Persbericht

28.4.2012

‘Ode’

Esther Kokmeijer
Gerben Kokmeijer
 
 
12.05.12 – 24.06.12

Openingstijden Bewaerschole:
woe t/m zon van 14 –17 uur en op afspraak
 
Opening: zat 12.05 om 16 uur
Open Call # 2, opening door  Imre Kleinlugtenbelt, boomhuttenbouwer
 
 

Installaties en geluidswerken van levende bomen in Bewaerschole

De tweede expositie in de reeks ‘Open Call’ is ontstaan door intensieve samenwerking tussen Esther Kokmeijer en haar broer Gerben. Beide kunstenaars willen met hun installaties en geluidswerken onze gewaarwording van bomen versterken en documenteren. Daarvoor zijn ze op zoek gegaan naar bomen in Schouwen die op de nominatie stonden gekapt te worden. Voordat het zover kwam, hebben zij één van die bomen gefotografeerd en er diverse geluidsexperimenten op losgelaten. Die geluidsfragmenten zijn nu te horen in de Bewaerschole en vastgelegd in een publicatie in de vorm van een 7” vinyl singletje in dubbele hoes. Daarnaast worden er diverse geluidsopnames ten gehore gebracht van een drietal andere bomen op het terrein van de Bewaerschole.
 

Binnenin de Bewaerschole hebben Esther en Gerben Kokmeijer delen van de omgekapte boom opgesteld. Er is ook een geluidsinstallatie te zien die bestaat uit een platenspeler met daarop een lp gemaakt van een houten schijf; het hout is afkomstig van een omgehakte boom uit Burgh Haamstede. Op de schijf zijn de geluiden vastgelegd van die boom; ze kunnen met een koptelefoon beluisterd worden. Daarnaast zijn op de balken en spanten van de Bewaerschole diverse contactspeakers aangebracht die de opgenomen geluiden in  boomkruinen rondom de Bewaerschole overbrengen op de balken.
 
Esther Kokmeijer (Brantgum,1977)
kreeg haar opleiding aan het Constantijn Huygens Instituut in Kampen en heeft haar atelier in kunstenaarscollectief Het Wilde Weten te Rotterdam. Vorige jaar in de herfst deed zij een drie maanden durende artist in residence periode in het Cemeti Art House in Yogyakarta, Indonesië. Aankomende juni gaat ze voor drie maanden naar Korea om daar een project te doen over de onbedoeld beschermde natuur op de grens tussen Noord en Zuid Korea. In 2011 nam Esther samen met Johan Nieuwenhuize deel aan de tentoonstelling On Time In Place in de Vleeshal, waarvoor zij tijdens de zonnewende afreisde naar de poolcirkel op Grimsey, een klein eilandje ten Noorden van IJsland. In de Vleeshal toonde zij samen met Nieuwenhuize een fotografische verzameling van fotografische opnames gemaakt op specifieke plaatsen en op specifieke tijdstippen.

Gerben Kokmeijer (Westdongeradeel, 1979)
kreeg zijn opleiding als geluidskunstenaar onder andere aan het Conservatorium in Den Haag, opleiding sonologie. In zijn werk vormt field recording een essentieel onderdeel. Volgens Gerben worden veel geluiden om ons heen gemaskeerd door stads- of omgevingsgeluiden. Daarom gaat hij op zoek naar specifieke geluiden die hij isoleert en uit hun omgeving haalt, waardoor ze een eigen identiteit krijgen en ons weer als nieuw in de oren klinken. Gerben Kokmeijer leverde in de zomer van 2011 een soundpiece aan voor het Schouwburgplein Rotterdam. En deze zomer zal tijdens de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam een soundpiece te horen zijn, dat hij heeft gemaakt voor A Book of architecture, een kunstwerk van Ellen Vomberg.
 
Geluidswandeling
Op zondag 24 juni kunt u samen met Gerben Kokmeijer verborgen geluiden ontdekken in
een wandeling rondom de Bewaerschole. De wandelingen duren ongeveer een uur en starten bij de ingang van de Bewaerschole om 11.00, 13.30 en 15.00 uur.
Aanmelding: gerben@zero-crossing.com
 
Speciale geluidsopname en publicatie
Beelden en geluiden van omgekapte bomen zijn speciaal voor deze tentoonstelling door beide kunstenaars vastgelegd in de geluidsopname en publicatie BOOM#001.
Deze is tijdens de opening voor € 20,- verkrijgbaar in de vorm van een 7” vinyl single.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Open Call 2012
Het programma voor 2012 kwam tot stand op basis van een Open Call, waarin kunstenaars gevraagd werd te reageren op de ruimte of de omgeving van de Bewaerschole. Zeven projectvoorstellen zijn op basis van de inzendingen geselecteerd.
Elke twee maanden opent een nieuwe tentoonstelling, waarin telkens twee projecten worden getoond. De volgende kunstenaars realiseren in het komend jaar op basis daarvan een project in de Bewaerschole: Tamara Dees, Ruth van Beek, Esther Kokmeijer en Gerben Kokmeijer, Vesta Kroese, Ronald de Ceuster, A.T. Biltereyst en Stijn Kriele.
 
Stichting Bewaerschole
De tentoonstellingen in de Bewaerschole worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, de Gemeente Schouwen Duiveland, Stichting Nutsfonds Zierikzee, donateurs en sponsors.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie: Maria Coolen mob. 06-14948622 email: info@bewaerschole.com
Zie ook: www.bewaerschole.com+ www.estherkokmeijer.nl+ www.zero-crossing.com
 


EP met geluid van sapstromen van bomen, opgenomen en geproduceerd door Gerben en Esther Kokmeijer