Galerie Maria Chailloux, Amsterdam / Galerie Roger Katwijk, Amsterdam
Galerie Wit, Wageningen / Galerie Witteveen, Amsterdam

 
 

PERSBERICHT
07.06.’11

Lustrumexpositie ‘4 galeries op één locatie’

23.09.  t/m  02.10.’11

 
Opening: vrijdag 23.09 van 17–22.00 uur 
Om 19.00 uur: officiele openingstoespraak Sabrina Kamstra,
Hoofd kunstzaken AMC Amsterdam
 
Openingstijden: zaterdag 24.09 t/m zondag 2.10 van 12-19.00 uur
Plaats: Bagagehal Loods 6
Adres: KNSM Laan 289 Amsterdam
Toegang gratis
 
 
Van 23 september tot en met 2 oktober vindt een omvangrijke expositie plaats in de Bagagehal van Loods 6, die dit jaar voor de vijfde keer door galeriehouders Maria Chailloux, Roger Katwijk, Nico en Riekje van Breemen, en Oeke Witteveen georganiseerd wordt. Hét moment om nieuw werk van hun kunstenaars en enkele interessante nieuwkomers aan het kunstpubliek te laten zien. En een belangrijke gebeurtenis voor de stad Amsterdam, want sinds de eerste editie in 2007 is het bezoekersaantal verdubbeld en het aantal lovende publicaties in de media aanmerkelijk toegenomen. 
 
Aan de expositie in Loods 6 nemen dit jaar zo’n 35 kunstenaars deel met heel divers werk. Daaronder bijzondere sculpturen van uiteenlopende materialen, eigentijdse schilderkunst en grafiek. Ook wordt er in Loods 6 ruim aandacht geschonken aan teken- en videokunst, en aan fotografie.  Zo is er een eerste selectie van de foto’s te zien die David - een jonge Roemeense zigeuner - maakte onder begeleiding van de kunstenaar Jaap de Ruig in het kader van het project What David sees. En er hangen in de bagagehal enkele monumentale fotowerken van de Duitse fotograaf Georg Kuettinger die indrukwekkende fotografische landschappen maakt uit honderden verschillende opnames. Van de kunstenaar Marcel Reijerman’s zijn er werken op papier te zien, die bijzonder rijk aan beeld zijn en getekend met een aanstekelijke plezier in de vele picturale mogelijkheden die houtskool en conté bieden. Tussen de tekeningen valt vooral het werk van de tekenaar Paul van Dongen op. Tijdens de expositie in Loods 6 brengt hij een aantal etsen die een religieus-symbolische inslag hebben. Ook zijn er van hem een paar bijzonder fraaie aquarellen en kleuretsen te zien.  Verfijnd werk dat getuigt van een groot vakmanschap en een bijzonder oog voor detail.

Unieke samenwerking
Het begon allemaal in 2006. In dat jaar organiseerde galeriehoudster Maria Chailloux de expositie Convoi exceptionel in de Bagagehal van Loods 6. Die expositie bleek zo goed verlopen dat een vervolg voor de hand lag. Maria Chailloux wist drie andere galeriehouders ervan te overtuigen dat een gemeenschappelijke expositie op diezelfde plek succesvol zou kunnen zijn. De unieke zakelijke formule die voor de eerste editie in 2007 werd ontwikkeld, is ook in de jaren daarna steeds toegepast. Samenwerking is daarin het sleutelwoord. In de praktijk betekent dit dat de opbrengst van alle verkopen door de vier deelnemende galeriehouders gelijkelijk wordt gedeeld, na aftrek van het kunstenaarsdeel en de gemaakte kosten. Zo wordt onderlinge concurrentie bestreden en vindt een interessante kruisbestuiving plaats tussen verzamelaars, kopers en galeriehouders. Een win-win situatie voor alle deelnemers.

 

Rauwe industriële uitstraling
Loods 6 werd begin 1900 gebouwd door de Koninklijke Nederlandsche Stoombootmaatschappij (KNSM) en staat op het gelijknamige KNSM-eiland. Het gebouw kende in het verleden meerdere functies, zoals die van overslag- en douaneloods, passagiersterminal, bagagehal en – halverwege de jaren tachtig – verzamelgebouw voor krakers en kunstenaars. Sporen uit het verleden zijn nog steeds herkenbaar in het monumentale gebouw. De betonnen vloeren en kolommen, en de oude loodsdeuren geven de loods z’n rauwe industriële uitstraling. Sinds de renovatie in 1997 is op de begane grond de monumentale Bagagehal gevestigd, die in gebruik is als tentoonstellingsruimte.

Deelnemende kunstenaars
Diana Blok / Pedro Calapez / Wim Claessen / Maurice van Daalen / Wijnanda Deroo / Paul van Dongen / Juliette Erkelens / Gijs Frieling /
Jim Harris / Zhuang Hong Yi / Bram de Jong / Jelle Kampen / Georg Kuettinger /
Emile van der Kruk / Bert Loerakker / Carlijn Mens / Lara de Moor / Linda Nieuwstad / John O'Carroll / Pieter Obels / Erik Odijk / Mark van Overeem /
Gerard Prent / Adriaan Rees / Marcel Reijerman / Frederik Roes / Jaap de Ruig /
Dirk Salz / Marena Seeling / Isabelle Simons / Chantal Spit / Joost van den Toorn / Alicja Werbachowska / Wokkel
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Noot aan de redactie:
 
Voor meer informatie en/of hoge resolutiebeelden neemt u contact op met:
 
Etienne Boileau: 06-10901244 / boileau@communart.nl
of
Roger Katwijk: 06-51082291/ info@galerierogerkatwijk.nl