P E R S B E R I C H T |  St. Wilhelminaring

Apeldoorn, 6 december 2021

Lily van der Stokker neemt in de Nederlandse én internationale kunstwereld een uitzonderlijke plaats in. Van der Stokker is gespecialiseerd in schoonheid en heeft zichzelf opgedragen werk te maken dat over geluk en vriendelijkheid gaat. Daarmee stelt zij zich tegenover ironie en cynisme. De teksten die zij gebruikt in haar muurschilderingen maken dat de werken ‘gaan praten, bijna als mensen’, zoals Van der Stokker zelf zegt. Die mensgerichtheid komt nog sterker naar voren in Van der Stokkers ruimtelijke werk. Kleuren en motieven die Van der Stokker in haar muurschilderingen gebruikt, trekt zij door naar de stoelen, banken of naar de vloer die zo een vrolijk tapijt wordt.

Uit het juryrapport
In de ogen van de jury verdient Lily van der Stokker ten volle de Wilhelminaring 2021: “Het werk van Van der Stokker kenmerkt zich door vrolijke motieven als bloemen, krullen en wolken in pastelkleuren. De teksten in haar muurschilderingen en installaties verwijzen naar het alledaagse leven, naar wat geldt als 'typisch vrouwelijk' en leveren tegelijkertijd een spottend commentaar op de hypes en machtsstructuur van de (kunst)wereld. Haar beeldtaal doet altijd optimistisch, hypervrouwelijk en uitnodigend aan, iets waarmee ze, zo constateerde ze zelf eens, zich in de kunst op 'verboden terrein' had begeven. Van der Stokkers werk geniet inmiddels nationaal en internationaal grote bekendheid. Zo geldt haar Celestial Teapot, een zeven meter hoge sculptuur in de vorm van een 'gezellige' theepot, als een geliefde icoon in Utrecht”, aldus in het kort samengevat de lovende woorden van de jury.

Jury 12e editie Wilhelminaring
De jury van de Wilhelminaring 2021 bestond deze editie uit Anna Tilroe, Mieke Conijn, Zippora Elders, Gijs Frieling en Bas Fontein. In haar discussie betrok de jury de huidige positie van de beeldhouwkunst in de samenleving en stelde zichzelf de volgende vragen: Betreft het werk dat ook een jong of nieuw publiek kan aanspreken? Hoe verhoudt het werk zich tot de complexe realiteit waarin wij leven of onderscheidt het zich juist door zijn artistieke autonomie? Ook vond de jury het belangrijk dat het door de winnaar te maken kunstwerk voor het Sprengenpark, te midden van de beelden van de vorige winnaars van de Wilhelminaring, het publiek opnieuw voor een verrassing zou plaatsen.

Over de kunstenaar
Lily van der Stokker (1954, Den Bosch) woont en werkt in Amsterdam en New York. Van der Stokker had belangrijke tentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, Boijmans van Beuningen Rotterdam, Van Abbemuseum Eindhoven, New Museum New York, Hammer Museum Los Angeles, Tate St. Ives, en het Ludwig Museum Keulen. Van der Stokker heeft ook het nodige grootschalige werk in de publieke ruimte gemaakt zoals het Groen Geruite Huis (2015) in Oostende, Celestial Teapot (2013) in Utrecht, en The Pink Building tijdens de WorldExpo Hannover (2000). Van der Stokker heeft meerdere prijzen op haar naam staan en werd onlangs geëerd met de Jeanne Oosting Prijs.

Eerdere winnaars
De Wilhelmaring is eerder toegekend aan Tirzo Martha (2019), Eja Siepman van den Berg (2017), Auke de Vries (2015), Hans van Houwelingen (2013), Piet Slegers (2011), John Körmeling (2009), Maria Roosen (2006), Carel Visser (2004), Jan van Munster (2002), Joep van Lieshout (2000) en Joop Beljon (1998).

Over de Wilhelminaring
De Wilhelminaring is de Nederlandse oeuvreprijs voor beeldhouwers die ouder zijn dan vijftig jaar. De prijs wordt sinds 1998 eens in de twee jaar toegekend aan een in Nederland wonende beeldend kunstenaar. Stichting Wilhelminaring wil met deze prijs aandacht genereren voor de beeldhouwkunst in Nederland, het grote publiek laten kennismaken met kunst in de publieke ruimte, en een bijdrage leveren aan het verstevigen van de positie van de beeldend kunstenaar ouder dan vijftig jaar.
De prijs brengt verschillende disciplines bij elkaar. De winnaar ontvangt tijdens de prijsuitreiking een speciaal ontworpen ring door een hedendaags sieraadontwerper. De gemeente Apeldoorn geeft de winnaar vervolgens de opdracht een beeld te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Tijdens de onthulling van het beeld draagt een dichter een gedicht voor, geïnspireerd op het beeld en/of het oeuvre van de winnaar. Tenslotte krijgt de winnaar een tentoonstelling in CODA Museum in Apeldoorn. De tentoonstelling van Lily van de Stokker in CODA Museum zal plaatsvinden in 2023.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Etienne Boileau, 06 109 012 44 / boileau@communart.nl (perszaken, beeldmateriaal en voor contact met juryvoorzitter Anna Tilroe).

Corrie van der Veen, voorzitter Stichting Wilhelminaring, 06 534 801 10.
Voor meer informatie over de Wilhelminaring: www.wilhelminaring.nl.

Volg ons op Facebook en Instagram.