Als eerste tentoonstelling in het nieuwe seizoen presenteert Roger Katwijk het werk van vier kunstenaars, die ieder op hun eigen manier een fantastische bijdrage leveren aan het programma van de galerie. Daaronder Sander Reijgers en Bram Braam, die hun werk nog niet eerder bij Roger Katwijk toonden. De tentoonstelling beslaat een groot aantal heel diverse objecten en schilderijen die opvallen door het geassembleerde materiaal waaruit ze zijn opgebouwd, door de ingenieus in elkaar geschoven voorstellingen of foto’s, en de intrinsieke kwaliteit waarmee ze zijn geschilderd of samengesteld. Ook hangen er op de tentoonstelling enkele werken waarin zowel een positieve als een negatieve weergave van eenzelfde vorm of voorstelling is weergegeven. En in een paar andere werken zie je dat grofheid en precisie heel goed samen kunnen komen. Kortom, een tentoonstelling vol contrasten met opvallend veel werk in zwart-wit.

Bram Braam (1980)
Als kunstenaar laat Braam zich leiden door het maakbare van onze dagelijkse omgeving. Hij houdt van onbestemde plekken in de stad en werkt het liefst met gebruikte bouwmaterialen zoals gipsplaten, hout, staal en styrofoam. Daarmee   bouwt hij minimalistische architectonische objecten achter glas. Invloeden van Bauhaus en Donald Judd zijn duidelijk zichtbaar. ‘De planmatige helderheid van het Hollandse landschap en de rauwe urbane chaos van Braams woonplaats Berlijn komen samen in zijn werk’, aldus Yasmijn Jarram, curator en kunstcriticus.

Robin Gerris (1988)
Door thematische foto’s bij elkaar te zoeken en samen te voegen, ontstaat er in de objecten van Robin Gerris een nieuw tijdskader waarin de oorspronkelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Met behulp van diverse digitale reproductie- en schildertechnieken bouwt hij het beeld verder uit, waarna hij het vervolgens op verschillende dragers (hout, gips of jute) overbrengt. Zijn fotografische objecten ogen onscherp en beschadigd, alsof de tijd eroverheen is gegaan. Het zijn lege containers geworden die ons geheugen prikkelen en persoonlijke gebeurtenissen uit ons eigen verleden op kunnen roepen.

Niek Hendrix  (1985)
Het werk van Niek Hendrix draait om de vraag hoe de representatie van beeld naar idee plaatsvindt. Beroemde werken uit de kunstgeschiedenis ziet hij als een open source, waar hij met graagte uit put. Zo presenteert hij op deze tentoonstelling een vijfluik van René Margritte waarin hij speelt met spiegeling en omkering, waardoor net als in eerdere reeksen een herhaling ontstaat van dezelfde voorstelling, die ook weer tot andere afbeeldingen leidt. Daarnaast toont hij een geschilderd gebit, gebaseerd op een afgietsel in gips. Zo'n afgietsel vertoont als representant van het origineel altijd enige ruis en is tegelijkertijd ook een portret. Het roept de vraag op hoe je naar zijn schilderijen moet kijken.

Sander Reijgers  (1977)
is gefascineerd door het schilderkunstig materiaal en de handeling van het schilderen zelf. Laag voor laag brengt hij de acrylverf aan, zonder een duidelijk vooropgezet plan. Hij voelt zich alleen beperkt door de factor tijd en de vorm die de opgedroogde verf aanneemt. Op organische wijze ontstaan zo composities, die op het eerste gezicht monochroom lijken; ze geven hun veelkleurigheid langzaam prijs door de gaten die de verfroller op het doek heeft achtergelaten. Ook de structuur en de patronen in het doek ontstaan langzaamaan op geheel autonome wijze door de vele repeterende handelingen van Reijgers. Aan het uiteindelijk resultaat is maanden werk vooraf gegaan.

Update agenda Galerie Roger Katwijk 2017
2  sept  -  7 okt              Revealing Contrasts
14 okt  - 11 nov             Jim Harris
17 nov - 26 nov             PAN Amsterdam 2017
2  dec  - 23 dec             X-MAS Show

------------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie:

Hoge resolutiebeelden kunt u op vragen bij Etienne Boileau: Mob. 06-10901244 boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291

 

 

 

 

 

 

ROGER KATWIJK  |  Prinsengracht 737 |  1017 JX Amsterdam

T +31 (0)20 6273808  | www.rogerkatwijk.com | info@galerierogerkatwijk.comBram Braam, to honest to fake it, 2017 KL