GALERIE ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

24.04.’17

‘Sanctuary’


Daniel Bodner
recente schilderijen 

06.05.’17 – 03.06.’17

Openingstijden galerie:
woe t/m zat  12-18.00 uur
 

In de schilderijen van Daniel Bodner komt de stad New York tot leven:  een snelle blik over een lange avenue in New York, een vluchtige schittering op het plaveisel. Daniel Bodner’s schilderijen wekken de indruk alsof het licht - in plaats van een verfkwast – de voorstelling op het doek heeft gebrand. In zijn meest recente doeken richt Bodner zich vooral op menselijke figuren die zich haastig door de straten van New York voortbewegen. De vluchtig opgezette composities benadrukken een soort directheid; alsof de gebeurtenissen plaatsvinden op het moment dat we zijn schilderijen bekijken.

Gloedvolle interpretaties
In de doeken van Daniel Bodner zie je mensen door Lower Broadway en Mulberry Street lopen. De contouren van een enkele passant steken scherp af tegen het felle zonlicht, en in Second Avenue lijkt het voorjaar al begonnen. Sinds zijn academietijd houdt Bodner zich bezig met het in olieverf vastleggen van de ruimte, de menselijke figuur in die ruimte, en de relatie tussen die twee. Bodner zoekt daarbij naar een tussenvorm waarin hij aanstuurt op een botsing tussen een model met een modernistische – ofwel platte – ruimte en een model met een meer traditionele benadering, zoals in de landschapschilderkunst gebruikelijk is. Bodner’s schilderkunstige weergave van de door hem gefotografeerde stadselementen is niet zozeer realistisch, maar betreft veel meer een interpretatie. De bedoeling van Bodner’s penseelstreken verschilt duidelijk van wat we aan de oppervlakte waarnemen. Zo schildert Bodner de gebouwen op de achtergrond en de schaduw van de figuren op de voorgrond, heel bewust in dezelfde verflaag. Daardoor bevinden ze zich formeel in hetzelfde vlak, terwijl ze representatief gezien juist op verschillende niveaus staan. Ze maken en ontkennen de ruimte op hetzelfde moment. Bodner: “In mijn schilderijen knallen twee verschillende ruimtes op elkaar. En ik benadruk vooral tegenstellingen: is wat we zien object of schaduw, plat of tweedimensionaal, licht of donker, dag of nacht?”  

Daniel Bodner (Milwaukee, 1963 )
Kreeg zijn opleiding aan de University of Wisconsin in Madison, waarna hij naar New York vertrok voor zijn vervolgopleiding. In 1990 vestigde Bodner zich voor langere duur in Amsterdam, waar hij vijftien jaar is blijven wonen en werken. Tussen 1990 en 2005 had hij diverse exposities in ons land, terwijl hij gelijktijdig ook regelmatig in de VS exposeerde. In 2005 keerde Bodner terug naar New York, waar hij sindsdien de helft van het jaar verblijft. De andere helft van het jaar verblijft hij in Nederland. Zijn op New York gebaseerde cityscenes exposeerde Bodner de afgelopen jaren in toonaangevende galeries in o.a. Keulen, Berlijn, Chicago, New York en Amsterdam. In 2012 had hij een belangrijke overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Kampen, ter gelegenheid waarvan de catalogus A third space 1993-2011 verscheen. Twee jaar terug werd hem de Lillian Orlowsky en William Freed Foundation Grant, toegekend. Onlangs kreeg hij de eervolle opdracht om een groot werk te maken voor de collectie van de stad Louisville, Kentucky.


Update agenda Roger Katwijk 2017

25   mrt  -  29 apr      Pieter Obels, Salto Mortale 
29   mrt  -    2 apr      Artist First – Ceramic Plus, A'dam
21   apr  -  24 apr       YIA Art Fair, Brussel
6     mei  -   3 jun       Daniel Bodner, Sanctuary
12   jun   - 17 jun       Volta, Basel
24   jun   -  29 jul       Dirk Salz
2    sept  -   8 okt       Jim Harris
------------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie:

Extra hoge resolutiebeelden kunt u op vragen bij Etienne Boileau: 06-10901244/ boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291/ info@galerierogerkatwijk.nlSt.Marks Place_160x125 cm_2017(8.8x6.9) RGB 300DPI