PERSBERICHT

20.6.’11

Zhuang Hong Yi 

Recente werken op papier en linnen,
porseleinen objecten
 
 
3 sept - 8 okt ’11
 
Openingstijden: woe t/m zat 13-18.00 uur
en op afspraak.
 
De Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi brengt in Galerie Roger Katwijk enkele zeer recente, experimentele porseleinen objecten. Hij maakte dit werk afgelopen jaar in zijn nieuwe studio in Jingdezhen, vlakbij Shanghai. Net zoals in zijn eerdere werken op papier en linnen vormen bloemen ook in deze porseleinen wandobjecten en kommen het hoofdmotief. Op de tentoonstelling zijn ook enkele recente werken op papier en linnen te zien, gebaseerd op eenzelfde bloemmotief. Kleurrijk en optimistisch werk, maar ook werk dat een wat donkere ondertoon heeft. Immers de wereldwijde teloorgang van de natuur gaat Zhuang zeer aan het hart, wat herkenbaar is aan de vele donkergekleurde drippings in zijn werken op papier. Effecten die een sfeer van verval oproepen, waarbij je kunt denken aan de desastreuze gevolgen voor het milieu die de aanleg van de Drieklovendam in China veroorzaakt.
 
Teloorgang van de natuur
Al sinds het begin van zijn kunstenaarschap werkt Zhuang Hong Yi met bloemmotieven. Dat doet hij door bloemen gemaakt uit rijstpapier, die hij speciaal in China laat produceren, in zijn doeken te verwerken. In een collageachtige techniek worden die papieren prints op het schilderslinnen geplakt  en vervolgens met allerlei materialen beschilderd. Organische patronen, het landschap, bloemen en planten vormen de hoofdmotieven in dit werk. Daarmee wil hij niet alleen het contrast tussen Oost en West laten zien, maar ook de teloorgang van de natuur, die hem vooral in eigen land zeer aan het hart gaat. Als voorbeeld daarvan noemt hij vaak de Drieklovendam in China. Een megalomaan bouwproject dat veel schade aan de natuur en het milieu veroorzaakt: hele dorpen zijn verplaatst, mensen zijn ontheemd geraakt en drinkwater is vervuild. De autoriteiten geven inmiddels toe dat de dam op een ecologische ramp dreigt uit te draaien. Zhuang: “Momenteel verzamelt al het afval uit de bovenliggende rivieren zich in het meer voor de dam. Dat drijvende afval is zo’n anderhalve meter dik; je kunt er gewoon op lopen. Duizenden arbeiders werken elke dag zo’n 3000 ton afval per dag weg, maar dat is niet voldoende. De dam is naar mijn mening een hele grote vergissing.”
 
Flinterdunne porseleinen objecten
Onlangs heeft Zhuang, naast zijn ateliers in Amsterdam en Beijing, een studio betrokken in Jingdezhen, een stad vlakbij Sjanghai. In een ver verleden was deze stad de bakermat van het kostbare porselein dat de Chinese keizers er lieten maken. Zhuang’s experimenten met klei hebben bijzonder verfijnde porseleinen kommen en wandobjecten opgeleverd, waarin opnieuw bloemen – maar dit keer van flinterdun porselein - het hoofdmotief vormen. Het  formaat van de wandobjecten verschilt van rond tot rechthoekig en ovaal. Door het gebruik van verschillende kleurpigmenten blijkt Zhuang bovendien in staat porseleinen objecten te maken die qua kleur de seizoenen volgen. De zomer is rood en vrolijk en de winter herbergt wat koelere kleuren met veel wit. Maar er zijn ook objecten met het nodige zwart; die laatste reflecteren een donkere kant in zijn werk en vormen onmiskenbaar een verwijzing naar het huidige tijdsgewricht in Europa waarin een sfeer van neergang en vergankelijkheid opdoemt. 
 
Zhuang Hong Yi (1962)
werd geboren in de Chinese provincie Sichuan, en kreeg van ’82-’86 zijn opleiding tot kunstenaar aan het Sichuan College of Fine Arts in Chongqin, China. In ’92 kwam hij naar ons land en had zijn vervolgopleiding bij de Academie Minerva in Groningen. Er volgden exposities bij Stichting de Boer Waalkens in Finsterwolde en in het Groninger Museum, waar hij drie jaar terug zijn eerste overzichtstentoonstelling kreeg. Ook buiten Nederland en China blijkt zijn werk aan te slaan. De acht galeries waarmee hij inmiddels werkt, liggen verspreid over drie verschillende continenten: Azië, de VS en Europa. Solo-exposities in Marbella, Hong Kong, Berlijn en New York wisselen elkaar met regelmaat af. Het werk van Zhuang Hong Yi is ook te zien op beurzen zoals Art Basel Scope en de diverse edities van de PAN en Art Amsterdam. Ook tijdens de komende editie van de PANbeurs brengt Galerie Roger Katwijk werk van Zhuang.
 ------------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie: 
 
     Voor meer informatie en hoge resolutiebeelden:
     Etienne Boileau : 06-10901244
     Roger Katwijk   : 06-51082291 
 


Zhuang Hong Yi, ZT 2011, mixed media op linnen, 200x300cm