GALERIE ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

14-12-2015

‘The Black Standard’


Niek Hendrix
Schilderijen en installaties

Navine G. Khan-Dossos

Schilderijen en wandschildering


20 februari t/m 26 maart 2016
Openingstijden galerie: woe t/m zat 12-18.00 uur


De media van vandaag bombarderen ons eindeloos met beelden. Niet alleen advertenties, maar ook onze eigen foto’s, video’s en animaties krijgen we via het internet voorgeschoteld. Ze tonen niet alleen wat er om ons heen gebeurt, maar hebben vaak ook betrekking op de branding van producten, diensten, en zelfs van religieuze bewegingen. De zender stuurt niet alleen een letterlijke boodschap, maar zendt tegelijkertijd ook een set van normen en waarden mee, die iets zeggen over de identiteit van de afzender. In deze tentoonstelling met nieuw werk van Niek Hendrix en Navine G. Khan-Dossos staat de relatie tussen beeld, boodschap, idee en identiteit dan ook centraal. Op een van de wanden in de galerie zal een speciale wandschildering van Khan-Dossos te zien zijn die zij voor deze gelegenheid gemaakt heeft. Tijdens Art Rotterdam 2016 toont de galerie een exclusieve presentatie van beide kunstenaars in standnr 78.

Navine G.Khan-Dossos (1986)
Woont en werkt in Londen en Athene. Haar nieuwe serie werken heeft zij gebaseerd op de vlag van Islamitische Staat (ISIS). Deze zwart-witte vlag met opschrift dateert uit de tijd van de profeet Mohammed. Er wordt over gezegd dat de vlag gemaakt was uit een stuk stof van de hoofddoek van Mohammed’s vrouw Aisha. Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) heeft de vlag een aantal jaren geleden simpelweg geadopteerd. Khan-Dossos is in haar werk niet op zoek naar een eenvoudige representatie van de ISIS-vlag, maar maakt gebruik van de schematische en compositorische elementen van die vlag, de relatie tussen geometrie en tekst, en het gebruik op de vlag van zwart en wit. Dat alles als basis voor een geheel eigen interpretatie. De ISIS-vlag gebruikt zij als een medium voor elk afzonderlijk schilderij, en geeft ze weer als een computerbeeld met diverse openstaande schermen, waardoor een compositieraster ontstaat. In haar nieuwe serie schilderijen onderzoekt Vanessa ook hoe de ISIS-vlag als logo functioneert en wat de vlag precies communiceert. Informatie - voor zover het enkel de vorm betreft - die voornamelijk naar buiten wordt gebracht door een merknaam, kan vandaag de dag stellig vragen oproepen over representatie en betekenis. Khan-Dossos studeerde kunstgeschiedenis aan de Cambridge University, en Islamitische kunst aan de Prince’s School of Traditional Art. Zij behaalde haar MA in Fine Art aan het Chelsea College of Art & Design en volgde een residence program aan de Jan van Eyck Academie.

Niek Hendrix (1985)
Woont en werkt in Maastricht. Het werk van de kunstenaar Niek Hendrix draait om de vraag hoe de representatie van beeld naar idee plaatsvindt. In de werken op deze tentoonstelling is de boodschap van het beeld en de idee erachter uit elkaar gehaald. Witte gaten in een donkere lucht vertegenwoordigen sterrenbeelden, maar bestaan in werkelijkheid uit losse sterren waar mensen beelden en verhalen aan linken. De kaarten van dergelijke sterrenbeelden uit 1515, gemaakt door Albrecht Dürer, waren de eerste wetenschappelijk accurate kaarten van het hemelgewelf. Aan het begin van de Wetenschappelijke Revolutie, die begon met de publicatie van Copernicus’ werk in 1545, bestond een sterk geloof dat het gesternte waaronder je geboren werd een belangrijke impact op de loop van je leven had. De kaarten representeren daarom zowel wetenschappelijk gedocumenteerde sterren als het geloof in horoscopen. Volgens de kunstenaar zijn sterren eigenlijk niet meer dan grote gaten in een inktzwart heelal. Niek Hendrix volgde de Academie St Joost in Breda. In 2012 nam hij deel aan de groepsexpositie Point de Vue in het Stedelijk Museum Den Bosch. Afgelopen jaren werd hij genomineerd voor diverse kunstprijzen en geplaatst op de Longlist van de Prix de Rome. Niek Hendrix volgde in de periode 2014-2015 een residence program aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en per 2016 een residence program bij AIR Antwerpen via het MuHKA. Zijn werk is inmiddels opgenomen in diverse particuliere en bedrijfscollecties waaronder de Caldic Collectie, de Akzo Nobel Art Foundation en het LAM in Lisse (Lisser Art Museum).

Galerie Roger Katwijk  Programma 2016

10 jan -   6 feb       John O' Carroll        
10 feb  - 14 feb      Art Rotterdam 2016
20 feb  - 26 mrt      Niek Hendrix / Navine G. Khan-Dossos
 2 apr  -  30 apr      Gastprogramma met vier jonge kunstenaars
 7 mei  - 28 mei      Martijn Schuppers
 4 juni  -    2 juli      Summer show
15 juni - 19 juni      The Solo Project Basel 2016

           

Noot aan de redactie:
Hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij Etienne Boileau: mob 06-10901244 of
Roger Katwijk: mob 06-51082291

 

Galerie Roger Katwijk / Lange Leidsedwarsstraat 198 / 1017 NR  Amsterdam/
tel 020- 6273808 / info@galerierogerkatwijk.nl / www.galerierogerkatwijk.nl / Niek Hendrix - Cabinet (The Vessel) 370x275x100cm Oil and pencil on panel and wooden cabinet (detail)