GALERIE ROGER KATWIJK

 
 

PERSBERICHT

15-11-2011
 

 
‘Van voorstelling tot object’ 
 

Vincent Hamel
 

Recente monochrome werken op linnen en papier 
 

4 februari t/m 10 maart 2012 
Openingstijden galerie: woe t/m zat 13-18.00 uur
en op afspraak

 Galeriehouder Roger Katwijk brengt op deze tentoonstelling een selectie uit de monochrome werken, die Vincent Hamel de afgelopen jaren heeft gemaakt. De werken werden eerder dit jaar ook in Museum Belvédère  getoond  (van 9 dec t/m 19 febr). Ze  komen voort uit Hamel’s bestudering van het landschap en de onmetelijke ruimtes daarin. Vincent Hamel ziet zijn schilderijen niet als vensters die aan iedere toeschouwer een ander uitzicht bieden; volgens hem zijn het eerder autonome objecten op hout of linnen met elk een geheel eigen structuur en spanning. Daarnaast zijn er tijdens deze tentoonstelling ook diverse tekeningen van hem te zien, waarin - net zoals in zijn monochrome schilderijen - kleur, structuur, ritme en vlakverdeling bepalend zijn. 

Dat Hamel’s schilderijen dichter bij de natuur staan dan je op het eerste gezicht zou denken, valt bij nadere beschouwing pas goed op. Ze blijken dezelfde gevoelens te kunnen oproepen die je als kijker ervaart bij het bekijken van een uitgestrekt heuvellandschap in Schotland, een kobaltblauwe rimpelende zee in Bretagne, of een wijds polderlandschap op onze Waddeneilanden. Met veel gevoel voor detail en aandacht voor het materiaal blijkt Hamel in staat in deze op zich eenvoudige monochrome werken een sterke landschappelijke sfeer op te roepen. Dat is met name te danken aan zijn fenomenale kleurgebruik: laag over laag in een schier eindeloze reeks handelingen worden de kleuren op het doek of paneel aangebracht. Net zo lang tot het werk de juiste uitdrukkingskracht heeft. Om dat effect te bereiken, maakt Hamel alleen gebruik van kleuren die hij eerder in de natuur heeft waargenomen. Daarbij mengt hij zijn verf zelf op basis van natuurlijke pigmenten. In het onlangs uitgegeven boek over het werk van Vincent Hamel ‘Van voorstelling tot object’ schrijft Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvedère: “Omslotenheid, concentratie, stilte en ruimte zijn denk ik de kernwaarden binnen het werk van Vincent Hamel.”
  
Vincent Hamel(Amsterdam 1931)
Vincent Hamel doorliep de Koninklijke Academie in Den Haag en kreeg zijn vervolgopleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij exposeert zijn werk met regelmaat in Galerie Roger Katwijk en sinds ’99 in de Howard Scott Gallery in New York. Daarnaast nam Hamel veelvuldig deel aan groepsexposities, onder andere in het Stedelijk Museum Amsterdam (1985) en in Arti et Amicitiae in diezelfde stad (1998). Zijn werk werd aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Museum Boijmans Van Beuningen, en bevindt zich daarnaast in belangrijke particuliere en bedrijfscollecties in ons land. De Edward Albee Collection en het Portland Museum, beide gevestigd in de VS, hebben eveneens werk van Vincent Hamel aangekocht. 
 
Van voorstelling tot object
In de galerie is het onlangs verschenen boek over het recente werk van Vincent Hamel met de titel ‘Van Voorstelling tot object’ verkrijgbaar. Het is uitgegeven in full colour en beslaat 180 pagina’s. Met o.a. een voorwoord van Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère.  De publicatie kwam tot stand met steun van het Fonds BKVB. 
 
 
Agenda Galerie Roger Katwijk
 
17 mrt – 21 apr               Georg Kuettinger
 
28 april  – 26 mei             John O’Carroll
 
9 – 13 mei                         Art Amsterdam                                                     
 
2 juni – 30 juni                 Nelleke Beltjens / Pieter Obels
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Noot aan de redactie:
Extra hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij :
Etienne Boileau - Mob. 06-0901244 /boileau@communart.nl
of Roger Katwijk: 06-51082291 /info@galerierogerkatwijk.nl
 
  
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  F +31 (0)20 6228405  |  info@galerierogerkatwijk.nlwww.galerierogerkatwijk.nlVincent Hamel, 2011, grijzig, olieverf op doek, 94 x 94 cm