PERSBERICHT

18-3-2013
 

Huibertje Kant 
Variabele beelden  
 

Jae Ko
Recente wandobjecten van papier en sumi-inkt

1 juni t/m 14 juli 2013
Openingstijden galerie: woe t/m zat 13-18.00 uur,
zon 13-17.00 uur en op afspraak

De kleurrijke wandobjecten van Jae Ko vormen samen met de metalen beelden van Huibertje Kant een contrastrijk en zinderend geheel. Kant’s beelden zijn geïnspireerd op architectonische motieven, waarin geometrische vormen de boventoon voeren. De monochrome kleur antraciet, die zij in elk beeld toepast, versterkt de uiterlijke verschijning van haar beelden. De papieren wandobjecten van Jae Ko zijn daarentegen buitengewoon fragiel en kleurrijk; de vorm staat volledig op zichzelf en draagt geen enkele verwijzing in zich mee. Bij beide kunstenaars speelt de uiterst verfijnde structuur van de objecten, ontstaan door de intensieve bewerking van het materiaal, een belangrijke rol. Een andere parallel tussen hen is dat zij beiden bij hun ontwerp sterk rekening houden met de lichtinval, waardoor onder bepaalde omstandigheden een transparantie kan ontstaan.

Huibertje Kant (Werkendam,1957)
De variabele beelden van Huibertje Kant zijn opgebouwd uit verschillende losse schijven van aluminium. Tussen de kop en de voet van zo’n beeld bevindt zich eencentrale as met fijn schroefdraad. De losse schijven worden één voor één met grote precisie op de as gemonteerd, waardoor langzaam de vorm ontstaat die Kant tevoren op papier heeft ontworpen. Doordat iedere schijf afzonderlijk draaibaar is, heeft elk beeld een hoofdcompositie waarbinnen variabele mogelijkheden aandienen. De toeschouwer kan het beeld daardoor in verschillende standen zetten; de eenheid in het ontwerp blijft niettemin bestaan. Voor haar beelden maakt Kant gebruik van zowel rechte als gebogen lijnen, waaronder ellipsen, cirkels en ovalen. De geometrische vormen die daaruit ontstaan, zijn allesomvattend. De hoogte waarop zij haar beelden plaatst, bepaalt of je er al of niet doorheen kunt kijken. De kleur van haar objecten is antraciet, wat de afzonderlijke ontwerpen - bij elkaar geplaatst - versterkt en waardoor er bijna een soort skyline ontstaat. In de beelden van Huibertje Kant vallen zowel architectonische als industriële  kenmerken op. Gelet op de precieze totstandkoming en het karakter van haar ontwerpen kan daarnaast gesproken worden van een sterke affiniteit met bouwkunde. Niet voor nietshebben diverse architecten beelden van haar in hun collectie. Haar werk bevindt zich ook in de collectie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Huibertje Kant nam in 2006 samen met Sjoerd Buisman, Jan van Munster en Ewerdt Hillgemann deel aan de expositie Over de Grens in St-Niklaas, België. Afgelopen jaar was zij een van de deelnemers aan de expositie Zwart-Wit in het Gorcums Museum. Huibertje Kant wordt in Nederland exclusief vertegenwoordigd door Galerie Roger Katwijk.

Jae Ko(Pyongtaek- Korea, 1961)
Al zo’n vijftien jaar maakt Jae Ko driedimensionale objecten uit allerlei verschillende papierrollen, waaronder papier voor rekenmachines, crêpepapier, en andere soorten opgerold papier. Zij experimenteert daarbij met textuur, dikte, breedte en kleur om de sculpturale mogelijkheden van het papier te onderzoeken. Ook gebruikt ze allerlei soorten inkten, zeewater, zand, en vuil waar ze het papier in drenkt, waarna ze het  blootstelt aan de zon. Jae Ko kan zo de uitzetting van het papier dusdanig sturen dat er symmetrische of spiegelsymmetrische vormen ontstaan. Zij hanteert daarbij een sterke voorkeur voor voluten, spiralen en andere gedraaide vormen die naar het midden neigen. Haar bijzondere objecten zijn geïnspireerd op topografische, geologische en architectonische vormen. Daarnaast zijn ze het resultaat van Ko’s onderzoek naar het verband tussen architectuur en landschap. Jae Ko voelt zich verwant met het constructivisme en de manier waarop daarin verschillende volumina naast elkaar werden geplaatst. Haar kleurgebruik betreft vooral primaire kleuren en zwarttinten. Meer recentelijk voerde zij haar objecten ook in roodgele tinten uit.
Jae Ko kreeg haar opleiding aan de Tokyo Art School en de Wako University in Tokio. In ’98 verhuisde zij naar de VS waar ze haar Master of Fine Arts diploma behaalde aan het Maryland College of Art in Baltimore. Zij exposeert haar werk sinds een tiental jaren op toonaangevende plaatsen in de Japan, Canada en de VS. Zo bracht zij in de Phillips Collection te Washington DC de installatie Force of Nature: een opeenstapeling van honderden in elkaar gezakte rollen papier tegen de muur van het museum. Jae Ko wordt in Nederland exclusief vertegenwoordigd door Galerie Roger Katwijk, die begin mei een solopresentatie van haar werk brengt tijdens de Pulse NY, een toonaangevende sidefair van de Frieze Art in New York.
 
Agenda 2013 Galerie Roger Katwijk
9 - 12 mei
Pulse New York, solopresentatie Jae Ko

1 jun – 14 jul
Huibertje Kant / Jae Ko

7 sept -  13 okt
Niek Hendrix / Tijl Orlando Frijns

19 okt- 17 nov
Wim Claessen

24 nov - 1 dec
PAN Amsterdam 2013

7 dec – 22 dec
Jim Harris
 


Noot aan de redactie:
Hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij Etienne Boileau: mob 06-10901244
of Roger Katwijk: mob 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nl
 
 

GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  1017 NR Amsterdam|  T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl
 Huibertje Kant, Variabel beeld Nr. 55, aluminium. 48 x 26 cm