Door Etienne Boileau

In een landelijk gebied bij Beers, vlak onder Cuijk, hebben Bart Stok en Loek Hambeukers een voormalig kampeerterrein herschapen tot een spectaculaire werkplek annex tentoonstellingsruimte. Op het fraai aangelegde terrein zijn drie vrijstaande woon- en werkpaviljoens gebouwd die volledig self catered zijn. Daarnaast zijn er nog twee appartementen beschikbaar in het hoofdgebouw. De ruimtes kunnen afzonderlijk gehuurd worden voor een tijdelijk verblijf, variërend van een week tot zes maanden. Hiermee is een unieke werkplek geschapen voor degeen die er een paar maanden tussenuit wil om zich in alle rust te verdiepen in eigen werk en zichzelf nieuwe technieken aan wil leren.

Werkplaats en cursussen
Het hart van MIET is de volledig ingerichte werkplaats waar allerlei kunstenaarsmaterialen voor handen zijn, en waar onder meer brons wordt gegoten. Bovenop het hoofdgebouw - waar zich de twee appartementen bevinden - is een ruime glazen kas geplaatst die dienst doet als tentoonstellingspaviljoen. Daarin worden exposities van residents en kunstenaars van buiten georganiseerd. Initiatiefnemer Bart Stok legt uit: “MIET AIR wil niet afhankelijk van subsidies zijn omdat dit volgens mij remmend werkt op de creativiteit en ontwikkeling van kunstenaars. Vandaar dat wij een kostendekkende bijdrage vragen voor een werkperiode. Eerder hadden we hier de Japanse kunstenaar Kenichiro Taniguchi voor drie maanden te gast en de Amerikaan Alexander Zaklinsky. Van het werk dat Kenichiro bij MIET gemaakt heeft, hebben we na afloop van zijn werkperiode een expositie samengesteld in het tentoonstellingspaviljoen en een catalogus uitgegeven. Loek Hambeukers - de vaste bronsgieter die hier de cursussen verzorgt – begeleidt de kunstenaar tijdens zo’n werkperiode met het werken in brons. Dat soort lessen geeft hij ook als workshop kleinschalig brons aan geïnteresseerde amateurs en kunstenaars die niet in de paviljoens verblijven. Het accent ligt in die workshops nu nog op brons, maar we willen zeker ook met andere materialen gaan werken. Zo overwegen we iemand aan te trekken om een glascursus te geven, en er is inmiddels iemand gevonden die een cursus snelportretteren in klei gaat verzorgen. Daarnaast denken we erover om in de toekomst cursussen in metaalbewerking en keramiek aan te bieden. En we staan zeker open voor andere suggesties.”

Activiteiten en tentoonstellingen
Op de vraag wat hij nog meer wil met dit kunstencentrum antwoordt Stok: “MIET AIR is niet alleen een artist in residence center en een plek waar cursussen worden gegeven, het moet ook een ontmoetingsplek voor kunstenaars en geïnteresseerden zijn. Voor dat doel organiseren we hier regelmatig activiteiten, zoals de Nieuwjaarsbrunch die begin dit jaar in MIET voor de leden van Sculpture Network werd gegeven. 12 april wordt er in MIET AIR een Dialogue voor de Nederlandse leden van Sculpture Network en andere belangstellenden gehouden. Een belangrijk evenement volgt een paar maanden later tijdens het laatste weekend van mei en het Pinksterweekend in juni. Op het terrein van MIET is dan een tentoonstelling met herdenkingsmonumenten en gedenktekens te zien van leden van Sculpture Network en kunstenaars uit ons eigen netwerk. Titel van de tentoonstelling: Ik gedenk anders. Daarmee willen we aangeven dat het hier vooral gaat om tegendraadse beelden, die afwijken van wat als gebruikelijk wordt beschouwd voor een dergelijke sculptuur. Er zullen zo’n 25 kunstenaars aan deelnemen. De tentoonstelling zal voor het overgrote deel in de kas plaatsvinden, maar ook in de omliggende tuin en vijverpartijen is werk te zien. Met MIET AIR willen we bewust nieuwe wegen inslaan; het liefst zie ik een mengeling van aandacht voor het ambachtelijke en toepassing van nieuwe technieken tot stand komen. Want net als in mijn vorige bedrijf zoek ik altijd weer grenzen op.”
 
Copyright 2014 © Etienne Boileau
 
Ik gedenk anders, MIET AIR, Grensweg 6, 5437 NH Beers, 31 mei en 1, 7, 8 en 9 juni, 31(0)651610883, www.mietair.com. Openingstijden: 11.00-18.00 uur.