Persbericht

12 maart 2019

 

11e winnaar oeuvreprijs beeldhouwkunst bekend

Tirzo Martha wint Wilhelminaring

 

Tirzo Martha (Curaçao, 1965) is door de jury van de Wilhelminaring unaniem gekozen tot winnaar van de 11e Wilhelminaring – dé oeuvreprijs voor beeldhouwkunst in Nederland. De ring wordt op 31 augustus 2019 uitgereikt in het CODA Museum te Apeldoorn. De jury roemt Martha om zijn veelzijdigheid; Martha werkt als beeldhouwer, cineast, schrijver en performance kunstenaar. De jury is onder de indruk van zijn veelzijdigheid en de constante kwaliteit van zijn werk. Uit het juryrapport: “Zijn beelden kenmerken zich door hun gecontroleerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale.” Tirzo Martha woont en werkt op Curaçao en heeft ook een atelier in Nederland.

Grotere zeggingskracht
De jury van deze 11e editie van de Wilhelminaring bestaat uit Lex ter Braak, Ann Demeester, Hanne Hagenaars, David Bade en Gerrit Steenbergen. De jury vervolgt in haar rapport: “De vormen van Martha’s werk worden bepaald door de inhoud die maatschappelijk en politiek van aard is. Martha is een kunstenaar die werkt voor de gemeenschap en met de gemeenschap. Het is alsof deze zelfgekozen verbondenheid de hier geprezen vrijheid van zijn werk mogelijk maakt”. Het lukt Tirzo Martha om dat zo samen te brengen dat het werk - zonder zijn aanleiding of oorsprong te verliezen - een grotere zeggingskracht krijgt.

Het bestuur en de jury kijken uit naar de aan de prijs verbonden realisatie van een nieuw werk van Tirzo Martha in Apeldoorn, waartoe de gemeente hem een opdracht zal verstrekken.  Dit wordt, na een nog in de planning staand werk voor de Beeldengalerij in Den Haag, zijn volgende beeld voor de openbare ruimte in Nederland.  Martha had in het verleden talloze exposities in Nederland en Curaçao, waaronder een solo-expositie in Museum Beelden aan Zee, begin 2018. Hij is ook medeoprichter van het Instituto Buena Bista, een kunstinstituut op Curaçao waar lokale talentvolle jongeren een jaar lang worden voorbereid op een vervolgopleiding in o.a. Nederland, de Verenigde Staten, of op Cuba.
Met deze uitverkiezing schaart Tirzo Martha zich in een illustere rij voorgangers. De Wilhelmaring is eerder toegekend aan Eja Siepman van den Berg (2017), Auke de Vries (2015), Hans van Houwelingen (2013), Piet Slegers (2011), John Körmeling (2009), Maria Roosen (2006), Carel Visser (2004), Jan van Munster (2002), Joep van Lieshout (2000) en Joop Beljon (1998).

Over de Stichting Wilhelminaring
De Wilhelminaring wordt (sinds 1998) iedere twee jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar in Nederland voor zijn of haar gehele oeuvre. De Stichting Wilhelminaring wil zo aandacht genereren voor de beeldhouwkunst in Nederland, het grote publiek kennis aanreiken over beeldhouwkunst en een bijdrage leveren aan het verstevigen van de positie van de (oudere) beeldend kunstenaar. De Stichting Wilhelminaring is gevestigd in Apeldoorn. 

//////////////////////////////////////////////////////////

Noot voor de redactie / Niet voor publicatie:

Voor meer informatie, interviewverzoeken en rechtenvrij beeldmateriaal neemt u  contact op met Etienne Boileau, (06-10901244) boileau@communart.nl

Voor informatie over de prijs neemt u contact op met:
Lex ter Braak, voorzitter van de jury (06-29 57 88 89)

Voor meer informatie over de Wihelminaring belt u:
Corrie van der Veen, voorzitter van het bestuur Stichting Wilhelminaring (06-53480110)

Website: www.wilhelminaring.nl volg ons ook op facebook https://www.facebook.com/wilhelminaring/

NB Beeldmateriaal vrij van rechten

 

 Tirzo Martha, ARE YOU HAPPY NOW, 2012, Foto Omar Martha -Tittel Boomgaart