PERSBERICHT

28-6-2017

Onthulling beeld Auke de Vries in Sprengenpark Apeldoorn

In 2015 ontving Auke de Vries (1937) de prestigieuze oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers, de Wilhelminaring. Sinds 1998 wordt deze prijs om de twee jaar uitgereikt. Onderdeel van deze prijs is een speciaal gemaakte ring voor de laureaat, die dit keer voor Auke de Vries is ontworpen door Lucy Sarneel. Ook wordt de winnaar in de gelegenheid gesteld een beeld te maken dat in het Sprengenpark wordt geplaatst. Tot slot wordt een expositie ingericht in het CODA Museum te Apeldoorn. De tentoonstelling Ruimtelijke Fantasie, met werk van Auke de Vries is (nog) tot 27 augustus 2017 te bewonderen. Er zijn schetsen, foto’s en modellen te zien van vijf al of niet door De Vries gerealiseerde projecten in binnen- en buitenland, die inzicht geven in de ideeënrijkdom van deze beeldhouwer.

Gedicht: Lucht is Ruimte is Ritme
Tijdens de onthulling op 2 juli zal Mark Boog het gedicht voorlezen dat hij voor Sail (Vogelboot) schreef. In dit gedicht gebruikt hij driemaal het woord ‘ruimte’. Een woord dat door de gelauwerde beeldhouwer zelf en door allen die zijn werk beschrijven, vele malen als ordenend principe wordt gebruikt. Ruimte als begrip voor het aanduiden van de oneindigheid die tegelijkertijd kaderscheppend is, of zoals Mark Boog schrijft: ”Omlijnde ruimte is groter.” De Vries’ abstracte maar niet onfiguratieve metalen beelden omlijnen en omarmen de ruimte, geven er richting en betekenis aan, herdefiniëren en vitaliseren de ruimte waarin ze geplaatst zijn. De Vries maakt composities in de ruimte die tot ruimtelijke composities worden.

Feiten op een rij
Winnaar: Auke de Vries (1937)
Titel kunstwerk: Sail (Vogelboot)
Materiaal:
Roest Vast Staal (RVS) met een kleurcoating in 31 RAL kleuren
Ringontwerp Wilhelminaring: Lucy Sarneel
Gedicht: Mark Boog
 

Expositie Auke de Vries : Ruimtelijke fantasie, CODA Museum in Apeldoorn t/m 27 augustus 2017,

www.coda-apeldoorn.nl

Werken van Auke de Vries in de openbare ruimte zijn te vinden in:
Aberdeen, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Bangkok, Barcelona, Berlijn, Birmingham, Brielle, Darmstadt, Den Bosch, Den Haag, Dessau, Dronten, Ede, Giessen, Groningen, Haarlem, Hannover, Istanbul, Johannesburg, Leeuwarden, Lelystad, Ludwigsburg, Maagdenburg, Manchester, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Saarbrücken, Wakefield, Wiesbaden en Zwolle. 

10e winnaar: Eja Siepman van den Berg
Zaterdag 23 september 2017 neemt de 10e winnaar van de Wilhelminaring, Eja Siepman van den Berg, de prijs officieel in ontvangst. De Wilhelminaring van deze editie wordt ontworpen door Katja Prins en wordt aan haar overhandigd door de voorzitter van de jury, Wim Pijbes.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot aan de redactie (niet voor publicatie)

Uitnodiging onthulling beeld Auke de Vries 
De bijeenkomst start om 15 00 uur en zal rond 16.00 uur afgerond zijn
Plaats: Sprengenpark Apeldoorn
Met het oog op een goede ontvangst en de catering, horen we graag of u aanwezig kunt zijn. U kunt een mail sturen naar info@wilhelminaring.nl

Voor meer informatie + foto’s: Heidie van den Brink 06-14459728 of communicatie@wilhelminaring.nlVoor informatie over de Stichting Wilhelminaring belt u:
Corrie van der  Veen, voorzitter bestuur Stichting Wilhelminaring (06-53480110)

 Auke de Vries, Sail (Vogelboot) 2017