ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

22 september 2016


‘Wekende Verten II’

Tessa Verder

Fotografische werken

8 jan t/m 11 febr 2017 

Openingstijden galerie:
woe t/m zat 12-18.00 uur
 

Wenkende verten II is het vervolg op een expositie eerder dit jaar in tentoonstellingsruimte 37PK in Haarlem. Voor haar meest recente series fotowerken is Tessa naar een tweetal onbewoonde eilandjes voor de kust van Finland getrokken om daar het schouwspel van licht, land en zee te kunnen fotograferen. Ook deze nieuwe fotografische werken zijn het resultaat van een zeer gedetailleerde werkwijze: zoals steeds stelt zij de beelden met een scherp oog voor detail pixel voor pixel samen op haar computer. Die beelden baseert zij op een mix van door haarzelf op locatie gefotografeerde landschappen en fotografische uitsneden van bestaande schilderijen uit de kunstgeschiedenis. Na veel research en eindeloos gepuzzel op de computer ontstaat een allesomvattend digitaal beeld; een mogelijkheid voor een heel nieuw landschap. Een landschap dat wringt en vragen oproept bij zowel de maker als de kijker.

Wenkende Verten   
Verre reizen naar onbewoonde eilanden, woestijnlandschappen en winterse gletsjers vormen de context waaraan de romantische foto’s van Tessa Verder hun betekenis ontlenen. Na dagen en soms weken door de natuur gedwaald te hebben, weet zij intuïtief welke plekken van betekenis kunnen zijn. Die fotografeert zij. Soms wijkt zij af van een tevoren bepaalde route en loopt dan zo’n beetje ‘ins blaue hinein’; op dat moment één met het landschap en één met de natuur waar zij zich door laat leiden. Zo reisde zij voor haar twee nieuwste series fotowerken (Breeze of Light en Ocean of Islands) naar een tweetal onbewoonde eilandjes voor de kust van Finland om daar het schouwspel van licht, land en zee te kunnen fotograferen en daarna vorm te geven op haar computer. Steeds op zoek naar de beste mogelijke mix van haar eigen fotografische opnames in Finland en fotografische uitsneden van bestaande schilderijen. Pas na langdurig zoeken, wikken en wegen nadert een fotowerk zijn voltooiing. Zelf zegt zij daarover: ‘het landschap dat ik ontwerp moet bestaansrecht hebben, en daar gaat tijd overheen.’

Tessa Verder (Vleuten, 1967)
Tessa Verder doorliep begin jaren negentig de Fotoacademie in Haarlem, waarna zij enkele jaren schilder- en tekenlessen volgde op de Rietveld Academie. Daar begon ze haar foto’s te combineren met tekeningen. Voor haar bijdrage aan het Fotofestival in Naarden (’97) maakte zij voor het eerst digitale fotowerken. Geleidelijk aan gebruikte zij daarvoor delen van bestaande schilderijen, waarmee de kunstgeschiedenis haar entree in het werk van Tessa Verder maakte. Nog steeds kan de opmerkzame kijker delen uit schilderijen van Caspar David Friedrich, Paula Modersohn-Becker, Hobbema en Ruysdael in haar fotowerken terugvinden, al gebruikt zij ook werk van minder bekende schilders.
Tessa Verder woont en werkt momenteel in Berlijn. Zij nam deel aan diverse belangrijke exposities in haar woonplaats en ook buiten Duitsland exposeert zij haar fotowerken regelmatig. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Frans Hals Museum, het Felix Nussbaum Museum te Osnabrück (Dtsld) en in de Collectie Melchers. Ook particuliere verzamelaars in Europa, USA en Zuid-Afrika hebben werk van haar. Wenkende Verten II is haar tweede solotentoonstelling in de galerie van Roger Katwijk en een vervolg op Wenkende Verten I, haar solo eerder dit jaar in tentoonstellingruimte 37PK in Haarlem.

Agenda Galerie Roger Katwijk 2017

8  jan  -  11 feb       Tessa Verder             
9  feb  -  12 feb       Art Rotterdam
18 feb  - 18 mrt       Alexandra Roozen + Nelleke Beltjens
25 mrt  - 29 apr       Pieter Obels
13 mei  - 10 jun       Daniel Bodner
17 juni -  9 juli          Dirk Salz

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie:

Hoge resolutiebeelden kunt u op vragen bij Etienne Boileau: Mob. 06-10901244 boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nlTessa Verder, Breeze of Light 1, 2016, C-print op aluminium, 93 x 130 cm