GALERIE ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

24-09-2018


Jae Ko 
wandobjecten van papier en sumi-inkt

Henny van der Meer
sculpturen van gelast staal 
 

20 oktober t/m 10 november  
Openingstijden galerie:
woe t/m zat 12-18.00 uur

De papieren wandobjecten van Jae Ko vormen samen met de stalen beelden van Henny van der Meer een contrastrijk en zinderend geheel. Hier exposeren twee kunstenaars die vooral aandacht aan de materialiteit en structuur van hun objecten geven. Zo vouwt Jae Ko met eindeloos geduld het ruwe papier om tot elegante objecten die opvallen door hun geometrische vorm en felle kleuren. In Ko’s werk gaat het om de structuur van het papier en om de werking van het licht dat kleur en schaduw in het papier versterken. Henny van der Meer buigt, knipt, snijdt en last het materiaal staal dagenlang totdat vederlichte, bijna transparante sculpturen ontstaan. Ze vormen een fantasievolle verbeelding van de groeiprocessen in de natuur.  

Jae Ko (Pyongtaek- Korea, 1961)
Jae Ko maakt verrassende driedimensionale objecten uit rollen papier, waaronder papier voor rekenmachines, crêpepapier en andere soorten opgerold papier. Door met textuur, dikte, breedte en kleur te experimenteren onderzoekt zij de sculpturale mogelijkheden van het materiaal. Haar kleurgebruik betreft vooral primaire kleuren en zwarttinten, maar ook rode en gele tinten komen voor. Daarnaast gebruikt ze allerlei soorten inkten, zeewater, zand en vuil waar ze het papier in drenkt en daarna blootstelt aan de zon. Zo kan zij de uitzetting van het papier sturen en er uiterst elegante vormen van maken. Ko blijkt een sterke voorkeur voor voluten, spiralen en andere symmetrische vormen te hebben. Allemaal vormen die naar het midden neigen. Merkwaardig genoeg vinden haar felgekleurde objecten hun oorsprong in topografische en geologische vormen. Daarnaast zijn ze het resultaat van Ko’s voortdurende onderzoek naar het verband tussen architectuur en landschap.

Jae Ko kreeg haar opleiding aan de Tokyo Art School en de Wako University in Tokio. In ’98 verhuisde zij naar de VS waar ze haar Master of Fine Arts diploma behaalde. Inmiddels exposeert Ko haar werk op toonaangevende plaatsen in Japan, China en de VS. Zo bracht zij drie jaar terug in The Phillips Collection te Washington DC de installatie Force of Nature: een opeenstapeling van honderden in elkaar gezakte rollen papier tegen de muur van het museum. Zij liet zich daarvoor inspireren door de smeltende ijskap van Antarctica. Het project Force of Nature kreeg een vervolg tijdens de tentoonstelling Flow in het Contemporary Arts Museum Houston (2016) en een opeenvolgende expositie in het Powerlong Museum in Shanghai (2018). Jae Ko wordt in Nederland exclusief vertegenwoordigd door Galerie Roger Katwijk, die haar werk een aantal jaren terug liet zien tijdens de Pulse New York, een side fair van de Frieze Art Fair in die stad.

Henny van der Meer (Honselersdijk,1951)
Al in haar vroege jeugd struinde Henny van der Meer door polders en tuinderijen. Daar ontdekte ze landschappen die planmatig in stand gehouden werden; omgevingen die bewust worden gecreëerd. En ze zag dat bij het kweken van groente en fruit de hoogste productie wordt opgeleverd wanneer er wordt ingegrepen in het groeiproces. Kortom, er moet gesnoeid, geknipt en gediefd worden voor een goede oogst. Later ontdekte ze dat ook in tuinen en openbaar groen veel tijd besteed wordt aan het in toom houden van de vegetatie. Maar hoe harder de mens snoeit, des te harder de natuur groeit. Bij het maken van haar sculpturen neemt Van der Meer dit dualisme als uitgangspunt. Haar werk gaat over beteugeling van groeiprocessen door de mens, maar ook over dat wat zich uiteindelijk niet beteugelen laat: de natuur. Zij knipt, snoeit en duwt het staal in vormen, maar laat het werk ook de vrijheid om te groeien. Het is een voortdurend aftasten van grenzen en het verleggen ervan. Onder haar handen groeit stap voor stap uit kleine stukjes staal een licht, bijna zwevend beeld.

In ‘83 beëindigde Van der Meer haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Werk van haar was daarna regelmatig te zien op diverse plaatsen in Nederland. Ook nam zij deel aan groepstentoonstellingen in o.a. het Catharijne Convent (’97), het Gorcums Museum De taal van staal (’98), en de expositie Kunstfrühling BBK in Bremen (’05). In 2014 exposeerde zij haar werk in Kreta en Athene. In 2015 was zij een van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling Kunst uit Huis: Collectie Wilploo in het Stedelijk Museum Schiedam. Dit jaar nam zij deel aan de expositie Beeldreflecties van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in Pulchri Studio Den Haag.

 

GALERIE ROGER KATWIJK  | Prinsengracht 737  |  1017 JX  Amsterdam
T +31 (0)20 6273808  |  info@galerierogerkatwijk.nl |  www.rogerkatwijk.comJae KO 1014, 2018, gerold papier met kleur pigmenten en sumi inkt