PERSBERICHT 1-6-2012

Jaume Amigó: ‘Straw fire’

Werken op papier en linnen


Henny van der Meer: Groeikracht van de natuur’

Objecten van staal

 
13 oktober  t/m 11 november 2012 
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur,
zon 13-17.00 uur en op afspraak

 

Tussen half oktober en half november brengt galeriehouder Roger Katwijk een evenwichtige duo-expositie met ruimtelijk werk van de Nederlandse beeldhouwer Henny van der Meer en abstracte schilderijen van de Spaanse kunstenaar Jaume Amigó. Dit keer heeft Amigó zich vooral laten inspireren door de Spaanse en Marokkaanse natuur. Van der Meer’s objecten getuigen eveneens van een grote fascinatie voor natuurlijke fenomenen. Haar vakmanschap om minuscule stukjes ijzer zodanig te lassen en te transformeren dat het zware materiaal ijzer in een lichtvoetig, bijna zwevend beeld van bomen en takken wordt omgezet, is van een eenzame hoogte.    
 
Jaume Amigó(Barcelona, 1963)
De titel van zijn presentatie luidt ‘Straw Fire’ en verwijst naar de snelheid waarmee kortstondige zaken in de loop der tijd vervliegen: het strovuur brandt immers erg snel en verspreidt zich vliegensvlug. Onderwerp voor zijn meest recente schilderijen is dit keer vooral Marokko. Een land waar Amigó veel doorheen heeft gereisd en ook enkele werkperiodes heeft doorgebracht. Zo werkte hij afgelopen jaar als artist- in- residence in het Centre d’Art Contemporain in Essaouira. Vlakbij ligt het kustplaatsje Ifitry, waar hij lange wandelingen langs de kust maakte en inspiratie opdeed voor zijn nieuwe werk. De natuur blijkt zich elke dag weer te vernieuwen, maar de menselijke bik kan niet alles vangen. Dan begint de verbeelding te werken die Amigó in staat stelt het landschap aan te vullen en het panorama verder uit te bouwen in speciaal door hem ontwikkelde kleurengamma’s. Maar niet alleen het Marokkaanse, ook het Spaanse landschap heeft als onderwerp gediend voor deze nieuwe serie werken. En dan met name het landschap waar hij door het raam van zijn atelier zicht op heeft: diepe velden met tarwe, rondom steeneiken, amandel- en olijfbomen. Stuk voor stuk onderwerpen die zich lenen voor abstracte doeken waarin structuur, ritme en aandacht voor het materiaalgebruik de boventoon voeren.     
Jaume Amigó exposeerde zijn werk eerder op belangrijke plaatsen in onder andere Tokyo, Osaka, Chicago, Madrid en Barcelona. Hij nam diverse keren deel aan de kunstbeurs ARCO in Madrid. Zijn veelvoudige reizen door Japan en Marokko hebben grote invloed op zijn werk gehad. Ook maakte hij in 2002 een reis naar het Koninkrijk Mustang, waar hij site-specific interventies in het landschap pleegde. In juni 2012 nam hij  deel aan de 1 ère Biennale Internationale de Casablanca.
 
Henny van der Meer (Honselersdijk, 1951)
Henny van der Meer bouwt haar beelden op uit duizenden kleine reepjes staal. Die worden stuk voor stuk uit een dunne staalplaat geknipt en met een fijn gevoel voor detail weer aan elkaar gelast. Daar waar de staalplaatjes dicht op elkaar staan, zie je stammetjes ontstaan. Daar waar de plaatjes wat verder uit elkaar liggen, ontstaan uitwaaierende vormen en vertakkingen. Zo knipt en snoeit Henny het ijzer en perst het daarna in vormen, die het groeiproces in de natuur op een prachtige wijze verbeelden: Zij laat bollen groeien waar bladeren uit ontkiemen, doet vertakkingen woekeren en verdichten, en snoeit het geheel weer terug in mooie rechte lijnen. Daarbij laat zij soms ook kleine stukjes land ontstaan. Uit die voedingsbodem zie je nieuwe loten ontspruiten en vertakkingen zich dwingend aandienen. Henny van der Meer ontwerpt haar eigen eilandjes met een bijzondere biotoop: een microkosmos waarin gedwaald kan worden. Ondanks de invloed van het menselijk handelen is de groeikracht van de natuur volgens Henny ongelooflijk groot.
In ‘83 beëindigde Henny van der Meer haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Werk van haar was regelmatig te zien in Galerie Roger Katwijk, en tijdens belangrijke groepstentoonstellingen. Daaronder een expositie in het Catharijne Convent (’97), in het Gorcums Museum ‘De taal van staal’ (’98), en niet te vergeten de expositie ‘Kunstfrühling BBK’ in Bremen (’05). De laatste keer dat zij haar werk in ons land liet zien, was in 2011 in Villa Maarheeze te Wassenaar. Ook dit jaar wordt het werk van Henny van der Meer door Roger Katwijk op PAN Amsterdam gebracht.     
 
Agenda Galerie Roger Katwijk 2012
 
13 okt - 11 nov  ‘12                Henny van der  Meer/Jaume Amigó
 
17 nov - 25 nov  ‘12                PAN Amsterdam 2012
 
1 dec – 13 jan  ‘13                  Nelleke Beltjens / Alexandra Roozen
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij Etienne Boileau: Mob. 06-0901244 boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nl
 
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nlJaume Amigo, Ifitry II, 2012, acryl op linnen, 114 x 162 cm