GALERIE ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

4-1-2016

‘Zephyrs’


John O’Carroll
Schilderingen op paneel en objecten


9 januari t/m 6 februari 2016
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 12-18.00 uur

In de meest recente panelen van de Engelse schilder John O’Carroll lijkt het alsof de regen erin is opgeslagen. Ze zijn gebaseerd op het fenomeen ‘Zephyr’, een gunstige westenwind die het water tegen de rotsen doet opspatten en bij storm hoge golven kan veroorzaken. De beweging der elementen wordt door O’Carroll bestudeerd vanuit zijn studio in Cornwall en weergegeven in een voortdurende afwisseling van lichte en donkere grijstonen, met af een toe een touch of oker. De grijstonen die hij in deze werken gebruikt, zijn ontstaan doordat O’Carroll  de kleur Indigo Blue telkens op een andere manier heeft verdund. Daarnaast geven  enkele toegevoegde lagen transparante was de werken nog eens extra diepte. Sommige schilderingen uit deze nieuwe serie vormen een duidelijke verwijzing naar de houtsneden van de Japanse kunstenaar Ando Hiroshige, bekend om zijn landschappen. Weer andere zijn meer expressionistisch van aard en vertonen verwantschap met het latere werk van de Engelse schilder William Turner.

Driedimensionale objecten
Naast tweedimensionale werken zijn er op de expositie ook driedimensionale objecten te zien van verbrand hout bedekt met bijenwas en pigmenten. Grote stukken, die doen denken aan prehistorische henges: houten cirkels in het landschap als referentiepunt en merkteken. Ook vertonen ze verwantschap met totems en fallussymbolen die indertijd nog voor de periode Stonehenge werden opgericht met de bedoeling die ruimte te heiligen. Ze vormen de neerslag van O’Carroll’s onderzoek naar wat de natuur met materiaal doet en wat het aandeel van de menselijke activiteit daarin is. Het zijn stuk voor stuk objecten die antropologische referenties in zich meedragen en die daarnaast verwijzen naar archeologie; O’Carroll is immers naast kunstenaar ook archeologisch tekenaar.

John O’Carroll (Cornwall, 1958)
De Engelse kunstenaar John O’Carroll kreeg zijn opleiding aan het Cornwall College of Art and Design. Hij nam daarna deel aan talloze nationale en internationale kunstmanifestaties zoals de Internationale Biënnale van Alexandrië ‘Discovering the Book’ (’05). Daarnaast werd zijn werk ook op diverse plaatsen buiten Engeland getoond, waaronder de Holly Solomon Gallery in New York en de Britse ambassade en de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Caïro (’13). In 2012 werd aan de Leidse Universiteit een internationale conferentie van het Dakhleh Oasis Project gehouden. In 2012 werd in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden een expositie samengesteld door o.a. John O'Carroll met als titel Colours of Oasis. Twee jaar later richtte hij de Circle Contemporary op, een galerie voor actuele kunst tussen Padstow en Widebridge in het Noorden van Cornwall. In een afwisselend programma met verschillende kunstenaars wordt met name mixed media werk gebracht in thematisch samengestelde tentoonstellingen. Werk van O’Carroll bevindt zich niet alleen in diverse particuliere collecties maar ook in bedrijfscollecties, zoals de collecties van Akzo Nobel, AMC, VUmc, Loyens & Loeff, Accenture en de collectie van de NCM British Headquarters in Cardiff. Galerie Roger Katwijk vertegenwoordigt O’Carroll exclusief in Nederland.

 

 

Galerie Roger Katwijk  Programma 2016

10 jan  -     6 feb      John O' Carroll        
10 feb  -   14 feb      Art Rotterdam 2016
20 feb  -   26 mrt     Niek Hendrix / Navine G. Khan-Dossos
 2 apr   -   30 apr     Gastprogramma met vier jonge kunstenaars
 7 mei  -   28 mei     Martijn Schuppers
 4 juni  -      2 juli      Summer show
15 juni  -  19 juni     The Solo Project Basel 2016

 

 

GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nlOpening tentoonstelling Zephyrs in Galerie Roger Katwijk