PERSBERICHT

25.2.’13

 

Personal Landscapes
'a personal view on public landscape'         

Wim Claessen, Jim Harris, Georg Kuettinger,
Bert Loerakker en Henny van der Meer
 
16.03.’13 – 14.04.’13

Openingstijden: woe t/m zat  13-18.00 uur en op afspraak
 
Voor deze tentoonstelling zijn vijf kunstenaars bijeengebracht, die ieder voor zich het landschap op geheel eigen wijze verbeelden. Met behulp van verschillende media geven zij een persoonlijke interpretatie van een  landschap dat hen op enigerlei wijze ‘getriggerd’ heeft: gedetailleerd of groots, naturalistisch of geabstraheerd, naar de fantasie of juist naar de werkelijkheid. De landschappelijke interpretaties van de schilders Wim Claessen, Jim Harris en Bert Loerakker, en die van de fotograaf Georg Kuettinger en beeldhouwster Henny van der Meer vormen een brede kijk op de hedendaagse landschapskunst.
 
Dat kunstenaars gefascineerd zijn door het landschap is van alle tijden. Hun persoonlijke visies op het landschap als een natuurlijke en publieke ruimte die door mensen wordt bewonderd, waarin ze zich kunnen hervinden en ontspannen, en waar de natuur zijn gang gaat, leverden door de eeuwen heen tal van vooraanstaande kunstwerken op. Die vonden gretig aftrek, want een schilderkunstig of fotografisch landschap is bij uitstek geschikt om herinneringen op te roepen, de oerkracht van de natuur uit te beelden of fantasieën te laten bovendrijven. Tekeningen en driedimensionale werken zijn vaak subtieler van karakter; ze blijken meer  geschikt om landschappelijke elementen en groeiprocessen in beeld te brengen.
 
De samengestelde landschappen van fotograaf Georg Kuettinger en die van beeldhouwer Henny van der Meer zijn uniek in hun soort: Kuettinger maakt gebruik van honderden opnames van bestaande landschappen die hij eerder zelf maakte, welke hij vervolgens  ‘remixt’ tot een heel nieuw fotografisch landschap. Met hetzelfde geduld last Henny van der Meer honderden stukjes staal aan elkaar totdat er riet ontstaat, dat daarna in een rieteiland zijn plaats krijgt. In hun uitwerking staan de werken van deze twee kunstenaars echter diametraal tegenover elkaar; groter en weidser dan de landschappen in de fotowerken van Kuettinger kan bijna niet, terwijl Henny in haar wandsculptuur juist inzoomt op de details in een rietbosje.  
De weidsheid van een landschap vind je ook terug in de schilderijen van Wim Claessen. Door de ijle stroken lucht die aan de horizon vaak overgaan in land of zee, wordt het oog geleidelijk aan de verte ingetrokken. Mensen figureren slechts zelden in deze verstilde werken die natuurlijk en realistisch ogen. Wel valt af en toe een boot of strandwachtershuisje op, dat dienst doet als een repoussoir waardoor de aandacht sterker op het landschap en de lucht erboven wordt gericht.
Schilder Jim Harris interpreteert het landschap op een meer naturalistische wijze. Voor het werk Vondelpark 2012 stelde hij zich in dit Amsterdamse park met een schildersezel op, en schilderde in zwarte inkt een tafereel in  acht delen op papier. Later voegde hij de losse delen bij elkaar. Doordat die delen niet precies op elkaar aansluiten, is er leven en beweging in het werk ontstaan.
Een interessante exponent in de landschappelijke schilderkunst is Bert Loerakker. In een en hetzelfde werk combineert hij een tweetal abstract geschilderde delen met een landschappelijk deel - waarin de nadruk ligt op wolkenpartijen- , en een deel waarin het landschap slechts wordt weergegeven door horizontale kleurbanen. Zo kan een landschap dus ook worden weergegeven: vier ongelijksoortige delen samengevoegd in één schilderij, die als een soort amalgaam een totaalwerk vormen.
 
 
Agenda 2013                   Galerie Roger Katwijk
 
20 apr  – 26 mei               Daniel  Bodner
 
9 mei – 12 mei                  Pulse New York
 
15 mei -  20 mei               KunstRai 2013
 
1 jun – 14 jul                    Huibertje Kant / Jae Ko
 
7 sept - 13 okt                  Niek Hendrix / Tijl Orlando Frijns
 
19 okt - 17 nov                 Wim Claessen
 
24 nov- 1 dec                   PAN Amsterdam 2013
 
7 dec – 22 dec                Jim Harris
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
 
Voor meer informatie en extra hoge resolutiebeelden belt u:
Etienne Boileau 06-10901244 of Roger Katwijk 06-51082291
 
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl