artikelen 2018


The Poetic Potential of Sound
publicatiedatum: 14-6-2024

Sound art is a relatively new shoot on the ever-expanding stem of the arts. Especially the digital revolution in sound technology in recent decades has created many new possibilities, such as ‘object-based audio’, a technique often used by sound artist and composer Casimir Geelhoed (NL, 1995).

https://sculpture-network.org/en/page/73573/the-poetic-potential-of-sound


lees meer

Life in a different resolution
publicatiedatum: 13-2-2024

Curator Bogomir Doringer brings an overview of twenty years of work from the art group Random International in NXT Museum Amsterdam. According to Doringer, ‘The digital works of the group are creative, collective dances between the audience and technology; they create fascinating stories in our minds about what it means to be human.’

Sculpture Network Magazine
february 2024

https://sculpture-network.org/en/page/70861/life-in-a-different-resolution-random-international


lees meer

Farming Textiles - Diana Scherer
publicatiedatum: 19-12-2023

Diana Scherer ontwikkelde een techniek waarmee zij het groeiproces van plantenwortels kan sturen, wat verfijnde natuurlijke weefsels oplevert. Haar eerste museale solotentoonstelling in Museum Kranenburgh levert een fraai beeld op van de sculpturale mogelijkheden die deze groeitechniek haar biedt.

Museum Kranenburgh
1 oktober 2023 t/m 10 mrt 2024
www.kranenburgh.nl

lees meer

Beyond the glacier
publicatiedatum: 7-12-2023

One year ago, the work of Jakob Kudsk Steensen (b 1987, DK) was presented during Paradys, a sculptural exhibition at the estate of Oranjewoud (Friesland, The Netherlands). Recently Teylers Museum, the oldest museum of the Netherlands (dated 1784) invited the Danish video artist to present two breathtaking video installations that deal with the existence and collapse of one of the most famous ice caves in Switzerland: the Arolla Cave.

https://sculpture-network.org/en/page/69978/beyond-the-glacier-jakob-kudsk-steensen


lees meer

Anne Wenzel in Schiedam
publicatiedatum: 9-9-2023

Zaterdag 8 juli opende de tentoonstelling Carte Blanche (Fuck The Dictator) van Anne Wenzel. Een overweldigende tentoonstelling over het fenomeen macht in drie benedenzalen. Tot zelfs in de gang en het trappenhuis staan en hangen Wenzel’s beelden van gevallen helden.

9 juli 2023 t/m 14 januari 2024

lees meer

Yayoi Kusama in Stedelijk Museum Schiedam
publicatiedatum: 9-9-2023

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert dit najaar een tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Kusama maakt haar kunst buiten de geijkte kaders en zoekt de ruimte tussen de disciplines op. Ze zoekt actief naar nieuwe media en nieuwe vormen van presenteren.

lees meer

Jaliala Essaïdi en het Symbioceen
publicatiedatum: 9-9-2023

Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als kunstenaar en ondernemer onderzoekt Jalila Essaïdi met haar team naar mogelijkheden om de verschillende vakgebieden natuur, samenleving en technologie met elkaar te verbinden. In haar BioArt Village, een broedplaats aan de rand van Eindhoven, staan nieuwsgierigheid en verbondenheid centraal.

geplaatst op www.sculpture-network.org

https://sculpture-network.org/en/page/67534/jalila-essa%C3%AFdi-and-the-symbiocene

lees meer

David Bade en Tirzo Martha op ARTZUID
publicatiedatum: 30-8-2023

Tijdens de achtste editie van de Amsterdamse Sculptuur Biënnale ARTZUID kreeg het gelegenheidsduo Tirzo Martha en David Bade een opdracht voor het maken van een beeld; twee kunstenaars die al vaker met veel plezier samenwerkten.

Sculptuur Biënnale ARTZUID
19 mei t/m 24 september
www.artzuid.nl


lees meer

Josua Wechsler en de Bienale Noordwijk
publicatiedatum: 30-8-2023

Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als beeldhouwer onderzoekt Josua Wechsler de verhouding tussen mens en natuur in zijn beelden. Hij wil zijn verwondering over de natuurlijke processen van groei en verval op ons overbrengen. Voor de Biënnale Noordwijk maakte hij een beeldengroep die bestaat uit vier staande varenbladeren.

Biënnale Noordwijk
21 maart t/m 21 augustus 2023
www.biennalenoordwijk.nl

lees meer

Biennale Noordwijk
publicatiedatum: 30-8-2023

Biënnale Noordwijk - kunst op geestrijke gronden

Afgelopen maart opende de eerste editie van Biënnale Noordwijk. Een expositie met dertien speciaal voor de locatie gemaakte kunstwerken in de openbare ruimte van Noordwijk en omgeving.

21 maart t/m 21 augustus 2023
www.biennalenoordwijk.nl

lees meer

Katja Novitskova in Fries Museum
publicatiedatum: 14-3-2023

Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Katja Novitskova maakt zich zorgen om klimaatverandering en de bedreiging van de natuur door de mens. In haar werk benadrukt zij de relatie tussen ecologie, natuur en technologie. Ze maakt gebruik van found footage, algoritmen en artificial intelligence. Tijdens haar solotentoonstelling in het Fries Museum valt haar originele aanpak pas goed op.

Model Earth, Fries Museum,
11 maart t/m 3 september 2023
Interview verscheen in Beeldenmagazine 2# 2023

lees meer

Razzia Monument Anne Wenzel
publicatiedatum: 14-3-2023

Het ontwerp van Anne Wenzel voor een Razzia Monument werd uit een longlist gekozen. Het initiatief kwam van de Stichting Razzia Monument Rotterdam. Samen met CBK Rotterdam werd door de stichting een geslaagd traject opgestart om het monument tot ontwikkeling te brengen. Tijdens de jaarlijkse herdenking van de Razzia op 10 en 11 november wordt het monument onthuld.

Onthulling Razzia Monument 10 en 11 nov Parkkade Rotterdam
Interview verscheen in Beeldenmagazine 2#2023


lees meer

The LXRY List 2023
publicatiedatum: 14-3-2023

The LXRY List 2023 is onlangs verschenen. De lijst omvat een keuze uit de meest recente (technologische) ontwikkelingen op gebied van architectuur, mode, design en kunst. Met daarbij een goed oog voor klimatologische invloeden en sociale ontwikkelingen wereldwijd. Als pannellid mocht ik ook dit jaar weer bijdragen aan de rubriek Status of the Art.

https://mastersexpo.com/product/lxry-list-2023


lees meer

Kunst en Klimaat, Alexandra Crouwers, Not Gonna Make It
publicatiedatum: 13-12-2022

Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als het gaat om het klimaat is hun benadering niet per se wetenschappelijk. Alexandra Crouwers kiest in haar werk de ene keer voor een apocalyptische benadering, de andere keer voor een ontspannen New Age sfeer. Tijdens haar tentoonstelling bij Collectie DE.GROEN in Arnhem was veel werk te zien dat je in verontrustende sferen trok.

Collectie DeGroen
11 JUNI - 11 SEPTEMBER 2022
www.collectiedegroen.nl
www.alexandracrouwers.com


lees meer

Uit het leven van een vlinder, Museum de Domijnen
publicatiedatum: 12-9-2022

Wat moet er veranderen in onze omgang met natuur en milieu en vooral, hoe kunnen we beter samenwerken om een ommezwaai in denken en doen te realiseren? Het kunstenaarsduo Stefan Cools en Sandra van den Beuken hanteert een oplossingsgerichte aanpak in de vorm van concrete natuurprojecten. Het grote publiek wordt er op een creatieve manier bij betrokken en werkt graag mee.


Museum De Domijnen
21 mei t/m 30 oktober 2022
www.dedomijnen.nl
www.stefancools.nl


lees meer

KlimaatExpo '22
publicatiedatum: 12-9-2022

Museum de Fundatie en ArtWorlds presenteren KlimaatExpo ’22, de eerste landelijke kunsttentoonstelling over klimaatverandering via open inschrijving. Tijdens deze expositie zijn 250 anoniem gekozen kunstwerken te zien op verschillende locaties van Museum de Fundatie.

KlimaatExpo’22
Museum De Fundatie
17 september t/m 4 december 2022

www.museumdefundatie.nl


lees meer

Kunst en Klimaat Opening Museum Arnhem Tenminste Houdbaar Tot
publicatiedatum: 3-6-2022

Tijdens de tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot worden verhalen en relaties tussen mens en natuur gepresenteerd. De expositie omvat een breed spectrum aan kunstuitingen waarin uiterst kritische politieke opvattingen naast een meer naturalistische visie op de wereld aan bod komen. Zo zijn er kunstwerken met als onderwerp koloniale uitbuiting en ongelijke welvaartsverdeling, en er zijn werken die een sterke fascinatie voor de natuur verbeelden.

Museum Arnhem
13 mei 2022 t/m 9 januari 2023
Beeldenmagazine 3 # 2022

lees meer

Zonvonkengesproei van Zoro Feigl in Schiedams Museum
publicatiedatum: 3-6-2022

Zonvonkengesproei van Zoro Feigl
Stedelijk Museum Schiedam

Na anderhalf jaar dicht te zijn geweest, opende Stedelijk Museum Schiedam met een poëtische solo-expositie van kinetisch kunstenaar Zoro Feigl. Zes grote installatie beslaan de helft van het museumgebouw en markeren de heropening van het museum dat sloot wegens renovatie. De titel van de expositie verwijst naar een gedicht van Herman Gorter.

Stedelijk Museum Schiedam
14 mei t/m 11 september 2022
Beeldenmagazine 3 # 2022

lees meer

Kunst en Klimaat Esther Kokmeijer, kunstenaar en ontdekkingsreiziger
publicatiedatum: 3-3-2022

De tentoonstellingsruimte van Garage Rotterdam is de plek waar we hebben afgesproken. Terwijl de expositie Dearest Y om ons heen wordt opgebouwd, praat ik met Esther Kokmeijer over haar werk en leven. Kokmeijer (Dokkum, 1977) is kunstenaar, ontwerper en ontdekkingsreiziger. In die laatste hoedanigheid vatte zij een fascinatie voor Antarctica op, een continent op de Zuidpool dat zij opvallend vaak bereisde en dat haar inspireerde in haar werk als kunstenaar.

Dearest Y, Garage Rotterdam
15 februari t/m 17 april 2022
Beeldenmagazine 2 # 2022

lees meer

Alexander Calder, vernieuwer en inspirator
publicatiedatum: 3-3-2022

Tijdens zijn werkzame leven verwierf Alexander Calder grote bekendheid met zijn innovatieve mobiles en stabiles. Hij combineerde beweging, abstractie en surrealistische elementen in zijn objecten en bracht daarmee de nodige vernieuwing in de kinetische kunst. Een selectie door de tijd heen van zijn iconische werk is nu te zien in de Kunsthal Rotterdam, samen met werk van tien hedendaagse kunstenaars die zich door Calder hebben laten inspireren. De expositie toont het belang van deze speelse vernieuwer en brengt de internationale ontwikkelingen in de kinetische kunst na diens dood in beeld.

Calder Now,
23 november t/m 29 mei 2022 Kunsthal
Beeldenmagazine 2 # 2022

lees meer

Kunst en Klimaat Radha D’Souza en Jonas Staal
publicatiedatum: 20-12-2021

Kunstenaars zijn meesters in het visualiseren, verbeelden en overtuigen. Met hun werk vertellen ze verhalen die beklijven. Als het gaat om het klimaat is hun benadering niet persé wetenschappelijk of apocalyptisch, eerder is het ze te doen om bewustwording en beïnvloeding. Wat moet er veranderen in onze omgang met natuur en milieu en vooral, hoe kunnen we beter samenwerken om een ommezwaai in denken en doen te realiseren? Hoe overtuigen we het grote publiek van de noodzaak tot verandering en samenwerking?

Etienne Boileau

lees meer

Pictura biedt ruimte aan hedendaagse kunst
publicatiedatum: 21-10-2020

Wie de statige trappen van het pand aan de Voorstraat nummer 190 oploopt, komt binnen in een prachtige historische ruimte, waar een grote verscheidenheid aan hedendaagse kunst wordt getoond. De leden van Teekengenootschap Pictura, dat al bijna 250 jaar bestaat, exposeren daar hun werk. Maar ook niet-leden kunnen er op uitnodiging hun werk tonen.

De Poorter
okt 2020

lees meer

Cross-over in de kunst:Joost Hoekstra
publicatiedatum: 4-7-2020

Door zich op een totaal ander medium te richten dan waartoe ze zijn opgeleid, ontwikkelen kunstenaars vaak spannende cross-overs. Joost Hoekstra kreeg zijn opleiding aan de Afdeling Schilderen van de AKI in Enschede. Maar tegenwoordig maakt hij vooral driediemensionale reliëfs van karton.

Galerie Arttra
6 juni t/m 19 juli 2020
Ritme in Beeld’
www.arttra.com/galerie


lees meer

Cross-over in de kunst:Johan Gelper
publicatiedatum: 11-10-2019

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. De Belgische kunstenaar Johan Gelper zou in eerste instantie graficus worden, maar de kunst trok te zeer. Nu werkt hij grotendeels driedimensionaal. Zijn fantasievolle assemblages en collages zijn van een ongekende schoonheid en verwijzen - ook al zijn ze abstract van vorm - vaak naar de natuur.

Beeldenmagazine 4 # 2019
www.beeldenmagazine.nl

lees meer

Cross-overs in de kunst: Oscar Santillán
publicatiedatum: 24-6-2019

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. De Ecuadoraanse kunstenaar Oscar Santillán begon als schrijver en werd pas later kunstenaar. In zijn intrigerende werk gaat het vooral om het aspect van het verborgene.

Beeldenmagazine 3 # 2019
www.beeldenmagazine.nl


lees meer

Beeldhouwkunst in Kröller-Müller
publicatiedatum: 24-6-2019

De tentoonstelling Het begin van EEN NIEUWE WERELD laat de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien door de ogen van Bram Hammacher, directeur van het museum van 1948 tot 1963. In motion 1970 ―> 2020 betreft een klein overzicht van het werk van Van Munster vanwege zijn vijftigjarig kunstenaarschap.

Beeldenmagazine 2 # 2019

lees meer

Cross-over Sven Fritz
publicatiedatum: 24-6-2019

Na zijn opgleiding tot tuinontwerper werd Sven Fritz aangenomen op de AKV│ST. Joost. In zijn huidige werk fungeert de natuur als kunstenaar; Sven doet enkel een stapje terug en toont met zijn waarnemingen de sculpturale kracht van de natuur.

Beeldenmagazine 2 # 2019

lees meer

Cross-over Emma van der Leest
publicatiedatum: 27-3-2019

Emma van der Leest werd opgeleid tot productontwerper op de Willem de Kooning Academie. Tijdens die opleiding maakte ze de stap naar biodesign. Emma was een van de genomineerden voor de Dolf Henkesprijs 2019

Beeldenmagazine 1 # 2019

lees meer

Cross-over Patricia Kaersenhout
publicatiedatum: 10-1-2019

Patricia Kaersenhout (1966, Den Helder) maakt in haar werk gebruik van een veelheid aan beeldende middelen, variërend van video en schilderkunst tot aan installaties en performances. Haar presentatie tijdens Manifesta 12 was van een indrukwekkend niveau.

Beeldenmagazine 4 # 2018


lees meer

ACTIE <-> REACTIE, kinetische kunst in Kunsthal Rdam
publicatiedatum: 1-1-2019

Tijdens ACTIE <-> REACTIE is werk te zien van veel bekende pioniers zoals Duchamp, Vasarely, Calder en Tinguely maar ook van minder bekende namen.Een ongelooflijk leuke en speelse tentoonstelling, die alle zintuigen prikkelt en de kijker onderdeel laat zijn van de kunstwerken.

Beeldenmagazine 4 # 2018

lees meer

Cross-over Berndnaut Smilde
publicatiedatum: 26-10-2018

Berndnaut Smilde houdt zich voornamelijk bezig met het kunstmatige: hij forceert het landschap met zijn spectaculaire projecties, produceert vreemde geuren in bestaande ruimtes en hij maakt zinnenprikkelende wolken over de hele wereld.

Beeldenmagazine 3 # 2018


lees meer

Cross-over Robert Lambermont
publicatiedatum: 27-7-2018

Robert Lambermont doorliep de Rietveld Academie en werd kunstenaar. Gelijktijdig ontwikkelde hij zich tot uitvoerend musicus. Nu al bijna twintig jaar voert hij met het Rondane Kwartet de composities van Simeon ten Holt uit Gelijktijdig wordt zijn beeldende werk door menig Nederlands museum en collectioneur aangekocht. Muziek en beeldende kunst beinvloeden elkaar telkens weer in het werk van Robert Lambermont.

Beeldenmagazine 2 # 2018
http://www.beeldenmagazine.nl/robert-lambermont

lees meer

Zoro Feigl in de Electriciteitsfabriek
publicatiedatum: 1-4-2018

Wat is het geheim van kinetisch kunstenaar Zoro Feigl, en waarom trok zijn retrospectief in de Electriciteitsfabriek - met zijn overweldigende industriële setting uitermate geschikt voor kinetische kunst - zoveel aandacht en publiek?

De Electriciteitsfabriek
www.electriciteitsfabriek.nl
13.01 t/m 11.03 2018

Beeldenmagazine 1 # 2018


lees meer

Cross-overs in de kunst: Joost Conijn
publicatiedatum: 1-4-2018

De laatste film van Joost Conijn over The Jungle in Calais en een vluchtelingenkamp in Griekenland is nu in het Boijmans te zien.

Good evening to the people living in the camp,
t/m 7 mei 2018, www.boijmans.nl

Beeldenmagazine 1 # 2018

lees meer

LYXRY List 2018
publicatiedatum: 18-1-2018

Een internationaal panel onder leiding van Etienne Boileau heeft voor het naslagwerk LXRY List 2018 een wereldwijde lijst gemaakt van 25 veelbelovende kunstenaars.

https://lxry.nl/product/lxry-list-2018/

lees meer

Cross-overs in de kunst: Johan Tahon
publicatiedatum: 17-1-2018

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. In een ver verleden volgde Johan Tahon beeldhouweronderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent. Tegelijkertijd werden hem op diezelfde academie de fijne kneepjes van het keramistenvak bijgebracht. Uit die mix zijn fascinerende, eigentijdse beelden ontstaan.Twee museale presentaties in ons land getuigen daarvan.

Beeldenmagazine 4 # 2017

lees meer

Kenichiro Taniguchi / De stad als opklapbare plattegrond
publicatiedatum: 17-1-2018

De Japanse kunstenaar Ken’ichiro Taniguchi houdt zich al jaren bezig met het maken van afdrukken van kerven of deuken, zogenaamde hecomi’s. Hij voert ze vrijwel altijd uit in de kleur geel. Inmiddels is hij zover gevorderd dat hij hele installaties maakt, die op dit eenvoudige principe gebaseerd zijn.

Phoebus Rotterdam
10 sept t/m 19 nov 2017
www.phoebus.nl

lees meer

Ontwikkelingen in de beeldende kunst
publicatiedatum: 17-1-2018

Deden eerder disciplines als mode, opera, theater, film en literatuur hun intree in de beeldende kunst, de laatste jaren zien we vooral de inbreng van wetenschap en technologie in de kunst. En vaker dan voorheen engageren kunstenaars zich met politiek-sociale en ecologische thema’s. Een overzicht van de meest actuele thema's en technieken in de actuele kunst in opdracht van LXRY Magazine.

LXRY Magazine nr 1-2018
LXRY.nl

lees meer

Cross-overs in de kunst: Ronald A. Westerhuis
publicatiedatum: 24-10-2017

Als kunstenaar in spe werkte Westerhuis jarenlang in de offshore-industrie als lasser. In zijn spaarzame vrije tijd maakte hij objecten uit roestvrij staal. Tot zo’n vijftien jaar geleden de dag kwam dat iemand zijn objecten wilde exposeren...

Beeldenmagazine 3 # 2017

lees meer

documenta14 : politieker dan ooit
publicatiedatum: 1-7-2017

Wie deze zomer de Documenta bezoekt kan zich beter maar goed voorbereiden. Op meer dan veertig verschillende locaties is werk te zien van zo’n 150 kunstenaars. Veel kunstenaars hebben oorlog als thema gekozen en zijn kritisch over de Westerse democratieën en het Europese project. Daarnaast doen de vluchtelingencrisis en kritiek op de internationale financiële wereld zich in allerlei beeldende uitingen voor.

Documenta 14, 10 juni t/m 17 september
www.documenta14.de

Beeldenmagazine 2 # 2017


lees meer

Cross-overs in de kunst: Caroline Kampfraath
publicatiedatum: 28-6-2017

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. l tijdens haar rechtenstudie volgde Caroline Kampfraath een opleiding aan de Wackers Academie. Maar nog voordat ze haar opleiding aan die academie voltooid had, vertrok ze naar Pietrasanta, waar ze les kreeg in het bewerken van marmer. Nu is haar installatie The Trees Will Weep Upon Us, We'll be Fossils by Then onderdeel van de tentoonstelling Personal Structures tijdens de Biënnale van Venetië

Beeldenmagazine 2 # 2017

lees meer

Rotterdamse kunstbeurzen groeien verder uit elkaar
publicatiedatum: 27-3-2017

Voor Beeldenmagazine bezocht ik de kunstbeurzen Art Rotterdam en Rotterdam Contemporary Art Fair. Beide beurzen voorzien in een behoefte, al is wel duidelijk dat ze steeds verder uit elkaar groeien. De RC Art Fair is aantrekkelijk voor beginnende verzamelaars terwijl Art Rotterdam steeds meer een gevestigd internationaal publiek trekt: bezoekers die prijs stellen op spannende, grensverleggende kunstuitingen, waaronder performances en video-installaties.

Beeldenmagazine 1 # 2017

lees meer

Cross-overs in de kunst: Jelle Korevaar
publicatiedatum: 12-3-2017

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en heel andere media gaan toepassen dan waartoe ze zijn opgeleid, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. Zonder al te veel kennis richtte Jelle Korevaar zich na zijn academie tijd op de kinetische kunst. In zijn kinetische installaties speelt zijn geloof een belangrijke rol.

Beeldenmagazine 1 # 2017

lees meer

Cross-overs in de kunst: Joris Laarman
publicatiedatum: 18-1-2017

Designers die zich buiten de gebaande paden van het design bewegen en in staat zijn hun werk verschillende betekenislagen te geven, komen steeds vaker in de hoek van de kunst terecht. Ontwerper-kunstenaar Joris Laarman is zo iemand; vaak consulteert hij wetenschappers voor zijn ontwerpen die hij vervolgens door robots middels 3d-printing laat uitvoeren.

Beeldenmagazine 4 # 2016

lees meer

Stefan Gritsch Body of Memory
publicatiedatum: 18-1-2017

Recensie tentoonstelling Stefan Gritsch in Phoebus Rotterdam (2 sept t/m 23 okt 2016). Daar toonde Gritsch een grote verzameling van zijn Farbkörper (objecten opgebouwd uit verschillende gekleurde lagen acrylverf die langzaam indrogen), die hij ook laat zien tijdens de beurs Art Rotterdam 2017.
www.phoebus.nl


lees meer

Cross-overs in de kunst: Geert Mul
publicatiedatum: 2-10-2016

Zijn overwegend filmische installaties bouwt Geert Mul op uit bestaande digitale beelden. Daarvoor maakt hij gebruik van geavanceerde elektronica en de nieuwste computertechnologie.
Dit najaar is een overzicht van zijn werk te zien in Schiedam.

Beeldenmagazine 3 # 2016

lees meer

Penone in Rijksmuseumtuinen
publicatiedatum: 2-10-2016

Wie drie jaar geleden de tentoonstelling van Giuseppe Penone in de tuinen van het Palais de Versailles heeft gemist, kon afgelopen zomer zijn hart ophalen in de Rijksmuseumtuinen. Daar stonden tot begin oktober enkele reusachtige bomen van Penone die eerder ook in Versailles te zien waren, aangevuld met diverse kleinere beelden en wat ouder werk.

Rijksmuseumtuinen
10 juni t/m 2 oktober
www.rijksmuseum.nl

lees meer

Cross-overs in de kunst: Nick Ervinck
publicatiedatum: 30-6-2016

De Belgische kunstenaar Nick Ervinck heeft een uitzonderlijk brede scope: i games, specimen uit de plantenwereld, tentakels uit de dierenwereld of futuristische blobarchitectuur kunnen tot een 3D ontwerp op de computer leiden. Om zijn beelden uit te voeren maakt hij vaak gebruik van 3D Printing, al blijft het ouderwetse handwerk nog steeds nodig. Daarnaast ontwerpt hij sieraden, grafiek en beelden voor de buitenruimte.

Beeldenmagazine 2 # 2016

lees meer

Experimentele wereld van Constant
publicatiedatum: 30-6-2016

Deze zomer staat Constant centraal in twee grote tentoonstellingen. In het Cobra Museum zijn naast zijn abstracte schilderijen - ontstaan na de Cobraperiode - ook allerlei experimentele projecten te zien. Het Gemeentemuseum Den Haag toont voornamelijk maquettes uit de denkbeeldige stad New Babylon, naast twee speelse installaties.

Beeldenmagazine 2 # 2016

lees meer

Cross-overs in de kunst: Mark Bischof
publicatiedatum: 5-4-2016

De in Duisburg geboren Mark Bischof kreeg zijn vervolgopleiding tot cellist aan het Conservatorium in Amsterdam. Naast zijn werk als uitvoerend musicus ontwierp hij kinetische installaties. Uiteindelijk gaf hij de brui aan zijn muziekpraktijk om zijn tijd volledig te kunnen besteden aan het ontwerpen van installaties waarin rollende glazen kogels de hoofdrol vervullen.

Beeldenmagazine 1 # 2016

lees meer

Kunst in de provincie: Zuid Holland
publicatiedatum: 5-4-2016

Zuid Holland is een provincie met uitstekende musea voor hedendaagse kunst in Den Haag, Rotterdam en Schiedam. Daaromheen ligt een fijnmazig netwerk van kunstenaarsinitiatieven, tentoonstellingsruimtes en particuliere initiatieven. Vooral dat netwerk wordt in dit stuk belicht. Wel moet gemeld worden dat er in Zuid Holland op dit moment twee collectiegebouwen voor hedendaagse kunst in aanbouw zijn: Museum Voorlinden en het Lisser Art Museum.

Beeldenmagazine 1 # 2016

lees meer

Cross-overs in de kunst: Guido van der Werve
publicatiedatum: 12-1-2016

Guido van der Werve speelde als kind vooral klassiek piano. Toch ging hij niet naar het conservatorium, maar probeerde hij eerst twee andere studies. Pas veel later kwam de Rietveld Academie in zicht. Van der Werve heeft zich ontwikkeld tot één van de meest spraakmakende kunstenaars van onze tijd. Als performer, componist, sportman, musicus en filmmaker geniet hij inmiddels wereldwijd bekendheid.

Beeldenmagazine 4 # 2015


lees meer

Kunst in de Provincie Zeeland
publicatiedatum: 6-1-2016

Voor de rubriek Kunst in de provincie nam Etienne Boileau de provincie Zeeland onder de loep. Een dunbevolkte provincie waaruit de afgelopen jaren de nodige bedrijven en overheidsinstellingen zijn weggetrokken. Kortom, geen goede uitgangspunten voor de kunst. Toch is er in Zeeland sprake van een aantal hoopvolle particuliere initiatieven.

Gepubliceerd in Beelden 4 # 2015

lees meer

Cross-overs in de kunst: Jan Eric Visser
publicatiedatum: 13-10-2015

Jan Eric Visser had tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie ruimschoots gelegenheid om met traditionele kunstenaars- materialen te werken. Veel later kwam hij erachter dat afval hét materiaal was om zich in uit te drukken, dat alles geheel volgens het adagium ''Form Follows Garbage'.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2015

lees meer

Global Imaginations in Leidse Meelfabriek
publicatiedatum: 13-10-2015

Voor de tentoonstelling Global Imaginations gaven twintig internationaal opererende kunstenaars hun visie op de huidige sterk geglobaliseerde wereld. .

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2015


lees meer

Night Fishing tijdens TEFAF 2015
publicatiedatum: 28-6-2015

Tijdens TEFAF 2015 was een indrukwekkende presentatie met sculpturen te zien, bijeengebracht door Hidde van Seggelen en Sydney Picasso.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2015

lees meer

Cross-overs in de kunst: Mark van Overeem
publicatiedatum: 28-6-2015

Mark van Overeem - van oorsprong schilder - maakt sinds een jaar of vier installaties waarin het door hem opgeroepen beeld gespiegeld wordt.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2015


lees meer

Cross-overs in de kunst: Léon van Opstal
publicatiedatum: 7-4-2015

Léon van Opstal gooide na een aantal jaren als vliegtuigmonteur gewerkt te hebben het roer om en meldde zich aan bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als kunstenaar bouwt hij dode bijen, hommels en vlinders met ambachtelijke precisie om tot fabelachtige kinetische objecten.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2015

lees meer

Voorbij: Dordtyart tijdens Art Rotterdam 2015
publicatiedatum: 7-4-2015

Dordtyart was dit jaar ook present tijdens Art Rotterdam 2015. In de tegenover liggende Schiehal was een fraaie presentatie te zien van de beste installaties die de afgelopen drie jaar in Dordyart gepresenteerd werden.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2015


lees meer

Mothership als aanjager
publicatiedatum: 4-1-2015

Sinds haar bestaan heeft Mothership honderden kunstprojecten mogelijk gemaakt, zoals het digitale voedselpanorama in de Rotterdamse Markthal en de Verlichte Brandgrens in die stad.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2014


lees meer

Cross-overs in de kunst: Arno Coenen en Iris Roskam
publicatiedatum: 4-1-2015

Arno Coene en Iris Roskam maakten een 'Horn of plenty' voor het plafond van de Markthal in Rotterdam. Een panorama waarin de zegeningen van onze planeet uitgebreid aan bod komen.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2014

lees meer

Cross-overs in de kunst: Sylvia B.
publicatiedatum: 6-10-2014

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende cross-overs. Silvia B. maakte al cross-overs lang voordat die term in zwang kwam, wat haar niet in dank werd afgenomen op de Willem de Kooning Academie.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2014

lees meer

Cross-overs in de kunst: Daan Roosegaarde
publicatiedatum: 10-6-2014

Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde is zeker een van de meest uitgesproken exponenten binnen het cross-over-denken.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2014

lees meer

Bedrijfscollecties onder de loep: Collectie Gouvernement aan de Maas
publicatiedatum: 10-6-2014

De kunstcollectie van de provincie bevindt zich in Het Gouvernement aan de Maas. De collectie wordt steeds meer een Europees project.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 2 # 2014

lees meer

MIET AIR Artist in residence & workshop Center
publicatiedatum: 12-3-2014

MIET AIR richt zich met haar artist in residence center in eerste instantie op driedimensionaal werkende kunstenaars uit het buitenland die er voor langere tijd komen wonen en werken. In Nederland woonachtige kunstenaars zijn natuurlijk voor een langere periode ook welkom in MIET. Daarnaast worden er in MIET diverse workshops en cursussen gegeven en activiteiten georganiseerd.

gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2014

lees meer

Bedrijfscollecties onder de loep: UMC Utrecht
publicatiedatum: 10-3-2014

Juist in een ziekenhuis waar patiënten soms een vervelende uitslag te verwerken krijgen, kan kunst zorgen voor een ‘healing environment’. Volgens Alain de Botton kan kunst ook therapeutische waarde hebben. De kunstcollectie van het UMC Utrecht beantwoordt zeker aan dat doel.

gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2014

lees meer

Cross-overs in de kunst: Juul Kraijer
publicatiedatum: 10-3-2014

Kunstenaars die de gebaande paden verlaten en het avontuur aangaan, ontwikkelen vaak spannende en innovatieve cross-overs. Door zich op een totaal ander medium te richten dan waartoe ze zijn opgeleid of een bijzondere mix van media toe te passen, krijgt hun werk een nieuwe dimensie.

gepubliceerd in Beeldenmagazine 1 # 2014

lees meer

Kunst in de openbare ruimte en de politiek
publicatiedatum: 15-12-2013

Wie een beeld in de buitenruimte wil plaatsen, krijgt naast het benaderen van sponsoren en fondsen ook met de politiek te maken. Om die plaatsing voor elkaar te krijgen blijkt beïnvloeding van de publieke opinie noodzakelijk. De pers speelt daar een belangrijke rol in.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Marcel Schroeten
publicatiedatum: 15-12-2013

Marcel Schroeten en zijn voormalige echtgenote hebben verzameld met oog voor kwaliteit. De collectie omvat zo’n honderd kunst- werken, waaronder diverse installaties, schilderijen, video’s en een serie fotowerken. Een museale collectie die alles in zich heeft.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4 # 2013

lees meer

Penone brengt tuinen van Versailles tot leven
publicatiedatum: 15-9-2013

Vanwege het vierhonderdjarig bestaan staan er in de tuinen van Versailles tot eind oktober zo’n twintig metershoge bronzen bomen van Giuseppe Penone. De ruimtelijke beleving van Le Nôtre’s tuinontwerp wordt er aanzienlijk door versterkt. De tentoonstelling is een must voor elke liefhebber van beelden in de natuur.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Albert Groot
publicatiedatum: 15-9-2013

De indrukwekkende verzameling van Albert Groot en echtgenote omvat vooral conceptuele kunst van jonge, internationaal opererende kunstenaars. Gevoelige en verontrustende, maar ook speelse werken die de huidige tijdgeest goed verbeelden en reflecteren op het menselijk bestaan.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 3 # 2013

lees meer

Sjoerd Buisman: De natuur als beeldhouwer
publicatiedatum: 10-6-2013

Sjoerd Buisman houdt zich al meer dan veertig jaar bezig met groeiprocessen die zich in de natuur afspelen. De abstracties die daaruit voortkomen zijn kernachtig en uitermate fraai gestileerd.

Gepubliceerd in Tableau april/mei 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Jos van der Velde en Rianne Versluis
publicatiedatum: 6-6-2013

Door van een aantal kunstenaars meerdere - soms wel tientallen - werken aan te kopen, hebben beide verzamelaars een collectie met diepte opgebouwd. Het gaat ze daarbij vooral om kunstwerken waarin iets te ontdekken valt: ‘kunst is een aanzienlijke verrijking van ons leven’.

Gepubliceerd in Beelden 2 # 2013

lees meer

De temperatuur van het kunstklimaat
publicatiedatum: 20-5-2013

Prijzen voor beeldende kunst zijn een goede graadmeter voor huidige tendensen in de kunstwereld. Ze signaleren kunstenaars die vernieuwend zijn in thematiek en werkwijze, al zijn sommige winnaars juist ook weer behoudend. Tableau presenteert tien prijswinnaars van het afgelopen jaar.

Gepubliceerd in Tableau april/mei 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Sjoerd Buisman
publicatiedatum: 6-3-2013

De tentoonstelling ‘De kunst van het verzamelen’ in de Vishal te Haarlem bevatte de privécollectie van beeldhouwer Sjoerd Buisman. Veel abstract werk, waarin de nadruk ligt op het proces en materiaalgebruik. Sommige werken verwezen indirect naar de natuur, andere waren sterk verbonden met de Arte Povera.

De Vishal Haarlem
15 januari t/m 10 februari 2013
Gepubliceerd in Beelden 1 # 2013


lees meer

Verwoest Huis Bloemhof: Orde of Chaos ?
publicatiedatum: 30-1-2013

Eigenhandig stapelt Marjan Teeuwen de ruimtes van oude panden vol met het sloopmateriaal uit die panden, waardoor er een bijzondere architectonische installatie ontstaat. Zij brengt zowel verwoesting als ordening aan; de polariteiten waar het menselijk bestaan om draait. In haar laatste project aan de Putsebocht in Rotterdam toont Marjan Teeuwen zich meer dan ooit een schepper van abstracte beelden.

Gepubliceerd in Tableau dec/jan 2013

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Bert Kreuk
publicatiedatum: 21-12-2012

De Rotterdammer Bert Kreuk heeft wereldwijd tientallen bruiklenen bij gerenommeerde musea uitstaan. Ook het Haags Gemeentemuseum en Museum Boijmans hebben bruiklenen van hem. Zo kreeg het Boijmans een manshoog ei van Koons, waar het drie jaar lang zal blijven staan. In datzelfde museum zijn momenteel zes werken van de Deen Matias Faldbakken te zien: allemaal uit de Collectie Bert Kreuk.

Gepubliceerd in Beeldenmagazine 4#2012

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Ingrid Blans en Tjibbe Knol
publicatiedatum: 15-9-2012

De collectie van het Enschedese echtpaar Knol-Blans omvat curiosa, keramiek, chinees porselein én vooral veel hedendaagse beeldende kunst. Hun kunstverzameling is enigszins uit de hand gelopen en bestaat inmiddels uit honderden schilderijen, tekeningen, grafiek en diverse 3D-objecten. Het echtpaar heeft een lichte voorkeur voor minimalistische en constructivistische beelden.

Gepubliceerd in Beelden 3 # 2012

lees meer

Stedelijk Museum opent
publicatiedatum: 1-9-2012

'Beyond Imagination' is de titel van de openingstentoonstelling in het vernieuwde Stedelijk die eind 2012 plaatsvond. Tableau sprak met drie van de deelnemers.

Gepubliceerd in Tableau, sept/okt 2012

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Jaap Röell
publicatiedatum: 6-6-2012

Kunst verzamelen is van alle tijden. En er zijn zelfs verzamelaars die een kunstruimte inrichten en vervolgens exploiteren. In Utrecht is er onlangs KuuB gekomen, een nieuwe ruimte voor kunst & cultuur. KuuB is een initiatief van verzamelaar, kunstrecensent en ex-voorzitter van Kunstliefde Jaap Röell.

Gepubliceerd in Beelden 2 # 2012

lees meer

Midas Zwaan bij Frank Taal
publicatiedatum: 4-6-2012

Midas Zwaan werkt graag met tweedehands voorwerpen, die hij een heel nieuw leven geeft. Herinneringen en sentimenten vormen tijdens dat proces een belangrijke leidraad. In Galerie Frank Taal had Zwaan een expositie met origineel werk dat jongensachtig aandoet. Daarin vervaagden de grenzen tussen tussen readymade en bricolages.

Galerie Frank Taal
24 mrt t/m 28 apr

Gepubliceerd in Beelden # 2013

lees meer

Jimmie Durham in M HKA
publicatiedatum: 10-5-2012

'A matter of life death and singing' is de titel voor een groot retrospectief van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Jimmie Durham in het M HKA te Antwerpen. Durham, van oorsprong Cherokee-indiaan, trok halverwege de jaren negentig vanwege het liberale kunstklimaat naar Europa. In zijn werk spreekt een kritische originele geest.

M HKA, Antwerpen
24 mei t/m 18 november

Gepubliceerd in Tableau, juli/aug 2012

lees meer

Ver boven de werkelijkheid uitgetild
publicatiedatum: 25-4-2012

'High above Ground' is de titel van de tentoonsteling van Koen Vermeule in Rijksmuseum Twenthe. Vermeule blijkt de perfecte croniqueur van onze tijd. Zijn verhalende schilderijen met jongeren wisselt hij af met brede, zinnelijke landschappen.

Rijksmuseum Twenthe,
9 juni t/m 30 sept

Gepubliceerd in Tableau mei/juni 2012

lees meer

André Kruysen krijgt Ouborgprijs 2011
publicatiedatum: 17-4-2012

In 2011 is door de Gemeente Den Haag aan beeldhouwer André Kruysen de Ouborg Prijs toegekend. Er was een tentoonstelling aan gekoppeld in het Gemeentemuseum Den Haag van 26 november t/m 18 maart

Gepubliceerd in Beelden 1# 2012


lees meer

Review over RAW EXPO en Re: Rotterdam
publicatiedatum: 17-4-2012

Begin dit jaar werden duizenden bezoekers naar de stad Rotterdam gelokt vanwege de RAW ART FAIR en de RAW EXPO in de Fenixloods op Katendrecht. Maar ook de Re: Rotterdam in een leeg kantoorpand aan De Boompjes bleek tijdens diezelfde kunstvijfdaagse een ongewoon inspirerende ervaring.

Gepubliceerd in Beelden 1# 2012


lees meer

Verzamelaars aan het woord : Marinus Oostenbrink en Lous Vinken
publicatiedatum: 1-4-2012

Uit een belangrijke daad op jeugdige leeftijd ontstond veel later een omvangrijke verzameling. Marinus Oostenbrink en Lous Vinken delen een gelijksoortige verzamelwoede, waarbij de eigen beleving voorop staat.

Gepubliceerd in Beelden 1 # 2012

lees meer

'De mens is een verlangend wezen'
publicatiedatum: 17-3-2012

Beeldhouwer Thomas Junghans brent op deze expositie bij Van Voorst van Beest in Den Haag beelden en tekeningen. Je stapt binnen in een schilderij van Thomas, waarvan je delen per strekkende meter kunt kopen. Op aanwijzing van zijn klanten zet galeriehouder Pieter van Voorst er de schaar in.

Van Voorst van Beest Gallery te Den Haag
31 maart t/m 28 april

Gepubliceerd in Tableau maart/april 2012

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Wim van Schaik
publicatiedatum: 23-12-2011

De beeldencollectie van Wim en Hella Van Schaik-Colijn is omvangrijk en gevarieerd, met de nadruk op dierfiguren en menselijke gestaltes. Naast zijn collectie beelden heeft de enthousiaste Van Schaik ook een uitgebreide verzameling penningen, schilderijen en grafiek bijeengebracht. Momenteel is hij bezig deze verzameling in een nieuw museum onder te brengen.

Volledige tekst voor website Beelden. Verschijnt deels in Beelden # 4 2011

http://www.beeldenmagazine.nl/wim-van-schaiklees meer

Hutten bouwen als tijdverdrijf
publicatiedatum: 23-12-2011

Review over het Huttenfestival, dat afgelopen najaar werd gehouden in de spoorzone te Tilburg.

Gepubliceerd in Beelden 4 # 2011

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Oorthuys en Slierendrecht
publicatiedatum: 10-10-2011

Honderden kleine objecten, sculpturen, en sieraad gerelateerde werken vullen de ruimte van het appartement van Jeldrik en Loek Oorthuys-Slierendrecht. Steeds weer zie je iets nieuws aan de wand hangen, of op de grond in kasten en vitrines staan.

Gepubliceerd in Beelden 3 # 2011

lees meer

Mark Wallinger in De Pont
publicatiedatum: 1-9-2011

Voorbespreking expositie van Britse kunstenaar Mark Wallinger in Museum De Pont.
8 okt 2011 t/m 19 febr 2012

Tableau aug/sept 2011

lees meer

Een opdracht voor het Provinciehuis
publicatiedatum: 6-7-2011

Interview met Maartje Korstanje over haar eerste opdracht, waarin de opzet en afwikkeling van een dergelijk project wordt besproken.

Gepubliceerd in Beelden 2 # 2011

lees meer

Verzamelaars aan het woord: Anno Lampe en Lex Plompen
publicatiedatum: 4-7-2011

Interview met beide heren over hun verzameling driedimensionale objecten in hun woonhuis in Scheveningen.

Gepubliceerd in Beelden 2 # 2011

lees meer

De hoofdzaken van Levi van Veluw
publicatiedatum: 20-6-2011

Interview met Levi van Veluw nav zijn soloexpositie bij Ron Mandos.
van 21 mei tot 25 juni 2011

Tableau, juni/juli 2011lees meer

Tobias Brothers in GEM
publicatiedatum: 1-4-2011

Interview met de tweelingbroers Gert & Uwe Tobias nav hun expositie in het GEM van 12 mrt t/m 13 jun 2011

Tableau, april 2011


lees meer

Verzamelaars aan het woord: Jan van Munster
publicatiedatum: 31-3-2011

Interview met beeldhouwer Jan van Munster over zijn kunstverzameling.

Artikel gepubliceerd in Beelden 1 # 2011

lees meer

Honderd jaar Britse beeldhouwkunst
publicatiedatum: 3-3-2011

Overzicht van de ontwikkelingen in de Britse beeldhouwkunst gedurende de afgelopen eeuw.

22 januari t/m 7 april 2011
Royal Academy of Arts
Artikel gepubliceerd in Beelden 1 # 2011


lees meer

Gabriel Lester en de grillige bewegingen van het lot
publicatiedatum: 2-2-2011

Interview met de Nederlandse filmer en kunstenaar Gabriel Lester nav zijn expositie 'Suspencion of Disbelief' in Museum Boijmans.
12 febr t/m 8 mei 2011

Artikel verschenen in Tableau, febr 2011


lees meer