GALERIE ROGER KATWIJK

 
 

PERSBERICHT

28-11-2011
 
 
 

Georg Küttinger 

 

‘Landscapes remixed’
Geconstrueerde landschappen     
 

17 maart t/m 21 april 2012 
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur en op afspraak


Galeriehouder Roger Katwijk heeft van half maart tot eind april een bijzondere primeur. In die periode brengt hij een tiental spectaculaire fotowerken van de ‘upcoming’ Duitse fotograaf Georg Küttinger. In diens fotografie vormen de door mensen nagelaten structuren en sporen in het landschap, een belangrijk thema. Daarnaast richt hij zich ook op landschappen die door de kracht van de natuur gevormd zijn. Van zo’n onderwerp maakt Küttinger door de tijd heen tientallen, soms honderden opnames. Later voegt hij die samen tot een heel nieuw landschap, waarin de aandacht van de kijker wordt getrokken door zich herhalende zichtlijnen, visuele sporen en perspectivische vertekeningen. Kortom, buitengewoon ingenieuze fotografie die door Küttinger’s manier van werken sterk verwant is aan de schilderkunst.
 
Op één van Küttinger’s fotos met de titel Polders is een door sloten en kanalen doorkruist landschap te zien, dat vanuit verschillende hoeken is gefotografeerd. De tientallen opnames zijn dusdanig samengevoegd dat een nogal chaotisch, geometrisch patroon is ontstaan zonder enig verdwijnpunt. Een andere fotografische constructie vormt het beeld Huitrages, dat tot stand kwam door honderden opnames van drooggevallen oesterkwekerijen aan de kust van Bretagne samen te voegen. Het levert een bijzonder ijl, in de verte verdwijnend kustlandschap op, met her en der parallel lopende strepen in verschillende kleuren en richtingen. Maar niet alleen het door menselijke toedoen veranderde landschap is onderwerp in Küttinger’s fotografie. Vaak ook richt hij zich in zijn fotowerken op landschappen die niet door mensenhanden maar door de kracht van de natuur gevormd zijn. Zoals in het door hem geconstrueerde panorama van de Aletsch, de grootste gletscher van Europa. Daarin schotelt hij de kijker een majestueuze, brede gletscher voor, omringd door bergketens die tot in de einder doorlopen. Een foto die betovert en verbaast, alleen al vanwege de vele tientallen gezichtspunten van waaruit hij genomen is met steeds dezelfde terugkerende bergwanden op voor- en achtergrond.
   
Werkwijze
Küttinger zelf zegt dat hij de oorspronkelijke landschappen als het ware remixt. Al wandelend onderzoekt hij bergen en landschappen die hem boeien, of een plek in een landschap die hem intrigeert. Vervolgens worden die plekken op systematische wijze van verschillende kanten en hoogtes tientallen malen door hem gefotografeerd. Zoveel mogelijk maakt hij foto’s gedurende verschillende tijdstippen en seizoenen. Zodra hij genoeg materiaal heeft, selecteert, vermenigvuldigt en bewerkt hij de opnames met behulp van geavanceerde digitale technieken. Vaak verandert hij het perspectief, of creëert meerdere spectaculaire verdwijnpunten door opnames samen te voegen. In een enkel geval mixt hij de opnames die over verschillende seizoenen of tijdstippen genomen zijn, binnen één en hetzelfde beeld. Het eindresultaat van zo’n productie is een nieuw, gecomprimeerd landschap, dat geen momentopnames is maar een brede tijdspanne beslaat. Küttinger’s landschappen refereren weliswaar aan de oorspronkelijke plaatsen, maar hun voorkomen, hun uitgestrektheid en alle seizoenen omvattende verschijning hebben ze toch vooral te danken aan de fantasieën van de maker. Het is vooral daarom dat zijn werk een sterke verwantschap vertoont met schilderkunst.
 
Georg Küttinger (München 1972)
Doorliep de Technische Universität München en kreeg daar zijn vakopleiding tot
architect. Halverwege zijn opleidingbegon hij zichmeer en meer op fotografie toe te leggen. Desondanks behaalde hij zijn architectuurdiploma in ’99 en was als zodanig ook enige tijd werkzaam. De laatste tien jaar is hij zich beroepsmatig volledig aan zijn fotografie gaan wijden. Küttinger’s werk wordt inmiddels wereldwijd verkocht door verschillende de galerieën in Duitsland, Zwitserland, Italië en België. Sinds vorig jaar wordt hij door galeriehouder Roger Katwijk in ons land vertegenwoordigt. Küttinger  nam eerder deel aan fotobeurzen als Photo España in Madrid, Photolucida in Portland (VS), en Kiaf te Seoul (Zuid-Korea). Zijn werk was ook te zien op de Berliner Liste en Scope Basel, tijdens Kunst Zürich en de Art Fair 21 in Keulen. Afgelopen jaar introduceerde Roger Katwijk zijn werk tijdens Art Amsterdam. 
 
 
 
Agenda Galerie Roger Katwijk
 
17 mrt – 21 apr             Georg Küttinger
 
28 april  – 26 mei           Nelleke Beltjens / Pieter Obels
 
2 juni – 30 juni               John O’Carroll
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Noot aan de redactie:
Extra hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij :
Etienne Boileau - Mob. 06-0901244 /boileau@communart.nl
of Roger Katwijk: 06-51082291 /info@galerierogerkatwijk.nl
 
 
 
 
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  F +31 (0)20 6228405  |  info@galerierogerkatwijk.nlwww.galerierogerkatwijk.nlGeorg Küttinger, Polders (Nederland) / 2011 / 75x270cm, Ed 3 + 54x180cm , Ed 5 (uitsnede)