PERSBERICHT
 
 
 
Apeldoorn, 21 april 2015
 
 
BEELDHOUWER AUKE DE VRIES KRIJGT WILHELMINARING
 
Beeldhouwer Auke de Vries krijgt op 30 augustus 2015 de Wilhelminaring uitgereikt. De Wilhelminaring is een landelijke oeuvreprijs voor beeldhouwkunst, die om de twee jaar wordt toegekend aan een vooraanstaand Nederlands beeldhouwer. Het is een van de belangrijkste kunstprijzen in Nederland.Een onafhankelijke jury van deskundigen vindt Auke de Vries “een meester van het beeld dat zichzelf verbeeldt, maar dat bij nadere beschouwing bestaat - als een collage - uit allerlei vormen en schijnbaar eenvoudige objecten, bekend uit het leven van alledag.”
 
De Vries heeft een groot oeuvre in omvang en formaat, en is zeer herkenbaar in al zijn werk. Hij is altijd bezig met balans en compositie. Zijn beelden bestaan uit richtingen, lijnen, vlakken, vormen, volumes, balancerende vormen, bijna onmogelijke scharnieren en lassen, vallende en opstaande, wapperende, waaiende en stram gefixeerde vormen.
Auke de Vries is nationaal en internationaal bekend, ondermeer van het Maasbeeld in Rotterdam, door bewoners vaak liefdevol aangeduid als ‘de waslijn’ en het beeld Gelandet in Berlijn. De Vries gaf jarenlang les aan de Rijksacademie in Amsterdam.
 
Wilhelminaring
De Wilhelminaring wordt op 30 augustus uitgereikt in het CODA museum in Apeldoorn. De prijs bestaat uit een speciaal voor de kunstenaar ontworpen ring, een expositie in het CODA-museum en een opdracht van de gemeente Apeldoorn om een beeld te vervaardigen voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Het is de 9e keer dat de Wilhelminaring wordt uitgereikt. In 1998 is deze prijs in het leven geroepen door de Stichting Wilhelminaring om de belangstelling voor de Nederlandse beeldhouwkunst te stimuleren. De jury van de Wilhelminaring 2015 bestaat uit:  Dick van Broekhuizen, Museum Beelden aan zee; Joyce Roodnat, journaliste NRC; Jeroen Doorenweerd, kunstenaar. Eerdere winnaars waren: Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011), Hans van Houwelingen (2013).
 
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over de stichting Wilhelminaring en de prijs, kunt u contact opnemen met Etienne Boileau: 06 10901244  en/of Loes Phoelich, bestuurslid Wilhelminaring: 06  53 893862.

Als u aanwezig wilt zijn bij de uitreiking stuur dan alvast een mail naar : info@wilhelminaring.nl. Website: www.wilhelminaring.nlof volg ons op:
twitter.com/1wilhelminaring /  www.facebook.com/stichting.wilhelminaring 


Auke de Vries, ZT 2011, beschilderd metaal