"Kunst en cultuur vormen belangrijke peilers in onze beschaving; ze geven inzicht in het tijdperk waarin we leven en de gebeurtenissen om ons heen. Dat inzicht dwingt ons een eigen visie te ontwikkelen en een standpunt in te nemen. Kunst brengt saamhorigheid en geeft binding, maar kan ook uiterst kritisch zijn. Ze biedt troost en herkenning en is er voor iedereen: voor de romantici en de teleurgestelden, maar ook voor dwarsliggers en (vrij)denkers in onze complexe, pluralistische samenleving."  

Etienne Boileau adviseert onder de naam Communart galeries, kunstenaars en non-profit instellingen bij hun publiciteit en communicatie. Daartoe onderhoudt hij hun perscontacten, schrijft persberichten en levert teksten aan voor catalogi, brochures en subsidieverzoeken.       Zo was hij in 2003 verantwoordelijk voor de publiciteit van de kunstbeurs Art Rotterdam. Ook verzorgt hij al een aantal jaren de publiciteit rondom de uitreiking van de Wilhelminaring, een oeuvreprijs voor beeldhouwkunst die 23 september 2017 werd uitgereikt aan Eja Siepman van den Berg. Daarnaast geeft hij advies aan particulieren en bedrijven bij het opbouwen van een kunstcollectie, promoot hij Nederlandse kunstenaars, en introduceert hij buitenlandse kunstenaars in Nederland. 

Naast zijn PR en promotiewerk schrijft Etienne Boileau in vakbladen over actuele kunst. Onderwerpen als diversiteit en inclusiviteit, vraagstukken omtrent ecologie en de toekomst van onze planeet, komen regelmatig aan bod in zijn kunst gerelateerde artikelen. Momenteel is hij als redacteur verbonden aan Beeldenmagazine, een tijdschrift voor 3D kunst, waarvoor hij reviews van tentoonstellingen schrijft en interviews pubiceert met cross-over-kunstenaars. In de uitgave LXRY List 2018 verscheen een door hem samengestelde lijst met de 'most upcoming artists worldwide'. In januari 2018 stond in het tijdschrift LXRY Magazine een uitgebreid verslag van zijn research naar de meest recente ontwikkelingen in de kunst. Voor de LXRY List 2019 stelde hij een lijst samen met de tien belangrijkste jonge kunstenaars in de Benelux en een lijst met de tien meest vooruitstrevende galeries in diezelfde regio. Artikelen van Etienne Boileau verschenen eerder in Art-nl, Collect, Free Eye Magazine, BK-informatie, Kunstbeeld, Beeldenmagazine, Tableau en LXRY Magazine.

Etienne Boileau studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en was daarna korte tijd werkzaam als advocaat en bedrijfsjurist. Vanaf 1991 volgde hij diverse communicatie-opleidingen (NGPR) en verdiepte hij zich in de beeldende kunst. Sinds '93 heeft hij een PR-bureau dat zich specifiek richt op die sector. Naast het genereren van free publicity en het geven van communicatieadviezen, schrijft hij ook artikelen en teksten in opdracht.Teksten van hem werden eerder vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans,Turks en Japans.