GALERIE ROGER KATWIJK

 
 
 

PERSBERICHT

15-3-2012
 

Pieter Obels

beelden
 

Dirk Salz

objecten van epoxyhars en glas
 
 
28 april t/m 26 mei 2012 
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 13-18.00 uur,
zon 13 – 17.00 uur en op afspraak

In de maand mei brengt galeriehouder Roger Katwijk een mooie, evenwichtige duo-expositie met werk van de Nederlandse beeldhouwer Pieter Obels en de Duitse schilder Dirk Salz. Obels is vooral bekend vanwege zijn sierlijke beelden  die zijn geïnspireerd op wolkenpartijen en grillig gevormde fruitbomen. Voor deze tentoonstelling maakte hij diverse nieuwe werken waaronder een aantal samengestelde spiraalvormen uit cortenstaal. De glanzende oppervlaktewerken van Dirk Salz bestaan uit meerdere primaire kleuren, dit keer gemengd met zwart. Ook nieuw zijn Salz’ ruimtelijke driedimensionale glasobjecten voor aan de wand. Ze zijn gemaakt uit verschillende langwerpige platen van gekleurd glas, die naast elkaar zijn gebundeld, wat een fraai spel van spiegeling en kleurvermenging geeft.
 
Pieter Obels (Kruisland 1968)
In zijn meest recente werk is de spiraalvorm weer helemaal terug. Dit keer echter heeft Obels de spiralen op een meer ingenieuze en ingewikkelder manier samengesteld. Zo is er op de tentoonstelling een groot spiraalvormig object op een houten sokkel, dat sterk de lucht insteekt. De spiralen worden vreemd genoeg onderbroken door halve cirkelvormen, wat in eerste instantie bevreemdend werkt. Een ander beeld uit 2012 met de titel Warrig toont twee in elkaar gedraaide spiralendie een visueel spel spelen met de beschouwer. Ook een buitengewoon ingewikkeld object, dat opvalt door de technische vakbekwaamheid waarmee het gemaakt is. Aangezien alle beelden uit losse platen cortenstaal worden gefabriceerd, zijn ze van binnen per definitie hol. Dat maakt wel dat er voor dit soort grote beelden een speciale constructie aan de binnenzijde nodig is om ze te kunnen uitvoeren en ze toch een zekere luchtigheid mee te geven.
 
Pieter Obels kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vormgeving te Tilburg.In 2010 nam hij deel aan de tentoonstelling ‘Diversity in practice’, in Gurgliasco bij Turijn in Italië.Eind vorig jaar werd een sierlijk, zeven meter hoog wolkenbeeld van Obels geplaatst op een rotonde in Spijkenisse. En deze zomer zal werk van hem te zien zijn tijdens de manifestatie ‘Kunst am Strand’ op het eiland Sylt in Duitsland.
 
Dirk Salz (Bochum, Dtsld 1962)
Achter de hoogglanzende oppervlaktes van de tweedimensionale werken van Dirk Salz liggen verschillende lagen en materialen verborgen. Voor deze werken vermengt Salz meerdere lagen epoxyhars met pigmenten, waarna hij het transparante mengsel laag voor laag met penseel en roller op een horizontaal gelegen MDF drager aanbrengt. Als laatste wordt een dikke laag polyurethaanlak toegevoegd. Door die werkwijze ontstaan diffuse spiegelingen: je ziet er de ruimtelijke omgeving, waarin de beschouwer zich bevindt, in weerspiegeld. Werkte Salz voorheen voornamelijk in monochrome kleuren, in zijn recente werk gebruikt hij pigmenten in verschillende primaire kleuren die hij mengt met de kleur zwart.
Door brede monochrome kleurbanen nog eens extra langs de randen van de werken over elkaar aan te brengen, ontstaan weer nieuwe kleuren rondom spannende veelal vierkante binnenwerelden. 
Naast objecten met epoxyhars brengt Salz op deze tentoonstelling een nieuwe serie verticale glasobjecten. Daarin speelt hij een virtuoos spel met transparantie en diepte, en onderzoekt hij ook de verhouding tussen lijnen en vlakken. Deze objecten zijn driedimensionaal vormgegeven doordat hij verschillende gekleurde glasplaten naast elkaar op de wand plaatst. Zo ontstaan ruimtelijke installaties van glas. Worden de objecten aangelicht, dan ontstaat een schitterend spel van transparantie en schaduwen.
Op de tentoonstelling zullen ook enkele tekeningen en werken op papier te zien zijn.
 
In zijn woonplaats Aken volgde Dirk Salz een aantal jaren een vakopleiding waarna hij zich zelfstandig bekwaamde in de teken- en schilderkunst. Sinds 2002 exposeert hij zijn werk regelmatig op een aantal plekken in Duitsland, waaronder het Max Planck instituut in Mühlheim/Ruhr en Galerie Kunstraum 21 in Keulen. Zijn werk werd eerder ook gebracht op de beurs Art Karlsruhe.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Noot aan de redactie:
Hoge resolutiebeeldmateriaal kunt u op vragen bij Etienne Boileau: Mob. 06-0901244 boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nl
 
 
 
 
 
 
GALERIE ROGER KATWIJK  |  Lange Leidsedwarsstraat 198-200  |  1017 NR Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.galerierogerkatwijk.nl
 Dirk Salz, ZT 2012, glas en multiplex,100x10x35 cm