ROGER KATWIJK

Lange Leidsedwarsstraat 198 - 200 | 1017 NP  Amsterdam
Tel 020- 6273808 | info@galerierogerkatwijk.nl | www.rogerkatwijk.com

 

PRESBERICHT

09-08-2016


‘NOMOS WASTELAND’  

Annemieke Alberts   
schilderijen


15 oktober t/m 12 november 2016
Openingstijden galerie: woe t/m zat 12-18.00 uur  

Annemieke Alberts is in staat ruimtes te betoveren. Ze schildert binnen- en buitenruimtes die in verbinding lijken te staan met weer andere ruimtes en onderdoorgangen, aldus suggererend dat de werkelijkheid die wij met het blote oog waarnemen een andere is dan die welke zij ervaart. Zelf geeft ze aan dat ze deze ondefinieerbare ruimtes schildert omdat ze zich aangetrokken voelt tot fysieke en mentale plekken waarvan de grenzen niet vastliggen en waarin tevoren niet alles is bepaald of gepland. Waar ruimte is voor experiment, waar vrijheid nog echt bestaat en waar je kunt ontsnappen aan een benauwend systeem van regels. Zij noemt ze ‘nomadisch’; een term die  is afgeleid van het woord ‘Nomos’ en die heel goed van toepassing is op een dergelijke ongedefinieerde en onbegrensde ruimte.

In haar werk zoekt Annemieke Alberts ook antwoorden op vragen die de schilderkunst aangaan. Het schilderij Het atelier (2016) waarop een schildersezel prominent staat afgebeeld, maakt deel uit van een reeks schilderijen waarin zij de schilderkunst op haar merites onderzoekt en zij zich afvraagt wat de grondslag van de schilderkunst is, wat zij daarvan kan lenen en met welke schilders zij verwantschap voelt. Want zoals kunstcriticus en curator Anne Berk in haar inleiding bij de catalogus van deze tentoonstelling stelt: “Het schilderij is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant is het een venster dat uitnodigt tot reflectie, aan de ander kant is het een avontuur met vorm, kleur en verf. Het unieke schilderij krijgt daardoor meerwaarde.”

Als beschouwend kunstenaar biedt de kunst daarnaast ruimte aan Alberts om te reflecteren op het leven. En dat is volgens haar hard nodig in de hectische tijd waarin wij leven: moderne communicatiemiddelen maken dat je tegelijkertijd even makkelijk in het verleden duikt, als in de toekomst kijkt. Ons voortdurende contact via internet en smartphone zorgt ervoor dat we geen aandacht meer hebben voor het moment zelf: eenheid van tijd, plaats en handeling komt eigenlijk niet meer voor. De tijd is vloeibaar geworden en glijdt uit onze handen weg.

Annemieke Alberts (Krommenie, 1963)
Annemieke Alberts volgde de lerarenopleiding Tekenen in Amsterdam. Haar deelname aan de Zomerexpositie 2011 in het GEM Den Haag, waar zij de juryprijs won, betekende haar doorbraak bij het grote publiek. Het jaar daarop kreeg zij een solo-expositie in Pulchri Studio. In datzelfde jaar nam zij deel aan de talentenjacht De nieuwe Rembrandt en was zij een van de deelnemers aan een expositie in de Victory Gallery in Portland (VS). 2012 was ook het jaar dat Roger Katwijk voor het eerst Alberts’ geschilderde open binnenruimtes in zijn galerie liet zien. Ruimtes in een stedelijke omgeving omringd door kantoorgebouwen, die zich weerspiegelden in de ruiten van winkels en een enkele ijssalon. Die presentatie verliep dermate succesvol dat Roger Katwijk haar werk daarna op diverse kunstbeurzen toonde. In 2014 kreeg Alberts haar tweede solo bij Roger Katwijk onder de titel Insomnia. De titel van de tentoonstelling verwees naar de associaties die door deze schilderijen werden opgeroepen, de toestand tussen waken en slapen. In een soort continue dagdroom overlapten verschillende binnen- en buitenruimtes elkaar; ze bleken allerlei tijdsperiodes tegelijk te kunnen beslaan.  In 2015 nam zij deel aan een groepstentoonstelling in het Mondriaanhuis te Amersfoort en aan de kunstmanifestatie Symposion te Gorinchem.

 

Roger Katwijk                        Programma 2016

3  sept  -    8 okt                      Osmo Rauhala
15 okt   -  12 nov                     Annemieke Alberts
19 nov  -  27 nov                     PAN Amsterdam 2016

 

===============================================================      
Noot voor de redactie:
Hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij Etienne Boileau: mob 06-10901244 of
Roger Katwijk: mob 06-51082291 Annemieke Alberts, Het atelier, 2016, olieverf op linnen, 1.00 x 1.20 m