ROGER KATWIJK

 

PERSBERICHT

9-12-2016

‘flows and interruptions’

Nelleke Beltjens
tekeningen op papier

Alexandra Roozen
werken op papier

18 februari t/m 18 maart 2017

Openingstijden galerie:

woe t/m zat 12-18 uur


De tweede tentoonstelling die in de nieuwe galerie van Roger Katwijk aan de Prinsengracht 737 Amsterdam plaatsvindt, is die van Nelleke Beltjens en Alexandra Roozen. Beide kunstenaars richten zich in hun werk bijna volledig op de tekenkunst. Hun complexe maar ook ijle tekeningen gaan uitstekend samen. De tekeningen van Nelleke Beltjens bestaan uit talloze pennenstreken van zwarte en lichtgekleurde inkt die samen gedeelde lijnen vormen. Dicht tegen elkaar aangezet ontstaan sterk wervelende, expressieve vormen. Dat wordt nog eens versterkt door de met aquarelverf gekleurde, losse vormen die zij aan haar nieuwe serie tekeningen heeft toegevoegd. Alexandra Roozen daarentegen werkt veel minder vrij. Haar werk doet eerder minimalistisch aan, zij het dat het ook poëtische elementen in zich meedraagt. In haar tekeningen en blinddrukken maakt Alexandra gebruik van zichzelf repeterende geometrische vormen en patronen. Daarmee speelt zij een ingenieus vormen- en lijnenspel waarbij ze rekening houdt met de werking van het licht.

 

Nelleke Beltjens (Roermond, 1974)
De tekeningen van Nelleke Beltjens hebben een open en wervelend karakter. De bewegingen die je erin aantreft, zijn heel verschillend; ze lopen dwars door en over elkaar heen. Toch is er geen sprake van chaos maar eerder van een afgewogen, gelaagde compositie, die zich in sommige tekeningen naar het licht lijkt te keren. Vaak snijdt zij deeltjes uit een tekening, die zij vervolgens weer verwisselt met een ander vlak van een andere tekening. Een andere keer snijdt zij daar ook weer in. Aan haar meest recente serie tekeningen met de titel it happens en out there heeft zij geaquarelleerde ronde vormen toegevoegd, waarvan delen afkomstig zijn van weer andere tekeningen. Zo ontstaan steeds nieuwe werelden en invalshoeken, waarbij de factor tijd een rol speelt. Nelleke Beltjens kreeg haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en doorliep vervolgopleidingen aan toonaangevende kunstinstituten in de VS. Sinds ’97 werkt zij met regelmaat in de USA, waar zij in die periodes ook verblijft. Zij nam deel aan diverse internationale groepsexposities waaronder Personal Structures 2005 in het Ludwig Museum te Koblenz en de reizende tentoonstelling RE/PRO/DUCING COMPLEXITY die in 2011 in Museum Dhondt-Dhaenens, te Deurle, België te zien was. In datzelfde jaar presenteerde zij haar werk tijdens Volta New York. In 2017 is haar werk te zien tijdens een groepstentoonstelling in het Bangkok Art and Culture Centre (BACC).

Alexandra Roozen (Rotterdam, 1971)
De potloodtekeningen van Alexandra Roozen ontstaan altijd in reeksen met kleine onderlinge verschillen. Haar To Bend serie zwart-wit tekeningen bevat een op het eerste gezicht willekeurige verzameling tekens die dusdanig zijn gerangschikt dat er een soort middelpuntvliedende kracht is ontstaan; de met eindeloos geduld neergezette streepjes, lijnen en banen komen allemaal in het midden bij elkaar. De werking van het licht heeft zij heel precies met potlood aangegeven. Naast werken op papier brengt zij op deze expositie ook enkele blinddrukken. Daarin valt een patroon van kleine vierkantjes op, die in het dikke papier zijn uitgedrukt en door een optisch effect over het oppervlak lijken te dansen. Zowel de patronen in haar tekeningen als die in haar blinddrukken ontstaan pas na vele vooraf gaande schetsen en materiaalstudies. Haar tekeningen en reliëfs vertonen verwantschap met de Minimal Art, al roept haar persoonlijke handschrift een substantiële, haast romantische gevoelswaarde op. Niet voor niets luidt Roozen’s adagium: ‘elke potloodlijn bezit in zichzelf al een poëtisch element.’ Alexandra Roozen kreeg haar opleiding aan de Academie St Joost in Breda en exposeerde haar werk veelvuldig in binnen- en buitenland. In 2012 nam zij voor de tweede maal deel aan de Graphic Art Biennial in Novosibirsk (Rusland). Het jaar daarop toonde zij haar werk tijdens Tweening in een paviljoen van Stichting IK in Oost-Souburg. Ook nam zij afgelopen jaren deel aan groepsexposities in New York, Parijs en Rome. In ons land was haar werk voorts te zien tijdens de tentoonstelling All About Drawing (Stedelijk Museum Schiedam, 2011) en tijdens de expositie Patronen in het ACEC/CODA Museum (Apeldoorn, 2011). In 2017 zal haar werk te zien zijn in Galerie 2 te Seoul, Korea waar zij een solo-expositie heeft.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie:

Hoge resolutiebeelden kunt u op vragen bij Etienne Boileau: Mob. 06-10901244 boileau@communart.nl of Roger Katwijk: 06-51082291/info@galerierogerkatwijk.nl

Per 1 januari verhuist de galerie naar het adres Prinsengracht 737 Amsterdam

 

ROGER KATWIJK  |  Prinsengracht 737 |  1017 JX Amsterdam

T +31 (0)20 6273808  | www.rogerkatwijk.comAlexandra Roozen, To Bend 17, 160x120, potlood, papier, 2016,