GALERIE ROGER KATWIJK

Lange Leidsedwarsstraat 198 - 200 | 1017 NP  Amsterdam
Tel 020- 6273808 | info@galerierogerkatwijk.nl | www.galerierogerkatwijk.nl 

 

PRESBERICHT

13-06-2016


‘GAME THEORY’

Osmo Rauhala  
schilderijen en tekeningen


3 september t/m 8 oktober 2016
Openingstijden galerie: woe t/m zat 12-18.00 uur  

Roger Katwijk is verheugd dat de Finse kunstenaar Osmo Rauhala komend najaar in zijn galerie gaat exposeren. Rauhala behoort tot een van de belangrijkste representanten van de hedendaagse kunststroming in Finland. De laatste keer dat hij zijn werk in Nederland liet zien, was in 2007 tijdens zijn solo tentoonstelling ‘Before the horizon was broken’ in het Groninger Museum. Osmo Rauhala gebruikt kunst als middel voor onderzoek. Met zijn werk tracht hij ons inzichten te verschaffen over de manier waarop wij het leven op aarde ervaren. Daartoe maakt hij gebruik van filosofische, theoretische en wetenschappelijke ideeën die zijn gebaseerd op directe observaties van de natuur om hem heen. In zijn schilderijen combineert Rauhala  symbolen van dieren en planten met de abstracte wereld van tekens. Daarmee verwijst hij indirect naar de manier waarop we de dingen om ons heen in een bepaald concept stoppen, van een etiket voorzien en vervolgens organiseren. Volgens Rauhala is onze werkelijkheid voornamelijk gebaseerd op een genetische code (DNA), die het resultaat is van een langdurig evolutionair proces. Kunst kan bij de uitleg van dit omvangrijke systeem een belangrijke rol spelen mits er duidelijke symbolen gebruikt worden; door symbolen te gebruiken ontdekken we de bron van alle communicatie en krijgen we zo een beter begrip van de werkelijkheid om ons heen.

Alhoewel de moderne wetenschap belangrijke resultaten heeft geboekt in het oplossen van talloze problemen en ook in staat is geweest om ons antwoorden te verschaffen, zijn we momenteel getuige van onvoorziene ontwikkelingen die ons welzijn bedreigen. We weten niet hoeveel meer warmte onze atmosfeer nog kan verdragen en hoeveel meer vervuiling de zeeën nog kunnen absorberen. En dan is er ook nog ons DNA waar Rauhala zich zorgen over maakt. Ons DNA is het resultaat van een indrukwekkend evolutionair proces dat in staat is gebleken om genetische informatie te reproduceren en door te geven naar volgende generaties. Een schitterend systeem, maar we weten niet hoe dit proces - waarbij biljoenen van mogelijke combinaties betrokken zijn - precies werkt. Aan dit spel ligt geen bewezen theorie ten grondslag. En wanneer je nog niet alle regels kent, dan kun je in onze tijd het spel alleen spelen door enorme risico’s te nemen. Daarom moeten we voorzichtig zijn met bestrijdingsmiddelen, straling en genmanipulatie. Rauhalla wil dat we eerst de regels proberen te begrijpen van het spel dat de natuur met ons speelt. Zolang we daar niet voldoende vanaf weten, moeten we  onze handen er vanaf houden.

Osmo Rauhala (1957)
Osmo Rauhala doorliep de Academy of Fine Arts in Helsinki, the School of Visual Arts (Graduate Program, M.F.A.) in New York en de New York University, School of Education. Eind jaren tachtig verhuisde hij naar New York en behaalde daar zijn Master’s in 1990. In datzelfde jaar kreeg hij zijn eerste soloshow in een galerie in New York, waar hij nog steeds exposeert. Rauhala heeft meer dan 50 solotentoonstellingen op zijn naam staan, waaronder 15 soloshows in musea in Europa en Noord- en Zuid Amerika, zoals het Groninger Museum (Nederland), het Modern Art Museum MAM (Rio De Janeiro), het Museum of Contemporary Art KIASMA (Finland), het Millesgarden Art Museum (Stockholm), het Chelsea Art Museum (New York), het Ratingen Stadtmuseum (Duitsland), het Helsinki City Art Museum HAM (Finland), en het Lillehammer Art Museum (Noorwegen).
Naast zijn professionele carrière als kunstenaar runt Rauhala een boerderij in Finland waar hij zich specialiseert in organische productie. Daarmee beoogt hij het genetische geheugen van de plek waar hij geboren is voort te zetten; zijn familie leefde daar eeuwen lang. Ieder voorjaar keert Rauhalla terug naar Finland om daar aanwezig te zijn en te helpen bij het plantseizoen.
 

Galerie Roger Katwijk Programma 2016

3  sept  -   8 okt           Osmo Rauhala
15 okt   - 12 nov           Annemieke Alberts
19 nov  -  27 nov          PAN Amsterdam 2016

 

================================================================      
Noot voor de redactie:
Hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij Etienne Boileau: mob 06-10901244 of
Roger Katwijk: mob 06-51082291

 Osmo Rauhala, Ray, 2015,oil on canvas, 200 x 150 cm II