PE R S B E R I C H T

26 juni 2013
 
 

EMBARGO TOT 28 JUNI 17.00 uur

 

 
Nieuw beeld van Wilhelminaring-winnaar Piet Slegers in Sprengenpark te Apeldoorn onthuld

 
Drs. J.C.G.M. Berends MPA, burgemeester van de gemeente Apeldoorn, onthulde vrijdag 28 juni het nieuwe beeld van beeldhouwer Piet Slegers in het Sprengenpark te Apeldoorn. Slegers, winnaar van de Wilhelminaring 2011, heeft met het prijzengeld het beeld Kringloop gemaakt. De Wilhelminaring is een oeuvreprijs die om de 2 jaar wordt toegekend aan een vooraanstaande Nederlandse beeldhouwer.

Wilhelminaring
Beeldend kunstenaar Piet Slegers (1923) kreeg op 29 augustus 2011 de Wilhelminaring uitgereikt voor zijn hele oeuvre. Met het toekennen van de prijs wordt extra aandacht gevraagd voor de Nederlandse beeldhouwkunst als geheel. De prijs bestaat uit een speciaal voor de winnaar ontworpen ring en het toekennen van een opdracht voor een driedimensionaal werk in de openbare ruimte in Apeldoorn. Op deze manier ontstaat door de jaren heen een ‘state of the art’ overzicht van de Nederlandse beeldhouwkunst. 
De Wilhelminaring is eerder toegekend aan: Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006) en John Körmeling (2009).
 
Extra informatie voor de pers

Jury-rapport
De leden van de jury van de Stichting Wilhelminaring waren het bij de eerste bijeenkomst al snel over één ding eens: de prijs moest echt een oeuvre-prijs zijn. Met andere woorden: de kunstenaar die de onderscheiding verdient, moet kunnen terugkijken op een werkzaam leven, en op een aanzienlijk aantal kunstwerken van betekenis. Dit bracht de jury vanzelf bij een kunstenaar op leeftijd. Daarnaast vonden de juryleden dat ze moesten kiezen voor een beeldhouwer in de klassieke betekenis. Dus niet voor een architect, designer of ontwerper die óók beelden maakt. De kunstenaar die de onderscheiding verdient, zou zichzelf nadrukkelijk als beeldhouwer moeten zien. Deze twee criteria, het kunnen terugkijken op een oeuvre, en een beeldhouwer ‘pur sang’, bracht de jury al snel op de naam van Piet Slegers. De jury vindt Piet Slegers een bijzondere kunstenaar, die zichzelf door de tijd heen bleef vernieuwen en met zijn werk een breed gebied in de beeldhouwkunst beslaat. De meeste van zijn beelden zijn gemaakt voor de openbare ruimte, waarbij hij geraffineerd rekening houdt met de bestaande omgeving en toch krachtig iets nieuws toevoegt.  De jury 2011 bestond uit: Jan Teewisse (directeur Museum Beelden aan Zee), Henk Visch (beeldend kunstenaar), Nicolas Dings, (beeldend kunstenaar), Karin van Munster (journalist) en John Blaak (hoofdredacteur Beeldenmagazine).

Piet Slegers
Piet Slegers werd in 1923 geboren en volgde zijn opleiding tot beeldhouwer aan de kunstacademie van Arnhem van 1941 tot 1944. Zijn eerste beelden als vrij kunstenaar maakte hij uit zandsteen: poëtische vrouwenfiguren in de traditie van beeldhouwers als Raedecker. Al vrij snel werd zijn werk abstracter maar ook expressiever. Hoewel hij beelden heeft gemaakt met alle soorten materiaal - in klei, uit steen en in brons - zullen de meeste mensen hem kennen van zijn latere werken in roestvrij staal. In de jaren zeventig en tachtig ontstonden onder andere het monument voor Amerikaanse vliegeniers langs de A28 bij Zeist, het Zonnebaken aan de Gaasperplas en het Ontmoetingsteken aan de N304 bij Ede. Alle drie opvallend grote werken, die dagelijks worden gezien door voorbijgangers en omwonenden. Niet van staal, maar minstens zo bekend, is zijn Land Art project Aardzee uit 1982, dat te vinden is bij Zeewolde in de provincie Flevoland. Rode draad in het werk van Slegers is de zon. Alles wat hij in deze periode maakt reflecteert zonlicht, ’s ochtends en ’s avonds. Zelf zei hij het zo: ‘Het gaat in mijn werk altijd om de inslag van het licht, om de weerkaatsing die overgaat op de aarde en zich verbindt met de aarde. Je moet als beeldhouwer het licht begrijpen. Waar licht komt is karakter.’
 
Wilhelminaring 2013
Beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen is de winnaar van de Wilhelminaring  2013. De feestelijke uitreiking daarvan vindt plaats op maandag 2 september a.s. om 16.00 uur in het Rijksmuseum Paleis Het Loo, eertijds de residentie van Prinses Wilhelmina. De Wilhelminaring werd eerder toegekend aan: Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006) en John Körmeling (2009).
 
  
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Etienne Boileau, 06-10901244, boileau@communart.nl:
Hans Esmeijer, voorzitter (ad interim) van de Wilhelminaring,
06-21166791, jjwesmeijer@gmail.com
Jan van IJzendoorn, beeldend kunstenaar en adviseur beeldende kunst,
06-53331232, janvanijzendoorn@mac.com
 
 
 
Stichting Wilhelminaring  |  Brinkhorstweg 3  |  7311 GJ  |  Apeldoorn | www.wilhelminaring.nl


Piet Slegers, Kringloop, 2013, Sprengenpark Apeldoorn