PERSBERICHT

10-9-2012
 

‘(Re)move’

Nelleke Beltjens

TekeningenAlexandra Roozen

Werken op papier en reliëfs van siliconenrubber

 
1 december 2012 t/m 13 januari 2013
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur,
zon 13 – 17.00 uur en op afspraak
 
Als laatste tentoonstelling dit jaar brengt galeriehouder Roger Katwijk twee kunstenaars die zich in hun werk bijna volledig richten op een poëtische variant binnen de tekenkunst. Nelleke Beltjens toont ijle en complexe inkttekeningen die bestaan uit talloze zwarte en gekleurde strepen die samen lijnen vormen. Dicht tegen elkaar of over elkaar heen gezet ontstaan wervelende vormen die in de lucht lijken te zweven alsof het om wolken gaat. Alexandra Roozen toont naast enkele tactiele monochrome reliëfs diverse heel precies gemaakte potloodtekeningen op groot formaat. Zowel in haar tekeningen als in haar reliëfs speelt zij een spel met de ordening van geometrische vormen en de werking van het licht.
 
Nelleke Beltjens (Roermond, 1974)
De tekeningen van Nelleke Beltjens maken een open, etherische indruk. De bewegingen die je erin aantreft, lopen dwars door en over elkaar heen. Toch is er geen sprake van chaos maar eerder van afgewogen, gelaagde bewegingen die zich in sommige tekeningen naar het licht lijken te keren. Regelmatig snijdt zij deeltjes uit een tekening die zij vervolgens weer teruggeplaatst in een ander vlak van diezelfde tekening. Soms snijdt zij daar ook weer in, zodat eerdere fragmentaties nog weer verder worden gefragmenteerd. Het geheel van zo’n tekening is volgens Beltjens nooit te begrijpen. De innerlijke wereld die zij schetst is even complexals de wereld om ons heen. Die complexiteit reduceert zij niet tot een vereenvoudigde abstractie, maar geeft zij weer door een uiterst complex en fascinerend lijnenspel, veelal naar analogie van muziek. Zo is het werk Tentative (Turmoil #3”) ontstaan terwijl zij luisterde naar de opera Tristan en Isolde van Richard Wagner, heen en weer geslingerd tussen verlangen en teleurstelling.
Nelleke Beltjens kreeg haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en doorliep vervolgopleidingen aan toonaangevende kunstinstituten in de VS. Sinds ’97 werkt zij met regelmaat in de USA, waar zij in die periodes ook verblijft. Zij nam deel aan diverse internationale groepsexposities waaronder Personal Structures 2005 in het Ludwig Museum te Koblenz en de reizende tentoonstelling RE/PRO/DUCING COMPLEXITY die in 2011 in Museum Dhondt-Dhaenens, te Deurle, België te zien was. In datzelfde jaar werd haar werk tijdens Volta in New York gepresenteerd. Nelleke Beltjens wordt vertegenwoordigd door toonaangevende galeries in Duitsland, Nederland en de USA.
 
Alexandra Roozen (Rotterdam, 1971)  
De tekeningen van Alexandra Roozen kunnen gezien worden als representanten van de fundamentele tekenkunst; elementaire beginselen als lijn, structuur, vorm en ondergrond worden daarin bij voortduring op hun werking onderzocht. Vaak ook ontstaan er onder haar handen reeksen werken met kleine onderlinge verschillen. Eén serie zwart-wit tekeningen op deze expositie bevat een op het eerste gezicht willekeurige verzameling vierkantjes en cirkels. Als een soort stilleven zijn ze de geometrische figuren egaal over het papier verspreid. In andere tekeningen uit deze serie lijken ze uit een grid te zijn gevallen en coïncidenteel door beweging in een hoek van het papier terechtgekomen. Dat komt mede doordat Roozen de werking van het licht in deze eenvoudige vormen heel precies met potlood heeft getekend, waardoor ze ineens volume en diepte krijgen.
Naast werken op papier uit diverse series, brengt zij op deze expositie een viertal monochrome reliëfs van siliconenrubber. Daarin valt een patroon van kleine vierkantjes op, die door een optisch effect over het oppervlak lijken te dansen. Vergelijkbaar met het uitwaaierende patroon van een zonnewijzer. Zowel de patronen op haar reliëfs als de geometrische vormen in haar tekeningen ontstaan pas na vele vooraf gaande schetsen en materiaalstudies: in eerste aanleg is dit  werk dat zowel in de samenstelling als de uitvoering veel van de kunstenaar vergt. Haar tekeningen en reliëfs vertonen respectievelijk verwantschap met de Minimal Art en de OP Art, al roept haar persoonlijke handschrift - dat vooral in haar tekeningen tot uiting komt - een substantiële, haast romantische gevoelswaarde op die vaak ontbreekt in deze stromingen.Niet voor niets luidt Roozen’s adagium: ‘elke potloodlijn bezit in zichzelf al een poëtisch element.’
Alexandra Roozen kreeg haar opleiding aan de Academie St Joost in Breda en exposeerde haar werk veelvuldig in het buitenland. Dit jaar neemt zij voor de tweede maal deel aan de Graphic Art Biennial in Novosibirsk (Rusland). Ook nam zij deel aan groepsexposities in New York, Parijs en Rome. In ons land was haar werk o.a. te zien tijdens de tentoonstelling All About Drawing (Stedelijk Museum Schiedam, 2011) en tijdens de expositie Patronen in het ACEC/CODA Museum (Apeldoorn, 2011).
 
Agenda Galerie Roger Katwijk 2013
 
16   – 20 jan        Realismebeurs
 
26 jan – 10 feb     Thomas Koolhaas
 
6 – 10 feb            RAW Art Fair
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Hoge resolutiebeelden kunt u op vragen bij Etienne Boileau: Mob. 06-0901244 boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nl
 
 
   
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  F +31 (0)20 6228405  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl