P E R S B E R I C H T |  St. Wilhelminaring

Apeldoorn, 18 augustus 2022

Uitreiking Wilhelminaring aan Lily van der Stokker
in CODA Museum
op 3 september 2022

De middag van de uitreiking begon met een welkom door Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA Apeldoorn. Bestuursvoorzitter van Stichting Wilhelminaring Corrie van der Veen gaf een inleiding op deze bijzondere oeuvreprijs. Juryvoorzitter Anna Tilroe droeg daarna de laudatio voor. Gésine Hackenberg presenteerde vervolgens haar ontwerp voor 12e Wilhelminaring - geënt op het oeuvre van Lily van der Stokker – waarna de ring werd uitgereikt.

Schoonheid, optimisme en spottend commentaar
Lily van der Stokker neemt in de Nederlandse én internationale kunstwereld een uitzonderlijke plaats in. Van der Stokker is gespecialiseerd in schoonheid en heeft zichzelf opgedragen werk te maken dat over geluk en vriendelijkheid gaat. Daarmee stelt zij zich tegenover de ironie en het cynisme van onze tijd. De teksten die zij gebruikt in haar muurschilderingen maken dat de werken praten, ‘bijna als mensen’, zoals Van der Stokker ooit zei. In de ogen van de jury verdient Lily van der Stokker ten volle de 12e Wilhelminaring. Het werk kenmerkt zich door motieven als bloemen, krullen en wolken in de voor Van der Stokkers werk zo karakteriserende kleuren. De teksten in haar muurschilderingen en installaties verwijzen naar het alledaagse leven en leveren tegelijkertijd een spottend commentaar op de hypes en machtsstructuur van de (kunst)wereld. Haar beeldtaal doet altijd optimistisch, hypervrouwelijk en uitnodigend aan, iets waarmee ze zich, zo constateerde ze zelf eens, in de kunst op 'verboden terrein' had begeven. Van der Stokkers werk geniet inmiddels grote bekendheid. Zo is bijvoorbeeld haar Celestial Teapot, een zeven meter hoge sculptuur in de vorm van een theepot, nu een landmark in de stad Utrecht.

Jury 12e editie Wilhelminaring
De jury van de 12e editie van de Wilhelminaring bestaat uit: Anna Tilroe, Mieke Conijn, Zippora Elders, Gijs Frieling en Bas Fontein. In haar discussie betrok de jury de huidige positie van de beeldhouwkunst in de samenleving en stelde zichzelf de volgende vragen. Betreft het werk dat ook een jong of nieuw publiek kan aanspreken? Hoe verhoudt het werk zich tot de complexe realiteit waarin wij leven, of onderscheidt het zich juist door zijn artistieke autonomie? Ook vond de jury het belangrijk dat het door de winnaar te maken kunstwerk, onderdeel van de prijs, voor het Sprengenpark te midden van de beelden van de vorige winnaars van de Wilhelminaring het publiek opnieuw voor een verrassing zou plaatsen.

Over de kunstenaar
Lily van der Stokker (1954, Den Bosch) woont en werkt in Amsterdam en New York. Momenteel heeft zij een solotentoonstelling in Camden Art Centre in Londen die nog tot en met 18 september 2022 te bezichtigen is. Van der Stokker had eerder belangrijke tentoonstellingen in gerenommeerde musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Van Abbemuseum Eindhoven, New Museum New York, Hammer Museum Los Angeles, Tate St. Ives, en het Ludwig Museum Keulen. Van der Stokker heeft ook het nodige grootschalige werk in de openbare ruimte gemaakt zoals het Groen Geruite Huis (2015) in Oostende, Celestial Teapot (2013) in Utrecht, en The Pink Building tijdens de WorldExpo Hannover (2000). Van der Stokker heeft meerdere prijzen op haar naam staan. In 2021 ontving zij de Jeanne Oosting Prijs.

Eerdere winnaars
De Wilhelmaring is eerder toegekend aan Tirzo Martha (2019), Eja Siepman van den Berg (2017), Auke de Vries (2015), Hans van Houwelingen (2013), Piet Slegers (2011), John Körmeling (2009), Maria Roosen (2006), Carel Visser (2004), Jan van Munster (2002), Joep van Lieshout (2000) en Joop Beljon (1998).

Over de Wilhelminaring
De Wilhelminaring is de Nederlandse oeuvreprijs voor beeldhouwers die ouder zijn dan vijftig jaar. De prijs wordt sinds 1998 eens in de twee jaar toegekend aan een in Nederland wonende beeldend kunstenaar. Stichting Wilhelminaring wil met deze prijs aandacht genereren voor de beeldhouwkunst in Nederland, het grote publiek laten kennismaken met kunst in de openbare ruimte, en een bijdrage leveren aan het verstevigen van de positie van beeldend kunstenaars ouder dan vijftig jaar. De prijs brengt verschillende disciplines bij elkaar. De winnaar ontvangt tijdens de prijsuitreiking een speciaal ontworpen ring door een hedendaags sieraadontwerper. De gemeente Apeldoorn geeft de winnaar vervolgens de opdracht een beeld te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Tijdens de onthulling van het beeld draagt een dichter een gedicht voor, geïnspireerd op het beeld en/of het oeuvre van de winnaar. Ook krijgt de winnaar een tentoonstelling in CODA Museum. De tentoonstelling van Lily van der Stokker vindt plaats van januari tot juni 2023.

Noot voor de redactie 
Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en rechtenvrij beeld contact op met Etienne Boileau, perszaken: 06 109 012 44 / boileau@communart.nl

Voor informatie over de Wilhelminaring: Corrie van der Veen, voorzitter Stichting Wilhelminaring: 06 534 801 10.

Website: www.wilhelminaring.nl