Persbericht

3 september 2019

‘Overtuigend en overrompelend werk’

Tirzo Martha: trots op erkenning als winnaar Wilhelminaring

De jury koos gepassioneerd voor het overtuigende, overrompelende werk van Tirzo Martha. “Zijn beelden vallen op door hun geconcentreerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale. Zijn onconventionele materiaalgebruik is daar op velerlei wijze de drager van en staat dwars op het aloude idioom van marmer, staal, stam. Emmers, wasknijpers, gevonden voorwerpen, autobanden, tekstborden, afgedankte spullen vormen de grondstoffen van zijn assemblages en sculpturen die altijd afgewogen en uitgebalanceerd zijn. En dat zonder de vitaliteit, de levenskracht en de directe aanwezigheid van zijn werk op enigerlei wijze in te dammen. 

De jury is ook gegrepen door Martha’s verrassende beeldtaal waarin humor en ernst, onnavolgbare lichtheid en plotselinge scherpte elkaar in onvoorspelbare ritmes afwisselen en waarin het werk zijn eigen harmonie vindt. De vorm van zijn werk wordt bepaald door de inhoud die maatschappelijk en politiek van aard is. Tirzo Martha is een scherp commentator die niet aan de zijlijn blijft staan”.

De tweejaarlijks uitgereikte Wilhelminaring is een prestigieuze oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst. De jury van de Wilhelminaring 2019 bestond uit: Lex ter Braak (voorzitter), Hanne Hagenaars, Ann Demeester, David Bade en Gerrit Steenbergen.

Sieraadmaker Ted Noten
Iedere editie maakt een sieraadkunstenaar een speciaal op de winnaar ontworpen ring. Ted Noten heeft in de vormgeving van de 11e ring gebruik gemaakt van de werkwijze en materiaalkeuze van Martha als ook van de naamgever van de prijs, Wilhelmina.

Illustere voorgangers
Met zijn uitverkiezing voor de Wilhelminaring schaart Tirzo Martha zich in een illustere rij voorgangers. De Wilhelminaring is eerder toegekend aan Eja Siepman van den Berg (2017), Auke de Vries (2015), Hans van Houwelingen (2013), Piet Slegers (2011), John Körmeling (2009), Maria Roosen (2006), Carel Visser (2004), Jan van Munster (2002), Joep van Lieshout (2000) en Joop Beljon (1998).

Over de Wilhelminaring
De Wilhelminaring wordt (sinds 1998) iedere twee jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar voor zijn of haar gehele oeuvre. De Stichting Wilhelminaring wil zo aandacht genereren voor de beeldhouwkunst, het grote publiek kennis aanreiken over beeldhouwkunst en een bijdrage leveren aan het verstevigen van de positie van de (oudere) beeldend kunstenaar. Voor meer informatie over de Wilhelminaring: zie www.wilhelminaring.nl

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Neem voor meer informatie, interviewverzoeken en rechtenvrij beeld contact op met Etienne Boileau, 06-10901244 / boileau@communart.nl .

Fotobijschrift rechtenvrij beeldmateriaal:
Een trotse Tirzo Martha viert het winnen van de Wilhelminaring ontworpen door sieraadkunstenaar Ted Noten, foto Janneke Veldman .