PERSBERICHT

1.04.12

 

John O’Carroll - ‘Source’

Archaeology of Place

 

 9 juni t/m 22 juli  2012
 
 
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur,
zon 13 –17.00 uur en op afspraak
 
 
De Engelse kunstenaar John O'Carroll brengt deze keer werk dat zowel in Cornwall als in Egypte is ontstaan. Daar in Egypte, in het gebied rondom Mount Sinaï, werkt O’Carroll al sinds jaar en dag als  archeologisch tekenaar. Zoals altijd vind je in zijn werk sporen terug van zijn archeologische werkzaamheden. Maar dit keer is de focus toch weer anders: O’Carroll heeft zich in zijn meest recente werk vooral gewijd aan de veranderingen in het landschap ten gevolge van het menselijk handelen. Zo zijn er op de tentoonstelling diverse kartonnen objecten te zien, geïnspireerd op sarcofagen uit de Egyptische Oudheid. Daarnaast hangen er in de galerie enkele op landschappen geïnspireerde objecten, waarop met pigmenten in vloeibare bijenwas geschilderd is: een oude techniek van de Egyptenaren. Ook brengt O’Carroll een grote installatie van vijf houten vloerobjecten, die hij intensief bewerkte en van een diepgrijze kleur voorzag. Ze staan met hun sterke schaduwwerking in directe relatie tot de ‘standing stones’ uit de prehistorie, die in Cornwall her en der in het landschap opduiken.
 
 
De afgelopen zesentwintig jaar was John O’Carroll als archeologisch tekenaar verbonden aan het Dakleh Oasis Project, een archeologische opgraving in het zuidelijke deel van de Sinaï. De voorbije decennia gingen zijn interesses echter niet alleen naar Egypte uit; ook sporen van menselijke bewoning in moerasgebieden in Ierland en Groot-Brittannië, en in de bossen van Mexico hadden zijn warme belangstelling. O’Carroll is vooral geboeid door geologie, prehistorie en antropologie. Dat vind je in afgeleide vorm terug in zijn schilderijen, objecten en installaties. In zijn kunst legt hij een relatie met de evolutionaire processen op onze planeet, waarin menselijke interacties een grote rol spelen.
 
 
John O’Carroll (Cornwall, 1958)
Na zijn studie kunstgeschiedenis volgde O’Carroll een opleiding tot kunstenaar aan het Cornwall College of Art and Design. Hij nam diverse malen deel aan belangrijke groepsexposities en manifestaties zoals de expositie ‘Empty lands’ in l’Atelier te Alexandrië, Egypte (’95), en de Internationale Biënnale van Alexandrië ‘Discovering the Book’ (’05). Daarnaast werd zijn werk getoond op diverse plaatsen in het buitenland zoals de Holly Solomon Gallery in New York (’85) en de  British Embassy in Caïro. Werk van O’Carroll bevindt zich momenteel in een groot aantal binnen- en buitenlandse collecties. Daaronder de AMC Collectie, de collectie van de NCM British Headquarters in Cardiff, en de collectie van Akzo Nobel waarvoor hij in ’97 een installatie met zandwerken maakte. Galerie Roger Katwijk vertegenwoordigt John O’Carroll exclusief in Nederland.
 
Colours of Oasis 
Van 20 t/m 24 juni wordt aan de Leidse Universiteit de Zevende Internationale Conferentie van het Dakhleh Oasis Project (DOP) gehouden. (www.dakleh.nl) Ter gelegenheid van deze conferentie is in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden een expositie samengesteld door Prof. dr. Olaf Kaper, Dorothea Schulz en John O'Carroll. De expositie heeft als titel Colours of Oasis en is te zien in de foyer van het Rijksmuseum vanaf 20 juni t/m eind augustus 2012. Diverse kunstenaars, die ook aan het Dakleh Oasis Project verbonden zijn, nemen eraan deel. Daaronder John O’Carroll en Dorothea Schulz. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de bereidwillige medewerking van de directie en medewerkers van het museum. Voor meer info: www.rmo.nl
  
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie of extra (beeld)materiaal neemt u contact op met:

Communart / Etienne Boileau: 06-10901244
of
Roger Katwijk: 06-51082291

 
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  F +31 (0)20 6228405  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl


Henge, shadow installation of 5 pieces / Cornwall 2012, carved and painted wood, each object