Persbericht

Apeldoorn, 25 april 2023


Henk Visch winnaar Wilhelminaring 2023

Henk Visch is winnaar van de 13e Wilhelminaring, de Nederlandse ereprijs voor beeldhouwers. De jury was unaniem in haar toekenning van de prijs aan deze ‘Grand Homme van de Nederlandse beeldhouwkunst’. De uitreiking van de Wilhelminaring aan Henk Visch vindt plaats op zaterdag 30 september 2023 in CODA Museum Apeldoorn, waar in 2024 ook een tentoonstelling aan zijn werk wordt gewijd. Daarnaast krijgt hij van de gemeente Apeldoorn de opdracht een beeld te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn.

Verwondering en poëzie
‘Zijn werk is onconventioneel, vervreemdend, tijdloos en van een geniale eenvoud. Zijn androgyne mensfiguren leveren al sinds de jaren tachtig op lichtvoetige wijze commentaar op de condition humaine’, stelt de jury in haar juryrapport over het werk van deze ‘Grand Homme van de Nederlandse beeldhouwkunst.’ De jury vervolgt: ‘Zijn beelden lijken dan weliswaar mensfiguren, of een been, ze zijn tegelijk afkomstig van een andere planeet, van een droomwereld. Zijn androgyne beelden zijn weinig en veel tegelijk: ze ogen dan wel eenvoudig, ze bieden tegelijk een cocktail aan humor, troost, verwondering, melancholie en poëzie. Visch’ mensfiguren zijn geen helden op paard of voetstuk, ze liggen of staan gewoon op de grond. Daardoor ontstaat een directe relatie met de kijker.’

Jury 13e editie Wilhelminaring
De jury van de Wilhelminaring bestond deze editie uit Brigitte Bloksma, Hendrik Driessen, Jannet de Goede, Maartje Korstanje en Marina de Vries. Wat de jury opviel is dat ondanks de groeiende lijst van winnaars, er een grote en belangrijke groep beeldhouwers in Nederland actief is, die de ring nog niet heeft gekregen en hem in de nabije toekomst zeker verdient.

Over de kunstenaar
Henk Visch (Eindhoven, 1950) woont en werkt in Eindhoven en Berlijn. Visch studeerde in 1972 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en werkte vervolgens als graficus en tekenaar. Hij was docent aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In Duitsland gaf hij les aan de Staatliche Akademie der Bildende Kunsten in Stuttgart en de Kunstakademie Münster. In 1981 had hij zijn eerste expositie met sculpturen, waarna veel solo- en groepstentoonstellingen volgden in binnen- en buitenland. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië (1988) en hij nam deel aan Documenta IX in Kassel (1992). In 2016 richtte hij de stichting HuisHenkVisch op, waar zijn eigen werk en zijn kunstverzameling zijn opgenomen en worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte Auto Vitesse. Het werk van Henk Visch is opgenomen in museale, bedrijfs- en privécollecties. Zijn beelden zijn op veel plekken in de publieke ruimte te bewonderen, ook in Apeldoorn: tegenover Paleis het Loo in Apeldoorn staat van zijn hand het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument (2000). Visch is winnaar van de Kunstpreis Darmstadt (Duitsland, 1991), de Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuurprijs Noord-Brabant (2000) en de Jeanne Oosting Prijs (2018).

Eerdere winnaars
De Wilhelmaring is eerder toegekend aan Lily van der Stokker (2021), Tirzo Martha (2019), Eja Siepman van den Berg (2017), Auke de Vries (2015), Hans van Houwelingen (2013), Piet Slegers (2011), John Körmeling (2009), Maria Roosen (2006), Carel Visser (2004), Jan van Munster (2002), Joep van Lieshout (2000) en Joop Beljon (1998).

Over de Wilhelminaring
e Wilhelminaring is de Nederlandse oeuvreprijs voor beeldhouwers die ouder zijn dan vijftig jaar. De prijs wordt sinds 1998 eens in de twee jaar toegekend aan een in Nederland wonende beeldend kunstenaar. Stichting Wilhelminaring wil met deze prijs aandacht genereren voor de beeldhouwkunst in Nederland, het grote publiek laten kennismaken met kunst in de publieke ruimte en een bijdrage leveren aan het verstevigen van de positie van de beeldend kunstenaar ouder dan vijftig jaar. De prijs brengt verschillende disciplines bij elkaar. De winnaar ontvangt tijdens de prijsuitreiking een speciaal ontworpen ring door een hedendaags sieraadontwerper. De gemeente Apeldoorn geeft de winnaar vervolgens de opdracht een beeld te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Tijdens de onthulling van het beeld draagt een dichter een gedicht voor, geïnspireerd op het beeld en/of het oeuvre van de winnaar. Ook krijgt de winnaar van de Wilhelminaring een tentoonstelling in CODA Museum in Apeldoorn.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Etienne Boileau, 06 109 012 44 / boileau@communart.nl (voor perszaken, beeldmateriaal en voor contact met jurylid Marina de Vries).
Corrie van der Veen, voorzitter Stichting Wilhelminaring, 06 534 801 10.
Voor meer informatie over de Wilhelminaring: www.wilhelminaring.nl

Volg ons op Facebook en Instagram.

 



2023 Portret Henk Visch foto henk visch