazine 3 # 2022
lees meer
| |
Kunst en Klimaat Esther Kokmeijer, kunstenaar en ontdekkingsreiziger publicatiedatum: 3-3-2022
De tentoonstellingsruimte van Garage Rotterdam is de plek waar we hebben afgesproken. Terwijl de expositie Dearest Y om ons heen wordt opgebouwd, praat ik met Esther Kokmeijer over haar werk en leven. Kokmeijer (Dokkum, 1977) is kunstenaar, ontwerper en ontdekkingsreiziger. In die laatste hoedanigheid vatte zij een fascinatie voor Antarctica op, een continent op de Zuidpool dat zij opvallend vaak bereisde en dat haar inspireerde in haar werk als kunstenaar.
Dearest Y, Garage Rotterdam
15 februari t/m 17 april 2022
Beeldenmagazine 2 # 2022
lees meer
| |
Alexander Calder, vernieuwer en inspirator publicatiedatum: 3-3-2022
Tijdens zijn werkzame leven verwierf Alexander Calder grote bekendheid met zijn innovatieve mobiles en stabiles. Hij combineerde beweging, abstractie en surrealistische elementen in zijn objecten en bracht daarmee de nodige vernieuwing in de kinetische kunst. Een selectie door de tijd heen van zijn iconische werk is nu te zien in de Kunsthal Rotterdam, samen met werk van tien hedendaagse kunstenaars die zich door Calder hebben laten inspireren. De expositie toont het belang van deze speelse vernieuwer en brengt de internationale ontwikkelingen in de kinetische kunst na diens dood in beeld.
Calder Now,
23 november t/m 29 mei 2022 Kunsthal
Beeldenmagazine 2 # 2022
lees meer
| |
Kunst en Klimaat Radha D’Souza en Jonas Staal publicatiedatum: 20-12-2021
Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als het gaat om het klimaat is hun benadering niet persé wetenschappelijk of apocalyptisch, eerder is het ze te doen om bewustwording en beïnvloeding. Wat moet er veranderen in onze omgang met natuur en milieu en vooral, hoe kunnen we beter samenwerken om een ommezwaai in denken en doen te realiseren? Hoe overtuigen we het grote publiek van de noodzaak tot verandering en samenwerking?
Etienne Boileau
lees meer
| |
Beeldhouwkunst in Kröller-Müller publicatiedatum: 24-6-2019
De tentoonstelling Het begin van EEN NIEUWE WERELD laat de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien door de ogen van Bram Hammacher, directeur van het museum van 1948 tot 1963. In motion 1970 ―> 2020 betreft een klein overzicht van het werk van Van Munster vanwege zijn vijftigjarig kunstenaarschap.
Beeldenmagazine 2 # 2019
lees meer
| |
Cross-over Sven Fritz publicatiedatum: 24-6-2019
Na zijn opgleiding tot tuinontwerper werd Sven Fritz aangenomen op de AKV│ST. Joost. In zijn huidige werk fungeert de natuur als kunstenaar; Sven doet enkel een stapje terug en toont met zijn waarnemingen de sculpturale kracht van de natuur.
Beeldenmagazine 2 # 2019
lees meer
| |
Cross-over Emma van der Leest publicatiedatum: 27-3-2019
Emma van der Leest werd opgeleid tot productontwerper op de Willem de Kooning Academie. Tijdens die opleiding maakte ze de stap naar biodesign. Emma was een van de genomineerden voor de Dolf Henkesprijs 2019
Beeldenmagazine 1 # 2019
lees meer
| |
Cross-over Patricia Kaersenhout publicatiedatum: 10-1-2019
Patricia Kaersenhout (1966, Den Helder) maakt in haar werk gebruik van een veelheid aan beeldende middelen, variërend van video en schilderkunst tot aan installaties en performances. Haar presentatie tijdens Manifesta 12 was van een indrukwekkend niveau.
Beeldenmagazine 4 # 2018
lees meer
| |
ACTIE <-> REACTIE, kinetische kunst in Kunsthal Rdam publicatiedatum: 1-1-2019
Tijdens ACTIE <-> REACTIE is werk te zien van veel bekende pioniers zoals Duchamp, Vasarely, Calder en Tinguely maar ook van minder bekende namen.Een ongelooflijk leuke en speelse tentoonstelling, die alle zintuigen prikkelt en de kijker onderdeel laat zijn van de kunstwerken.
Beeldenmagazine 4 # 2018
lees meer
| |
Cross-over Berndnaut Smilde publicatiedatum: 26-10-2018
Berndnaut Smilde houdt zich voornamelijk bezig met het kunstmatige: hij forceert het landschap met zijn spectaculaire projecties, produceert vreemde geuren in bestaande ruimtes en hij maakt zinnenprikkelende wolken over de hele wereld.
Beeldenmagazine 3 # 2018
lees meer
| |
Cross-over Robert Lambermont publicatiedatum: 27-7-2018
Robert Lambermont doorliep de Rietveld Academie en werd kunstenaar. Gelijktijdig ontwikkelde hij zich tot uitvoerend musicus. Nu al bijna twintig jaar voert hij met het Rondane Kwartet de composities van Simeon ten Holt uit Gelijktijdig wordt zijn beeldende werk door menig Nederlands museum en collectioneur aangekocht. Muziek en beeldende kunst beinvloeden elkaar telkens weer in het werk van Robert Lambermont.
Beeldenmagazine 2 # 2018
http://www.beeldenmagazine.nl/robert-lambermont
lees meer
| |
Zoro Feigl in de Electriciteitsfabriek publicatiedatum: 1-4-2018
Wat is het geheim van kinetisch kunstenaar Zoro Feigl, en waarom trok zijn retrospectief in de Electriciteitsfabriek - met zijn overweldigende industriële setting uitermate geschikt voor kinetische kunst - zoveel aandacht en publiek?
De Electriciteitsfabriek
www.electriciteitsfabriek.nl
13.01 t/m 11.03 2018
Beeldenmagazine 1 # 2018
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Joost Conijn publicatiedatum: 1-4-2018
De laatste film van Joost Conijn over The Jungle in Calais en een vluchtelingenkamp in Griekenland is nu in het Boijmans te zien.
Good evening to the people living in the camp,
t/m 7 mei 2018, www.boijmans.nl
Beeldenmagazine 1 # 2018
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Caroline Kampfraath publicatiedatum: 28-6-2017
Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. l tijdens haar rechtenstudie volgde Caroline Kampfraath een opleiding aan de Wackers Academie. Maar nog voordat ze haar opleiding aan die academie voltooid had, vertrok ze naar Pietrasanta, waar ze les kreeg in het bewerken van marmer. Nu is haar installatie The Trees Will Weep Upon Us, We'll be Fossils by Then onderdeel van de tentoonstelling Personal Structures tijdens de Biënnale van Venetië
Beeldenmagazine 2 # 2017
lees meer
| |
Rotterdamse kunstbeurzen groeien verder uit elkaar publicatiedatum: 27-3-2017
Voor Beeldenmagazine bezocht ik de kunstbeurzen Art Rotterdam en Rotterdam Contemporary Art Fair. Beide beurzen voorzien in een behoefte, al is wel duidelijk dat ze steeds verder uit elkaar groeien. De RC Art Fair is aantrekkelijk voor beginnende verzamelaars terwijl Art Rotterdam steeds meer een gevestigd internationaal publiek trekt: bezoekers die prijs stellen op spannende, grensverleggende kunstuitingen, waaronder performances en video-installaties.
Beeldenmagazine 1 # 2017
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Jelle Korevaar publicatiedatum: 12-3-2017
Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en heel andere media gaan toepassen dan waartoe ze zijn opgeleid, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. Zonder al te veel kennis richtte Jelle Korevaar zich na zijn academie tijd op de kinetische kunst. In zijn kinetische installaties speelt zijn geloof een belangrijke rol.
Beeldenmagazine 1 # 2017
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Joris Laarman publicatiedatum: 18-1-2017
Designers die zich buiten de gebaande paden van het design bewegen en in staat zijn hun werk verschillende betekenislagen te geven, komen steeds vaker in de hoek van de kunst terecht. Ontwerper-kunstenaar Joris Laarman is zo iemand; vaak consulteert hij wetenschappers voor zijn ontwerpen die hij vervolgens door robots middels 3d-printing laat uitvoeren.
Beeldenmagazine 4 # 2016
lees meer
| |
Stefan Gritsch Body of Memory publicatiedatum: 18-1-2017
Recensie tentoonstelling Stefan Gritsch in Phoebus Rotterdam (2 sept t/m 23 okt 2016). Daar toonde Gritsch een grote verzameling van zijn Farbkörper (objecten opgebouwd uit verschillende gekleurde lagen acrylverf die langzaam indrogen), die hij ook laat zien tijdens de beurs Art Rotterdam 2017.
www.phoebus.nl
lees meer
| |
Penone in Rijksmuseumtuinen publicatiedatum: 2-10-2016
Wie drie jaar geleden de tentoonstelling van Giuseppe Penone in de tuinen van het Palais de Versailles heeft gemist, kon afgelopen zomer zijn hart ophalen in de Rijksmuseumtuinen. Daar stonden tot begin oktober enkele reusachtige bomen van Penone die eerder ook in Versailles te zien waren, aangevuld met diverse kleinere beelden en wat ouder werk.
Rijksmuseumtuinen
10 juni t/m 2 oktober
www.rijksmuseum.nl
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Nick Ervinck publicatiedatum: 30-6-2016
De Belgische kunstenaar Nick Ervinck heeft een uitzonderlijk brede scope: i games, specimen uit de plantenwereld, tentakels uit de dierenwereld of futuristische blobarchitectuur kunnen tot een 3D ontwerp op de computer leiden. Om zijn beelden uit te voeren maakt hij vaak gebruik van 3D Printing, al blijft het ouderwetse handwerk nog steeds nodig. Daarnaast ontwerpt hij sieraden, grafiek en beelden voor de buitenruimte.
Beeldenmagazine 2 # 2016
lees meer
| |
Experimentele wereld van Constant publicatiedatum: 30-6-2016
Deze zomer staat Constant centraal in twee grote tentoonstellingen. In het Cobra Museum zijn naast zijn abstracte schilderijen - ontstaan na de Cobraperiode - ook allerlei experimentele projecten te zien. Het Gemeentemuseum Den Haag toont voornamelijk maquettes uit de denkbeeldige stad New Babylon, naast twee speelse installaties.
Beeldenmagazine 2 # 2016
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Mark Bischof publicatiedatum: 5-4-2016
De in Duisburg geboren Mark Bischof kreeg zijn vervolgopleiding tot cellist aan het Conservatorium in Amsterdam. Naast zijn werk als uitvoerend musicus ontwierp hij kinetische installaties. Uiteindelijk gaf hij de brui aan zijn muziekpraktijk om zijn tijd volledig te kunnen besteden aan het ontwerpen van installaties waarin rollende glazen kogels de hoofdrol vervullen.
Beeldenmagazine 1 # 2016
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Guido van der Werve publicatiedatum: 12-1-2016
Guido van der Werve speelde als kind vooral klassiek piano. Toch ging hij niet naar het conservatorium, maar probeerde hij eerst twee andere studies. Pas veel later kwam de Rietveld Academie in zicht. Van der Werve heeft zich ontwikkeld tot één van de meest spraakmakende kunstenaars van onze tijd. Als performer, componist, sportman, musicus en filmmaker geniet hij inmiddels wereldwijd bekendheid.
Beeldenmagazine 4 # 2015
lees meer
| |
Kunst in de Provincie Zeeland publicatiedatum: 6-1-2016
Voor de rubriek Kunst in de provincie nam Etienne Boileau de provincie Zeeland onder de loep. Een dunbevolkte provincie waaruit de afgelopen jaren de nodige bedrijven en overheidsinstellingen zijn weggetrokken. Kortom, geen goede uitgangspunten voor de kunst. Toch is er in Zeeland sprake van een aantal hoopvolle particuliere initiatieven.
Gepubliceerd in Beelden 4 # 2015
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Jan Eric Visser publicatiedatum: 13-10-2015
Jan Eric Visser had tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie ruimschoots gelegenheid om met traditionele kunstenaars- materialen te werken. Veel later kwam hij erachter dat afval hét materiaal was om zich in uit te drukken, dat alles geheel volgens het adagium ''Form Follows Garbage'.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2015
lees meer
| |
Global Imaginations in Leidse Meelfabriek publicatiedatum: 13-10-2015
Voor de tentoonstelling Global Imaginations gaven twintig internationaal opererende kunstenaars hun visie op de huidige sterk geglobaliseerde wereld. .
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2015
lees meer
| |
Night Fishing tijdens TEFAF 2015 publicatiedatum: 28-6-2015
Tijdens TEFAF 2015 was een indrukwekkende presentatie met sculpturen te zien, bijeengebracht door Hidde van Seggelen en Sydney Picasso.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2015
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Mark van Overeem publicatiedatum: 28-6-2015
Mark van Overeem - van oorsprong schilder - maakt sinds een jaar of vier installaties waarin het door hem opgeroepen beeld gespiegeld wordt.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2015
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Léon van Opstal publicatiedatum: 7-4-2015
Léon van Opstal gooide na een aantal jaren als vliegtuigmonteur gewerkt te hebben het roer om en meldde zich aan bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als kunstenaar bouwt hij dode bijen, hommels en vlinders met ambachtelijke precisie om tot fabelachtige kinetische objecten.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2015
lees meer
| |
Voorbij: Dordtyart tijdens Art Rotterdam 2015 publicatiedatum: 7-4-2015
Dordtyart was dit jaar ook present tijdens Art Rotterdam 2015. In de tegenover liggende Schiehal was een fraaie presentatie te zien van de beste installaties die de afgelopen drie jaar in Dordyart gepresenteerd werden.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2015
lees meer
| |
Mothership als aanjager publicatiedatum: 4-1-2015
Sinds haar bestaan heeft Mothership honderden kunstprojecten mogelijk gemaakt, zoals het digitale voedselpanorama in de Rotterdamse Markthal en de Verlichte Brandgrens in die stad.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2014
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Sylvia B. publicatiedatum: 6-10-2014
Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. Silvia B. maakte al cross-overs lang voordat die term in zwang kwam, wat haar niet in dank werd afgenomen op de Willem de Kooning Academie.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2014
lees meer
| |
Cross-overs in de kunst: Daan Roosegaarde publicatiedatum: 10-6-2014
Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde is zeker een van de meest uitgesproken exponenten binnen het cross-over-denken.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2014
lees meer
| |
Bedrijfscollecties onder de loep: Collectie Gouvernement aan de Maas publicatiedatum: 10-6-2014
De kunstcollectie van de provincie bevindt zich in Het Gouvernement aan de Maas. De collectie wordt steeds meer een Europees project.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2014
lees meer
| |
MIET AIR Artist in residence & workshop Center publicatiedatum: 12-3-2014
MIET AIR richt zich met haar artist in residence center in eerste instantie op driedimensionaal werkende kunstenaars uit het buitenland die er voor langere tijd komen wonen en werken. In Nederland woonachtige kunstenaars zijn natuurlijk voor een langere periode ook welkom in MIET. Daarnaast worden er in MIET diverse workshops en cursussen gegeven en activiteiten georganiseerd.
gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2014
lees meer
| |
Bedrijfscollecties onder de loep: UMC Utrecht publicatiedatum: 10-3-2014
Juist in een ziekenhuis waar patiënten soms een vervelende uitslag te verwerken krijgen, kan kunst zorgen voor een ‘healing environment’. Volgens Alain de Botton kan kunst ook therapeutische waarde hebben. De kunstcollectie van het UMC Utrecht beantwoordt zeker aan dat doel.
gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2014
lees meer
| |
Kunst in de openbare ruimte en de politiek publicatiedatum: 15-12-2013
Wie een beeld in de buitenruimte wil plaatsen, krijgt naast het benaderen van sponsoren en fondsen ook met de politiek te maken. Om die plaatsing voor elkaar te krijgen blijkt beïnvloeding van de publieke opinie noodzakelijk. De pers speelt daar een belangrijke rol in.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2013
lees meer
| |
Verzamelaars aan het woord: Marcel Schroeten publicatiedatum: 15-12-2013
Marcel Schroeten en zijn voormalige echtgenote hebben verzameld met oog voor kwaliteit. De collectie omvat zo’n honderd kunst- werken, waaronder diverse installaties, schilderijen, video’s en een serie fotowerken. Een museale collectie die alles in zich heeft.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2013
lees meer
| |
Penone brengt tuinen van Versailles tot leven publicatiedatum: 15-9-2013
Vanwege het vierhonderdjarig bestaan staan er in de tuinen van Versailles tot eind oktober zo’n twintig metershoge bronzen bomen van Giuseppe Penone. De ruimtelijke beleving van Le Nôtre’s tuinontwerp wordt er aanzienlijk door versterkt. De tentoonstelling is een must voor elke liefhebber van beelden in de natuur.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2013
lees meer
| |
Sjoerd Buisman: De natuur als beeldhouwer publicatiedatum: 10-6-2013
Sjoerd Buisman houdt zich al meer dan veertig jaar bezig met groeiprocessen die zich in de natuur afspelen. De abstracties die daaruit voortkomen zijn kernachtig en uitermate fraai gestileerd.
Gepubliceerd in Tableau april/mei 2013
lees meer
| |
De temperatuur van het kunstklimaat publicatiedatum: 20-5-2013
Prijzen voor beeldende kunst zijn een goede graadmeter voor huidige tendensen in de kunstwereld. Ze signaleren kunstenaars die vernieuwend zijn in thematiek en werkwijze, al zijn sommige winnaars juist ook weer behoudend. Tableau presenteert tien prijswinnaars van het afgelopen jaar.
Gepubliceerd in Tableau april/mei 2013
lees meer
| |
Verzamelaars aan het woord: Sjoerd Buisman publicatiedatum: 6-3-2013
De tentoonstelling ‘De kunst van het verzamelen’ in de Vishal te Haarlem bevatte de privécollectie van beeldhouwer Sjoerd Buisman. Veel abstract werk, waarin de nadruk ligt op het proces en materiaalgebruik. Sommige werken verwezen indirect naar de natuur, andere waren sterk verbonden met de Arte Povera.
De Vishal Haarlem
15 januari t/m 10 februari 2013
Gepubliceerd in Beelden 1 # 2013
lees meer
| |
Verwoest Huis Bloemhof: Orde of Chaos ? publicatiedatum: 30-1-2013
Eigenhandig stapelt Marjan Teeuwen de ruimtes van oude panden vol met het sloopmateriaal uit die panden, waardoor er een bijzondere architectonische installatie ontstaat. Zij brengt zowel verwoesting als ordening aan; de polariteiten waar het menselijk bestaan om draait. In haar laatste project aan de Putsebocht in Rotterdam toont Marjan Teeuwen zich meer dan ooit een schepper van abstracte beelden.
Gepubliceerd in Tableau dec/jan 2013
lees meer
| |
Verzamelaars aan het woord: Bert Kreuk publicatiedatum: 21-12-2012
De Rotterdammer Bert Kreuk heeft wereldwijd tientallen bruiklenen bij gerenommeerde musea uitstaan. Ook het Haags Gemeentemuseum en Museum Boijmans hebben bruiklenen van hem. Zo kreeg het Boijmans een manshoog ei van Koons, waar het drie jaar lang zal blijven staan. In datzelfde museum zijn momenteel zes werken van de Deen Matias Faldbakken te zien: allemaal uit de Collectie Bert Kreuk.
Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4#2012
lees meer
| |
Verzamelaars aan het woord: Ingrid Blans en Tjibbe Knol publicatiedatum: 15-9-2012
De collectie van het Enschedese echtpaar Knol-Blans omvat curiosa, keramiek, chinees porselein én vooral veel hedendaagse beeldende kunst. Hun kunstverzameling is enigszins uit de hand gelopen en bestaat inmiddels uit honderden schilderijen, tekeningen, grafiek en diverse 3D-objecten. Het echtpaar heeft een lichte voorkeur voor minimalistische en constructivistische beelden.
Gepubliceerd in Beelden 3 # 2012
lees meer
| |
Stedelijk Museum opent publicatiedatum: 1-9-2012
'Beyond Imagination' is de titel van de openingstentoonstelling in het vernieuwde Stedelijk die eind 2012 plaatsvond. Tableau sprak met drie van de deelnemers.
Gepubliceerd in Tableau, sept/okt 2012
lees meer
| |
Jimmie Durham in M HKA publicatiedatum: 10-5-2012
'A matter of life death and singing' is de titel voor een groot retrospectief van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Jimmie Durham in het M HKA te Antwerpen. Durham, van oorsprong Cherokee-indiaan, trok halverwege de jaren negentig vanwege het liberale kunstklimaat naar Europa. In zijn werk spreekt een kritische originele geest.
M HKA, Antwerpen
24 mei t/m 18 november
Gepubliceerd in Tableau, juli/aug 2012
lees meer
| |
André Kruysen krijgt Ouborgprijs 2011 publicatiedatum: 17-4-2012
In 2011 is door de Gemeente Den Haag aan beeldhouwer André Kruysen de Ouborg Prijs toegekend. Er was een tentoonstelling aan gekoppeld in het Gemeentemuseum Den Haag van 26 november t/m 18 maart
Gepubliceerd in Beelden 1# 2012
lees meer
| |
Review over RAW EXPO en Re: Rotterdam publicatiedatum: 17-4-2012
Begin dit jaar werden duizenden bezoekers naar de stad Rotterdam gelokt vanwege de RAW ART FAIR en de RAW EXPO in de Fenixloods op Katendrecht. Maar ook de Re: Rotterdam in een leeg kantoorpand aan De Boompjes bleek tijdens diezelfde kunstvijfdaagse een ongewoon inspirerende ervaring.
Gepubliceerd in Beelden 1# 2012
lees meer
| |
|