GALERIE ROGER KATWIJK


PERSBERICHT

17.06.2015

‘Caught live’

Jim Harris


5 september 2015  - 10 oktober 2015


Openingstijden galerie: woe t/m zat 12-18 uur,
en op afspraak.
 
De Amsterdamse kunstenaar Jim Harris schildert sinds jaar en dag in de open lucht. Met een bakfiets of een boot trekt hij er dagelijks op uit vanuit hartje Amsterdam op zoek naar schilderkunstige onderwerpen. Dit keer volgde hij de loop van de rivier De Amstel; zijn daar opgedane ervaringen vormden de aanleiding voor een nieuwe serie schilderijen. Harris raakte met name gefascineerd door het spel dat licht en schaduw met het wateroppervlak spelen en nam dat spel als onderwerp voor zijn huidige serie werken. Ook eenvoudige fenomenen als een paar dobberende boten en een enkele door riet omgeven waterkant waren aanleiding voor een schilderij. Het gaat hem daarbij niet per se om de weergave van het onderwerp of een specifieke plek, maar veel meer om het schilderkunstig proces en de daardoor ontstane dynamiek. Harris: “De constructie van het beeld is belangrijker dan een precieze documentatie van de plek. En eigenlijk tref je dit soort onderwerpen overal in Nederland aan.”
 
Voor zijn nieuwe serie werken liet Harris zich inspireren door een tentoonstelling over het werk van Mondriaan, die in ’95 in het Gemeentearchief van Amsterdam werd gehouden met als titel Mondriaan langs de Amstel. Veel van de getoonde werken werden indertijd door Mondriaan ‘en plein air’ geschilderd, net zoals Harris nu doet. Harris ziet zijn olieverfschilderijen als een reactie op de omgeving waarin hij zich op dat moment bevindt. Op locatie werken dwingt hem snelle beslissingen te nemen en te handelen; binnen een paar uur kan de lichtinval totaal veranderd zijn. Ook de werken die op het eiland Texel ontstonden, en die hij nu eveneens in Galerie Roger Katwijk toont, laten zien dat Harris al schilderend met een goed oog voor het totaalbeeld fraaie impressies van de werkelijkheid in olieverf weet te vangen.
   
Jim Harris (Londen, 1968)
Kreeg zijn opleiding aan de Bristol Polytechnic in Engeland en aan het École des Beaux Arts in Montpellier. In 1990 kwam hij naar Nederland waar hij al snel in het gevestigde kunstcircuit werd opgenomen. Galerie Roger Katwijk toonde zijn werk de afgelopen jaren diverse malen in de galerie en op Nederlandse beurzen. In 2013 had Harris een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Kampen met als titel ‘Plein Air’, waarmee werd verwezen naar de gebruikelijke werkwijze van Harris om op locatie (in de open lucht) te schilderen. Harris toonde zijn werk ook veelvuldig in buitenlandse galeries en musea. Werk van hem werd gebracht op diverse buitenlandse beurzen en is opgenomen in internationale kunstcollecties in o.a. Zwitserland, Japan, Italië, New York en Schotland.
 
 
Agenda 2015
   
13 jun - 31 jul            Summer show: Abstract Reflections
 
17 jun - 21 jun           The Solo Project Basel 2015
 
5 sept - 10 okt           Jim Harris
 
17 okt - 14 nov          Henny van der Meer / Wim Claessen 
 
21 nov - 28 nov          PAN Amsterdam 2015
 
12 dec – 23 jan          Niek Hendrix / Vanessa Hodgkinson
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie en extra hoge resolutie beelden neemt u contact op met:     
 
·         Etienne Boileau 06-10901244
·         Roger Katwijk    06-51082291
 
 
 
 
  
Galerie Roger Katwijk / Lange Leidsedwarsstraat 198 / 1017 NR  Amsterdam/
tel 020- 6273808 / info@galerierogerkatwijk.nl / www.galerierogerkatwijk.nl / 


Jim Harris, De Omval, olieverf op doek